Veelgestelde vragen


Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. De vragen zijn samengevoegd in thema's en voorzien van een antwoord.

 

- Zorg/begeleiding
We hebben hier een aparte informatiepagina voor op onze website. Bezoek vooral even de volgende link: Algemeen - dr. Aletta Jacobs College. Hier vindt u antwoorden op al uw vragen.

- Kunst en cultuur
Leerlingen in vmbo basis en kader onderbouw hebben standaard dans en drama op hun rooster staan. In havo en vwo onderbouw kun je dans of drama soms kiezen tijdens de maatwerkuren. Je volgt dan een module dans of drama.

In de onderbouw ondernemen we verschillende activiteiten die te maken hebben met kunst of cultuur. Zo bezoek je musea of toneelvoorstellingen. We organiseren ook kunst-doe-dagen, dr S-Cool Art, en je hebt in het eerste leerjaar muziek op je rooster staan. We hebben ook aandacht voor taal als kunst. Zo komen er elk jaar schrijvers op school, bezoeken we de bibliotheek of doen we mee aan voorleeswedstrijden.

In de bovenbouw kun je het vak tekenen voor vwo en beeldende vorming als eindexamenvak kiezen met het profiel EM en CM. Dit betekent dat je praktijkexamen doet èn examen doet in het vak kunstgeschiedenis. We hebben regelmatig exposities van het werk dat de leerlingen bij tekenen en beeldende vorming maken. De havo en vwo-leerlingen volgen in de bovenbouw daarnaast CKV.  

In de mavo volgen de leerlingen 1 uur muziek per week in het eerste leerjaar. Daarnaast krijg je in klas 1 een half jaar lang twee uur per week cultuurreporters. Hier leer je van alles over cultuur en mediawijsheid. Je leert documentaires maken. Je hebt daarnaast twee keer per week tekenen of handvaardigheid. In klas drie volg je het vak CKV. Dit is het vak culturele en kunstzinnige vorming.

Daarnaast organiseren we regelmatig activiteiten die te maken hebben met kunst en cultuur, zoals het bezoeken van het Rijksmuseum of een toneelvoorstelling.

De samenwerking met het Kielzog is intensief. We laten leerlingen in het kader van CKV voorstellingen bezoeken (naar keuze van de leerling). We doen altijd een project: we maken dan een voorstelling met het Kielzog samen. We huren dan een regisseur in. De uitvoering vindt plaats in het theater!

- Sport
Je hebt 2, soms 3 lesuren in de week gym, dat heet l.o. (lichamelijke opvoeding). De gymlessen zijn tot aan de herfstvakantie op het veld en na de herfstvakantie tot aan de meivakantie in de zaal. Na de meivakantie wordt er weer buiten gesport. Dit gebeurt voornamelijk op de kunstgrasvelden van de hockeyclub.

De zalen bij l.o. zijn erg nieuw en modern. Zo is er een echte klimwand en zijn er longboards. Er worden ook activiteiten als freerun en survival aangeboden. Maar natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan de “gewone” sporten, zoals voetbal, hockey, turnen en atletiek.

We hebben ook meerdere sportdagen in het jaar. Dat zijn altijd gezellige en sportieve dagen. Soms doen we mee aan toernooien en sportevenementen buiten school. Dan strijd je tegen andere scholen.

In de maatwerkuren is er soms ook de mogelijkheid om voor andere sporten te kiezen, zoals squashen en weerbaarheidstraining.

- Huiswerk
In het lesrooster staan lessen die je hebt met de hele klas. Daarnaast staan er lesuren in waaruit je mag kiezen. Die noemen we maatwerkuren.  Er zijn uren waar je zelfstandig kunt werken, dit noemen we studie-uren. Tijdens deze uren kun je werken aan de opdrachten. Deze opdrachten vind je allemaal in onze elektronische leeromgeving itslearning.  Een groot deel van je werk kunnen leerlingen daardoor al op school maken.

