Gymnasiumdag 2023
Geplaatst op: | Weergaven: 219

Gymnasiumdag 2023

(En bekendmaking winnaars vertaalwedstrijd Grieks/Latijn)

VRIJE TIJD IN DE OUDHEID

Gymnasiasten uit klas 1 t/m 6 die een hele dag een gezamenlijk programma volgen, dat is de prachtige traditie van de Gymnasiumdag die het Aletta al jaren heeft. Dit jaar viel de Gymnasiumdag op vrijdag 17 maart en ook nu werd er een gevarieerd menu voorgeschoteld. De ochtend begon met een interessante inleiding op het thema van deze dag: ‘Back to σχολή’ - Vrije tijd in de Oudheid. Het Griekse woord σχολή (uitpreken als ‘skholè’ of ‘scholè’) betekent ‘vrije tijd’. Ons woord ‘school’ is hiervan afgeleid, omdat in de oudheid alleen de rijke mensen (die niet hoefden te werken) vrije tijd hadden om naar school te gaan.

Tijdens de opening werden ook de prijzen van de vertaalwedstrijd van 22 februari uitgereikt. Het niveau lag erg hoog en de cijfers van de nummers 1 en 2 lagen erg dicht bij elkaar. De aanmoedigingsprijs ging naar het team ‘Rocksterren 1e klas’ (Ivey, Meerte en Simone uit ag1a). De onderbouwprijs ging naar de ‘Börgirs’ (Mattheus, Stefan en Thijs uit g2a) en het beste team uit de bovenbouw bestond uit Danique, Elisa, Frédérique, Milou en Renate uit vvwo-5 en vwo-6.

Daarna konden de gymnasiasten een keuze maken uit diverse workshops rondom het thema. Zoals een escaperoom met een chronodecoder, een olympische vijfkamp en worstelen, historische mysteries (Wat is er gebeurd met het verdwenen Romeinse Legioen?), en een workshop waarin je met stopmotiontechniek Griekse amphora-afbeeldingen kunt laten bewegen. Ook dit jaar was er de populaire kookworkshop die ervoor zorgde dat er een heerlijke lunch kon worden aangeboden in de middag. Vooral de frisse pasta carbonara en de risotto vielen enorm in de smaak.

De Gymnasiumdag 2023 werd gezamenlijk afgesloten met de toneelvoorstelling “Ken je Klassiekers” van theatergroep Aluin die op een vermakelijke en toegankelijke manier korte scènes uit acht Griekse tragedies speelde.

Zie ook het artikel in de Regiokrant.

Terug naar hv bovenbouw

Foto's

Bekijk ook

Mentorles anders

Mentorles anders

Geplaatst op:

Drie dagen mountainbiken - pilot in havo-4

 
The (Blue) Challenge

The (Blue) Challenge

Geplaatst op:

Succesvolle jonge ondernemers

 
Taaldorp

Taaldorp

Geplaatst op:

UNE BAGUETTE S’IL VOUS PLAIT La ville et le village…