Waterexcursie
Geplaatst op: | Weergaven: 902

Waterexcursie

Vorige week ging een groep examenleerlingen havo/vwo op excursie naar Kampen. In de afgelopen periode werd tijdens de lessen aardrijkskunde het thema water behandeld.

Nederland staat bekend als een land met veel water. Daarom is het belangrijk dat we de waterhuishouding in Nederland goed regelen: hoe ziet het waterbeleid in ons land eruit en welke aanpassingen zijn nodig voor de toekomst? Het doel van de excursie naar Kampen was om praktijkvoorbeelden van waterbeleid c.q. waterbeheer te zien. 

Vanuit Kampen werd langs de IJssel gefietst richting Zwolle, onderweg moesten opdrachten worden uitgevoerd. De behandelde theoretische begrippen als bijvoorbeeld drietrapsstrategie, gemaal en waterberging werden onderweg langs de rivier in de praktijk zichtbaar. 

Een mooie voorbereiding op het examen aardrijkskunde.

 

Meer weten over drietrapsstrategie? 

 De drietrapsstrategie is een methode om ervoor te zorgen dat er in bebouwd gebied de juiste hoeveelheid water op de juiste plek aanwezig is.

Het doel van deze strategie is om overstromingen of verdroging te voorkomen. Iedere plek heeft weer een andere strategie nodig. Zoals de naam al zegt, bestaat deze strategie uit een trap van drie treden:

  1. Vasthouden: wanneer er neerslag valt, wordt dit via de bodem of via de oppervlakte afgevoerd. Het kan echter handig zijn om het water vast te houden. Zo kunnen er op een plek bomen en planten worden aangeplant die het water in de bodem vasthouden. Ook kan er worden besloten om verstening terug te draaien, zodat het water minder snel via de oppervlakte wegstroomt. Daarnaast kan neerslag worden opgevangen in kleinere oppervlaktewaterlichamen. Er kunnen bijvoorbeeld grachten worden uitgediept of wadi’s worden aangelegd.
  2. Bergen: wanneer we geen ruimte hebben om water vast te houden, kunnen we ervoor kiezen om het tijdelijk te bergen en daarna weer af te voeren. Waterberging gebeurt meestal in rivieren, meren en kanalen.
  3. Afvoeren: het wegwerken van water van de ene naar een andere plek. Hiervoor wordt gekozen als de bergingsgebieden helemaal vol dreigen te lopen met regenwater. De eindbestemming van het water is in deze fase bij voorkeur de zee. Als er ondanks de afvoermaatregelen nog steeds een teveel aan water is, dan heet dat wateroverlast.

 

 

Zie ook het verslag van Mirthe en Demi uit havo-5 op de deelschoolsite bovenbouw havo/vwo

Terug naar Het laatste nieuws
Word jij onze nieuwe collega?

Word jij onze nieuwe collega?

Geplaatst op:

Wij zoeken collega’s met hart voor onderwijs en oog vo…

 
Aanmelden nieuwe leerlingen

Aanmelden nieuwe leerlingen

Geplaatst op:

Brugklas Voor het nieuwe schooljaar (2025/2026) is het moge…