Masterchef in de dop!
Geplaatst op: | Weergaven: 482

Masterchef in de dop!

Docente Ida Poort is fan van topkok Gordon Ramsay, maar wie weet zit er tussen haar mentorleerlingen uit klas 1B ook wel een masterchef in de dop.

Vrijdagmiddag werd er weer hard gewerkt in het kooklokaal van de afdeling pro. Er stonden appelflappen op het menu. Een overheerlijke Hollandse lekkernij, nog niet bekend bij alle leerlingen uit de klas.

Drie stuks moesten ze maken: een om gezellig met elkaar na afloop in het kooklokaal op te eten en de andere twee mochten mee naar huis als lekkernij bij de koffie. Niels zei: “Dat is een goed idee, die neem ik mee voor mijn vader en moeder. Maar de mooiste appelflap eet ik zelf op juf!”

Geconcentreerd gingen ze aan de slag: eerst werd bakpapier op de bakplaat gelegd, toen moesten de appels worden geschild en in kleine blokjes worden gesneden. De stukjes appel werden vermengd met rozijnen, 5 gram suiker en ook werd een snufje kaneel toegevoegd. Het appelmengsel werd daarna vakkundig in het bladerdeeg gelegd.

Yorian gaf een eigen draai aan zijn eindproduct oftewel deze masterchef gebruikte zijn eigen creativiteit: heel klein gesneden appelstukjes zonder rozijnen, want die vindt hij niet zo lekker, in een vrij platte deegvorm. Overigens nam Yorian ook een deel van de werkzaamheden van klasgenoot Sam over. Ook al een voorbode misschien, want Sam houdt van delegeren en wil later wel ergens chef worden.

Het ingevouwen mengsel werd na met eigeel te zijn bestreken en met suiker bestrooid ongeveer vijftien minuten in de oven gebakken. Een heerlijke zoete geur steeg op in het klaslokaal. Ook opgemerkt door teamleider a.i. Ed Namink, die aan het einde van de kookleis even aanschoof voor de gezelligheid en om een appelflap te proeven uiteraard.

 

Het recept voor wie ook appelflappen wil bakken:

A.Ingrediënten voor 1 persoon:

*Bladerdeeg (2 plakken)

*Appel (1 kwart)

*Suiker (5 gram)

*Kaneel

*Ei losgeklopt (1 eetlepel)

*Suiker (2 theelepels)

 

B.Bereidingswijze:

*Leg het bakpapier op de bakplaat en leg het bladerdeeg hierop.

*Zet de oven aan (hete luchtoven op ca. 190 ºC)

*Ontdooi het bladerdeeg.

*Schil en snijd de appels van het klokhuis af in blokjes.

*Meng de suiker met de kaneel en roer het door de appels.

*Schep 1 eetlepel van het mengsel in het midden van het bladerdeeg

*Bestrijk een hoekje van het bladerdeeg met water en leg de vulling in het hoekje. Klap het deeg dicht en druk goed aan (met een vork).

*Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met het losgeklopte ei en bestrooi het met suiker.

*Bak ze in de oven in circa 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.

 

SMULLEN MAAR!

Terug naar Praktijkonderwijs

Bekijk ook

Kampioenen

Kampioenen

Geplaatst op:

Onlangs vond in Veendam de regionale sportdag voor pro-sch…

 
Groen moet je doen!

Groen moet je doen!

Geplaatst op:

Het harde werken door de leerlingen van het praktijkonderw…

 
Geslaagd voor het heftruck examen

Geslaagd voor het heftruck examen

Geplaatst op:

In de afgelopen periode namen negen pro-leerlingen deel aan …