Daarnaast zijn er keuzelessen, waar je uit verschillende onderwerpen kunt kiezen.  Docenten zijn dan aanwezig om jou te helpen met het maken van je huiswerk en het voorbereiden van je toetsen.

We toetsen op verschillende manier of je de stof hebt begrepen. Proefwerken geven we altijd ruim van tevoren op zodat leerlingen deze goed kunnen voorbereiden. We geven nooit meer dan drie proefwerken in een week.

- Kantine
Het lekkerste eten in de kantine, dat is een moeilijke vraag. Voor veel leerlingen is dat toch vaak de Turkse tosti (met sucuk), maar ook andere broodjes en soep zijn populair. We hebben een groot aanbod in de kantine. Verschillende broodjes (gezond, ei met joppie, kip kerrie, hotdog), maar ook verschillende soepen, drinken en natuurlijk ook fruit.

Of het eten duur is? Dat moet je zelf maar inschatten, dat zal voor iedereen verschillend zijn wat je ervan vindt. Het is in ieder geval wel lekker.

We hebben niet echt halal voedsel in de kantine, wel is er voedsel zonder vlees, vis en vegetarische kip. En natuurlijk de Turkse tosti met Turkse worst.

- Dakpanklassen
In een dakpanklas geven docenten gedifferentieerd les. Ze houden rekening met de verschillen tussen leerlingen. Voor leerlingen die eventueel doorstromen naar een hoger niveau in de tweede klas zijn er opdrachten die goed bij hun niveau aansluiten. Zo kunnen we goed zien welk niveau het beste bij de leerling past.

Leerlingen krijgen geen dubbele cijfers.

Mentoren bespreken met de leerlingen en hun ouders wanneer ze in aanmerking komen om op te stromen.

Heb je vwo-advies? Vind je het leuk om met taal bezig te zijn? Wil je meer weten van de Griekse en Romeinse verhalen en geschiedenis dan is het gymnasium een goede keuze. Gymnasiasten hebben allerlei extra activiteiten zoals de Griekenlandreis, de gymnasiumdag en verschillende excursies.

Leerlingen die naar het Vwo gaan nemen plaats in een dakpanklas havo/vwo of in een vwo-klas. De vwo-klas krijgt het eerste half jaar het vak Oude talen. Dan kunnen ze kennismaken met Grieks en Latijn.  Daarna kiezen ze of ze verder gaan op het Gymnasium. Dan houden ze Grieks en Latijn in hun rooster of verder gaan zonder deze vakken op het Atheneum.

- Pesten
Helaas wordt er op elke school gepest, dus helaas soms ook bij ons. Hoe graag we dit ook willen voorkomen, volledig doen we dat niet. We besteden veel aandacht aan de sociale omgang met elkaar. Daarnaast is er tijdens de mentorlessen veel aandacht voor het voorkomen van pesten. We hebben een anti-pestweek en we zorgen ervoor dat de mentoren goed bereikbaar zijn voor leerlingen als er iets aan de hand is. Uiteindelijk gaan we er natuurlijk voor dat alle leerlingen zich veilig en op hun plek voelen bij ons.

- Groepsgrootte/aantal leerlingen
Er gaan bij ons iets meer dan 1400 leerlingen naar school. Elke dag vinden zij een plekje in hun klas. De klassen kunnen bestaan uit maximaal 32 leerlingen. Gemiddeld genomen zijn de groepen echter tussen de 26 en 28 leerlingen.

Daarnaast maken we in vmbo basis en kader kleinere klassen. Hier bestaan de groepen gemiddeld uit 18 leerlingen.

- Regels
Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat er een les uitvalt. Je kunt dat lesuur dan gebruiken om aan je huiswerk te werken. Een andere docent zal dan tijdens de les aanwezig zijn. Zo heb je eigenlijk heel weinig tussenuren.

