
Onze leerlingen op de kerstkaart
Parel, Naïma, Valentino en Thomas staan dit jaar op onze kerstkaart. Ze zijn afgelopen week gefotografeerd tijdens een kookles, waarin (kerst)koekjes gebakken werden.
De kerstvakantie is een tijd van gezellig samenzijn en genieten.
In 2020 vieren we kerst coronaproof in kleine kring, dus geen huis vol familie en vrienden. Maar ook dat kan gezellig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld - net als onze leerlingen uit vmbo-3 op de foto – met een paar mensen lekkere kerstkoekjes bakken of hartvormige koekjes voor de familie en vrienden die je aandacht wil geven nu je even niet samen kerst kunt vieren. Hieronder het recept van geglazuurde (kerst)koekjes.
Ingrediënten (voor 25 stuks)
300 g tarwebloem 150 g fijne kristalsuiker 8 g vanillesuiker (zakje) 250 g ongezouten roomboter 1 middelgroot ei 200 g poedersuiker 5 el kraanwater
Keukenspullen:
Plasticfolie Bakpapier Uitsteekvorm (ster, hart etc.)
Bereidingswijze:
Zeef de bloem boven een kom en meng de kristalsuiker en de vanillesuiker erdoor. Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. Splits het ei en voeg de dooier toe aan het bloemmengsel. Kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg deze verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bestuif werkvlak en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Steek met een vormpje (kerst)figuurtjes uit het deeg. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in midden van oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar. Neem de bakplaat uit de oven en prik eventueel met dikke breinaald of eetstokje een gaatje in elk koekje, zodat ze kunnen worden opgehangen.
Til het bakpapier met de koekjes van de warme bakplaat (anders gaat het bakproces door) en laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen. Bewaar de koekjes tot gebruik in een luchtdichte trommel. Roer de poedersuiker met het water tot een glazuur. Bestrijk de bovenkant van de koekjes met glazuur en laat het hard worden. Rijg eventueel een stukje keukentouw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.
Variatietip:
Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad (bakproducten) of kleine snoepjes, bijvoorbeeld Smarties of mini-M&M's.
Met dank aan:
Gerda Appel, docent
Hilda Guns, fotograaf
Terug naar vmbo bovenbouw