In dit profiel komen elektrotechniek, installatietechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen, die je zelf gaat maken, leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Je maakt tweedimensionale en driedimensionale tekeningen (2D en 3D).
Het kan gaan om een stuk elektriciteitswerk in een woning, waterleiding of badkamerinstallatie.
Na de 4 verplichte profieldelen kun je je gaan verdiepen in de verschillende richtingen zoals installatie- metaal- of elektrotechniek.
Na het vmbo kun je naar het mbo. Hier kun je verschillende opleidingen volgen die te maken hebben met het profiel PIE.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor automonteur, lasser, installatiemonteur of elektrotechnicus.
Je kunt zowel een BBL of BOL opleiding (werken en leren of leren met stage) volgen.
Op de website van mbo-scholen vind je welke opleidingen aansluiten bij het profiel PIE.
Het is een voordeel als je technisch inzicht hebt en handig bent. Je moet met je handen kunnen werken, maar ook zelfstandig een tekening kunnen lezen.
PIE omvat 3 domeinen. Hieronder staan ze, met daarbij de beroepen/ werkveldrichtingen waar je aan kunt denken.
Beroepen: constructiewerker, lasser, draaier, freezer, landbouwmechanisatie en carrosseriebouwer
Beroepen: CV monteur, onderhoudsmonteur en monteur koudetechnieken
Beroepen: monteur huis- en utiliteitsinstallaties, beveiliging, mechatronica, data en ICT
Elk profiel heeft profielmodules. Deze zijn verplicht. Hieronder vind je een overzicht van de profielmodules van PIE.
Je maakt een tekening op de computer aan de hand van een lessenserie. Nadat je de tekening gemaakt hebt, ga je het product ook echt maken. Dit kan met verschillende metaalbewerkingsmachines en eventueel met de 3D printer.
Hier leer je allerlei verschillende verbindingen te maken door te lassen, lijmen en solderen. Verder maak je ook schroef- en klemverbindingen.
Je leert dit allemaal tijdens het maken van de verschillende producten.
Je gaat hier leren programmeren met een Easyrelais. Hier kun je elektrische installaties mee aansturen, bijvoorbeeld de slagbomen van een parkeergarage.
Ook leer je het programmeren van een huisinstallatie met rolluiken en zonwering en wel zo dat je dit met je smartphone kunt besturen.
Je leert metingen verrichten met de nodige meetapparatuur.
Hier leer je de basisprincipes van het aansluiten van allerlei sanitaire producten, zoals wastafel en toilet. Ook de afvoeren die hierbij horen leer je aansluiten.
Je gaat ook met elektrische installaties aan de gang. Je maakt verschillende schakelingen, bijvoorbeeld om het licht aan en uit te doen. Verder leer je hoe je wasmachines moet aansluiten enz.
Naast de 4 vaste modules, mogen de leerlingen ook 4 keuzevakken kiezen. In het schooljaar 2021/ 2022 worden de volgende keuzevakken aangeboden bij Pie:
Aan de hand van tekeningen ga je metalen en kunststoffen bewerken.
Je gebruikt hiervoor allerlei technieken, zoals zagen, boren, slijpen en lassen.
Hier leer je lassen vanaf de voorbereiding tot aan het echte laswerk, met verschillende lasapparatuur.
Hier leer je verschillende soorten schakelingen maken, voor zowel binnen als buiten. Je gaat verschillende soorten buisinstallaties maken aan de hand van tekeningen. Je maakt een materiaalstaat van het verbruikte materiaal.
Hier leer je met behulp van zaagmachines, draaimachines, boormachines en freesmachines nauwkeurige producten te maken uit materialen als staal, messing en kunststof. Je leert hoe je de genoemde machines juist moet instellen.
Hier leer je drinkwaterinstallaties en sanitaire installaties ontwerpen. Daarnaast leer je tekeningen en schema’s lezen. Je gaat leren met verschillende soorten leidingen verbindingen te maken en allerlei soorten aansluitingen afmonteren.
Dit lijkt op de module "verspaning". Je gaat dan niet zelf de draaimachine bedienen, maar je werkt met een speciale draaimachine, die bestuurt wordt door een computer. CNC betekent “Computer Numerical Control” en veel bedrijven gebruiken dit om snel en nauwkeurig (en dus goedkoop) te kunnen produceren. Een computergestuurde machine wordt namelijk niet moe en kan in de nacht doorwerken.