Profielen VMBO bovenbouw

In de derde klas kiezen de leerlingen voor een profiel. Welk profiel hangt uiteraard af van de motivatie van een leerling. Het kiezen van een profiel gebeurt in de onderbouw, nadat er een profiel oriëntatie heeft plaatsgevonden. Samen met de mentor en met de ouders wordt dan een profiel gekozen.

Het Dr. Aletta Jacobs College biedt de volgende 4 profielen aan:

1.Economie en ondernemen (e&o)

2.Produceren, installeren en energie (pie)

3.Groen

4.Zorg en welzijn (zw)

 

Waaruit bestaat een profiel?

Een profiel bestaat uit 3 delen (zie figuur 1):

A. Een gemeenschappelijk deel: Nederlands, Engels, maatschappijleer, CKV en gym.

B. Vakken die horen bij een profieldeel: Voor zorg- en welzijn is dat bijvoorbeeld biologie en wiskunde of maatschappijkunde. Daarnaast hoort er een beroepsgericht profielvak bij.

C. Vrije deel: Leerling kiezen 4 keuzevakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leerlingen doen 4 verplichte en 4 keuzemodules, verdeeld over 2 jaar. In de derde wordt begonnen met de 4 verplichte onderdelen. Aan het einde van het derde jaar mogen de leerlingen hun eerste van 4 keuzemodules kiezen. Een van de vier keuzevakken mag gekozen worden uit een ander profiel, zodat de leerlingen zich breder kunnen oriënteren.

Het praktijkexamen dat de leerlingen eind vierde klas krijgen, gaat over de 4 verplichte modules. Voor de 4 keuzemodules krijgen de leerlingen ook een eindcijfer wat meetelt voor het eindresultaat.

Als je onderstaande video aanklikt, vind je algemene informatie over vernieuwd vmbo:

vernieuwd vmbo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< vorige