Vakmanschap is meesterschap
Geplaatst op: | Weergaven: 81

Vakmanschap is meesterschap

Zonder techniek en technische mensen draait de wereld niet

Op 12 maart vonden de nationale laswedstrijden plaats, waar aanstormende talenten hun vakmanschap en passie voor het lasvak konden laten zien. Georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Via regionale en landelijke wedstrijden wil het NIL jongeren enthousiast maken voor een baan in de lastechniek.

Op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand wordt er sinds dit schooljaar ook extra aandacht aan het vak lassen besteed. Zo is het aantal lascabines in het laslokaal uitgebreid van vijf naar negen. Kan er virtueel worden gelast en is er een afgesloten stofdichte slijpcabine gerealiseerd.

De insteek is om pro- en vmbo-leerlingen op te leiden naar MAG-lasser niveau 1. Maar in het laslokaal worden ook wekelijks twee maatwerkuren gegeven, waarvoor leerlingen buiten het profiel PIE zich ook kunnen inschrijven. Dus in principe kunnen alle leerlingen van het Aletta leren lassen.

In onze regio die bekend staat om de scheepsbouw is veel vraag naar lassers voor werkzaamheden op schepen die in aanbouw zijn op de werf of er voor onderhoud langskomen. Maar ook defensie staat bijvoorbeeld te springen om talentvolle lassers die meebouwen aan militaire constructies en/of machines.

Regelmatig gaan de leerlingen van het Aletta op bedrijfsbezoek in de regio. Ze bezoeken scheepswerven en de lassers in spé gaan op bezoek bij MSO, het opleidingsinstituut voor metaal- en scheepsbouw in Groningen. Op internationale vrouwendag ging een aantal meisjes uit de bovenbouw vmbo van het dr. Aletta Jacobs College en Winkler Prins Veendam op bezoek bij Eekels Technology B.V., waar ze naast een rondleiding ook een workshop lassen kregen.

 

Foto's met dank aan poserende leerlingen Sean (pro) en Romano (vmbo). Meer foto's op de deelschoolsite pro en bovenbouw vmbo.

Terug naar Praktijkonderwijs

Bekijk ook

Kampioenen

Kampioenen

Geplaatst op:

Onlangs vond in Veendam de regionale sportdag voor pro-sch…

 
Groen moet je doen!

Groen moet je doen!

Geplaatst op:

Het harde werken door de leerlingen van het praktijkonderw…

 
Geslaagd voor het heftruck examen

Geslaagd voor het heftruck examen

Geplaatst op:

In de afgelopen periode namen negen pro-leerlingen deel aan …