Stand Up In Traffic (SUIT)
Geplaatst op: | Weergaven: 1144

Stand Up In Traffic (SUIT)


Elk jaar wordt op het Aletta een ‘Veilig Verkeer Dag’ georganiseerd voor de brugklassers van het vmbo. Dit deden we op 21 januari in samenwerking met  Traffic Skills Verkeerseducatie, Veilig Verkeer Nederland en Floris Fietsen.

Ervaringsleren

De nadruk ligt deze dag vooral op ervaringsleren: in diverse praktische workshops nemen de leerlingen hun eigen verkeersgedrag onder de loep. Daarnaast wordt er onder andere gekeken naar de fietsroute van en naar school en gevaarlijke verkeerspunten onderweg. En niet onbelangrijk: is je fiets wel in orde?

Stand Up In Traffic

De brugklassers hebben middels een virtuele fietssimulator ervaren dat je echt geen twee dingen tegelijk kunt doen in het verkeer. Mobiele telefonie en fietsen gaan echt niet samen. Het geleerde motto: mobiel in de hand, fiets aan de kant!

In de workshops kwamen ook de onderwerpen ‘weerbaarheid’ en ‘nee durven zeggen’ aan bod. Het weerstaan van groepsdruk door het krijgen van zelfvertrouwen. Daardoor moet bijvoorbeeld een beslissing om niet tegelijk te fietsen en een mobieltje te gebruiken, anders dan de groep doet, makkelijker worden. En ook het besef dat harder rijden dan is toegestaan niet stoer is, maar juist stom. Dit omdat je niet alleen jezelf in gevaar brengt, maar ook anderen. Dat laatste konden deze brugklassers middels een rijsimulator ervaren.

Bijzonder was de simulatie van een ongeval waarbij de auto over de kop sloeg. De leerlingen leerden zich tijdens deze workshop eerst te bevrijden uit hun veiligheidsgordel en daarna uit de omgeslagen auto (zie foto). Ook een erg leerzame ervaring.

Controle

Aan de hand van de fietscheck van Veilig Verkeer Nederland onderzochten de leerlingen in een loods op het schoolplein samen met medewerkers van Floris Fietsen of hun fiets in orde was. Dat bleek volgens de directeur van de fietsenzaak uit Martenshoek bij 60% van de gecontroleerde fietsen niet geheel het geval te zijn. Ter plekke zijn daarom vrijdag diverse kleine reparaties uitgevoerd en fietslampjes gemonteerd. Overigens leerden de brugklassers tijdens een workshop in het technieklokaal daarna zelf fietsbanden plakken.NB:
*Wie zelf nog wil controleren of zijn fiets in orde is kan een online fietscheck doen op de site van Veilig Verkeer Nederland.
*Lees ook het bericht op de site van Midden Groningen Nieuws en de Regiokrant.

 

 

 

 

 

Terug naar Het laatste nieuws

Bekijk ook

Hamsteren...

Hamsteren...

Geplaatst op:

Feest in het dierenverblijf!

 
Anoniem

Anoniem

Geplaatst op:

Beste leerlingen van het Aletta, Deze zomer organiseert Gal…

 
Eindexamen tentoonstelling beeldend

Eindexamen tentoonstelling beeldend

Geplaatst op:

Leerlingen die een kunstvak in het examenpakket hebben gekoz…