Gymnasium


Vwo

Op deze school bestaat het vwo uit atheneum en gymnasium. In het eerste halfjaar maken alle vwo’ers kennis met klassieke mythologie. Daarna kun je kiezen voor gymnasium of atheneum: op het gymnasium ga je door met mythologie, Latijn en in de tweede klas ook Grieks. Latijn en Grieks zijn oude talen, die niemand meer spreekt. Maar ze geven je toegang tot een heel nieuwe wereld!

Mythologie
Arachne was een Griekse prinses die heel mooi kon weven. Haar weefsels waren zo mooi, dat ze er een beetje arrogant van werd, en de godin Athena uitdaagde voor een weefwedstrijd. Arachne won de wedstrijd, maar werd als straf voor haar arrogantie door Athena in een spin veranderd. Nu zou ze voor altijd weven...

Dit verhaal is een voorbeeld van een Griekse mythe: een verhaal dat de Grieken gebruikten om de wereld te verklaren en de mensen te leren hoe ze zich moesten gedragen. Bij mythologie zul je veel van dit soort verhalen leren kennen en ook zien wat wij nu nog met de mythes uit de oudheid doen.

Latijn
Het Latijn was de taal van de Romeinen. Hun stad Rome werd een wereldmacht en daardoor werd Latijn een heel belangrijke taal. Als je iets wilde bereiken, dan moest je de taal van de Romeinen kunnen spreken. Ook toen het Romeinse Rijk al lang niet meer bestond, werd het Latijn nog veel gebruikt.

In Europa heeft het Latijn lange tijd net zo’n rol gespeeld als het Engels nu. Net zoals wij vaak Engelse woorden en uitdrukkingen gebruiken, zo namen onze voorouders veel over uit het Latijn. Latijnse woorden in het Nederlands zijn bijvoorbeeld agenda, museum en bonus.

Grieks
Een belangrijk onderdeel van het vak Grieks is, dat je kennis maakt met de taal, geschiedenis en de leefwereld van een volk dat aan de basis heeft gestaan van onze eigen cultuur. De Grieken hebben op allerlei gebieden veel gepresteerd, zoals wetenschap, theater en architectuur.

Op school leer je het Grieks van de oudheid, maar in het Grieks, dat in het huidige Griekenland wordt gesproken, kun je nog veel van dit Oudgrieks herkennen. Veel Nederlandse woorden komen uit het Grieks. Dit zijn bijvoorbeeld woorden die worden gebruikt in de wetenschap, maar ook heel gewone woorden, zoals techniek, biologie, chirurg en psycholoog.

Wat heb je aan Grieks en Latijn?
Kennis van het Grieks en Latijn helpt je bij het leren van andere talen. Verder leer je nauwkeurig te werken en na te denken over de verbanden tussen vroeger en nu. Je leert hoe de Grieken en Romeinen bijvoorbeeld dachten over zaken die voor ons ook nog belangrijk zijn, zoals democratie, sport, vrije tijd en de samenleving. Je zult verbaasd zijn hoeveel dingen uit de Griekse en Romeinse oudheid je kunt herkennen in ons dagelijks leven!

Activiteiten
Naast de gewone lessen horen er ook diverse activiteiten bij het gymnasium. Het is belangrijk om de Grieken en Romeinen niet alleen in je boeken tegen te komen, maar ook daarbuiten. Zo heb je samen met je klasgenoten en gymnasiasten uit andere jaren ieder jaar een Gymnasiumdag, excursies, pubquiz en een vertaalwedstrijd. Het hoogtepunt van je gymnasiumopleiding is uiteindelijk de reis naar Griekenland!