Als je te laat in de les komt, bespreken we uiteraard eerst met de leerling wat de reden daarvan is. Als je te laat bent meld je jezelf de volgende ochtend om half acht op school.

- Aanbod onderwijs
Bij ons op school wordt bij de vakken Frans, Duits en Engels gewerkt met de methode: doeltaal-voertaal. Dit betekent dat je tijdens de lessen veel spreekt in de taal die je tijdens de les leert. We hebben bij ons geen tweetalig onderwijs.

We bieden bij ons op school zeker techniek aan, maar niet op het gymnasium. In de onderbouw havo en vwo krijgen leerlingen het vak Beta + waar je leert onderzoeken en ontwerpen en Moderne Media waar je leert programmeren en ontwerpen met de computer.

Het verschilt per afdeling of je het vak koken kunt volgen. Bij vmbo basis en kader in de onderbouw volg je het vak verzorging. Een onderdeel van dit vak is dat je samen  kookt. Bij havo en vwo volg je het vak koken niet. In de bovenbouw kun je wel binnen je maatwerkuren kiezen voor een module voeding en koken. Je leert dan alles over voeding en voedingsstoffen in je lijf. Uiteindelijk kook je met elkaar een gezonde maaltijd.

Je kunt bij ons extra vakken kiezen. In havo en vwo kies je na je derde leerjaar een profiel. Naast dat profiel kies je twee extra keuzevakken. Op deze manier krijg je de kans om je breed te ontwikkelen. Naast het kiezen van je vakken, hebben we nog meer keuze voor je. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Cambdrige Engels en Russisch.

- Reizen
In havo en vwo bovenbouw ga je in ieder geval één keer op stedenreis of op uitwisseling. We gaan dan bijvoorbeeld naar Normandië, Londen of Parijs. Daarnaast kun je met het gymnasium op reis naar Griekenland èn we organiseren elk jaar een skireis en een Ardennentocht.

In vmbo bovenbouw ga je in ieder geval een keer naar het buitenland in de vierde klas. We gaan dan bijvoorbeeld naar Praag of Parijs. Daarnaast organiseren we schoolreisjes, bijvoorbeeld naar Schiermonnikoog, Walibi of Amsterdam. En vergeet ook de excursies niet naar de rechtbank of naar Den Haag!

Mavo: In klas 1 en 2 excursies naar Groningen, Assen, Amsterdam, Oldenburg. In klas 3 een stedenreis naar Kopenhagen.

- Praktijk(onderwijs)
Als je naar de bovenbouw vmbo gaat krijg je  ongeveer 12 uur praktijk in de derde klas. Dat is best veel, maar het is dan ook voorbereidend beroepsonderwijs. Er zijn verschillende profielen waar je uit kunt kiezen: Groen, Zorg- en Welzijn, Economie en Ondernemen en PIE (techniek).

Bij Groen doe je heel veel. Je leert daar dierenverzorging, werken in de kas, bloemstukken maken, maar ook leer je bakken. Dit doe je met producten uit de natuur. Je gaat bij Groen ook wel op excursie, naar een boer bijvoorbeeld of naar de kinderboerderij.

Er zijn verschillende dieren te vinden op de afdeling Groen, zoals konijnen, ratten, hamsters, gerbils. Kijk maar eens naar de virtuele toer of het voorlichtingsfilmpje op deze deelsite, dan zul je ze zien!

Bij PIE wordt drone-vliegen nu nog niet als keuzevak aangeboden, maar dat gaat in de toekomst zeker gebeuren!

- Introductie
Alle leerlingen moeten zich hebben ingeschreven op uiterlijk 15 maart. Na die datum starten wij met het indelen van onze klassen. Voor de zomervakantie kom je al een keertje kennismaken bij ons op school. Je ontmoet dan je klasgenoten en je mentor. Deze dag staat gepland op 23 juni aanstaande.

Na de zomervakantie start de introductieweek. Je gaat dan verder kennismaken met je mentor en je klasgenoten. Daarnaast leer je het schoolgebouw goed kennen! Mocht het kunnen, dan gaan we ook tijdens die week op kamp. Je slaapt dan één of twee nachtjes met je nieuwe klas in een kampeerboerderij, superleuk!

- Rooster
Een basisles duurt 45 minuten. Naast deze basislessen heb je de kans om extra lessen te volgen voor een vak indien je dat nodig hebt of leuk vindt om te doen. Dit noemen we maatwerkuren. De pauzes op onze school duren 30 minuten en je hebt 2 keer per dag pauzes. Dat doen we niet met de hele school tegelijk, dat zou niet passen.

In de eerste klas heb je gemiddeld genomen 27 lesuren. Als je op de site van de verschillende deelscholen kijkt, zie je een lessentabel staan. Dan kun je ook precies zien welke vakken je krijgt! In de eerste klas proberen we de lessen niet langer te laten duren dan tot uiterlijk 15.00 uur. Het kan soms weleens voorkomen dat je toch langer naar school moet.

In de bovenbouw duren de dagen vaak wat langer. Dan zul je ook weleens tot 16.00 uur naar school moeten of heel soms tot 17.00 uur. Maar dat laatste proberen we wel te voorkomen.

Op praktijkonderwijs of vmbo onderbouw heb je soms minder docenten, omdat daar gewerkt wordt met ‘minder handen voor de klas’. Je hebt dan 1 docent die meerdere vakken geeft en nog een aantal docenten die specifieke vakken geven, zoals techniek en l.o.

Als je op de mavo, havo/vwo of in de bovenbouw komt zul je meer docenten hebben. Om een voorbeeld te noemen: In de bovenbouw vmbo bovenbouw heeft een leerling uit de derde klas wel 8 verschillende docenten. Het ligt er dus wel echt aan in welke deelschool je komt en in welk leerjaar je zit.

- Schoolgebouw
Onze school bestaat al 152 jaar. In 2007 hebben we een nieuw schoolgebouw gekregen. We noemen dat nu het hoofdgebouw. In 2020 hebben we nog twee nieuwe gebouwen gekregen. Dit zijn de gebouwen voor vmbo bovenbouw en praktijkonderwijs.

In onze school hebben we een bibliotheek. Je kunt hier literatuur lenen voor al je vakken. Is een boek er niet? Vraag de titel dan aan. De bibliotheek kan dan het boek reserveren uit de grote bibliotheek van Hoogezand.

Ons gebouw heeft uiteraard een lift! Een hele mooie zelfs met veel glas. Je kijkt zo door de hele school.

- Ouderbetrokkenheid
Mentor, ouders en leerlingen gaan met elkaar in gesprek en spreken samen doelen af voor de volgende periode. We organiseren daarom na elke periode Mol-gesprekken.

Wil je ouder iets meer weten van een vakdocent dan kun je deze docenten een email sturen.

- Boeken/laptop
Op onze school werken we volgens het zogenaamde Bring-Your-Own-Device principe. Leerlingen nemen hun eigen laptop mee naar school. Deze laptop wordt door leerlingen zelf aangeschaft. Op de website van school kun je voorwaarden vinden waaraan deze laptop moet voldoen om geschikt te zijn voor de taken op school. Het dr. Aletta Jacobs College werkt samen met Campusshop die elk schooljaar een aanbod presenteert met geschikte laptops voor bij ons op school.

In de klas werken we vaak aan online opdrachten maar je werkt ook regelmatig in werkboeken.

- Corona
We nemen Corona uiteraard heel serieus. Daarom volgen we de instructie van de overheid en de GGD op.

We vinden het heel belangrijk dat we onze leerlingen zo goed mogelijk onderwijs geven. Daarom proberen we zoveel mogelijk lessen op school te laten plaatsvinden. Alleen wanneer het moet, geven we online les.