Schrijver in de klas
Geplaatst op: | Weergaven: 510

Schrijver in de klas

Oud-leerling Auke Hulst in de les bij leerlingen van havo-5 en vwo-5

 

Ooit was Auke Hulst leerling van het dr. Aletta Jacobs College, een tijd die hij zelf liever zou vergeten. Auke groeide op in buurtgemeenschap Denemarken, vlakbij Sappemeer, met meer vrijheid dan hem lief was. Nadat zijn vader op jonge leeftijd plotseling overleed, was hij overgeleverd aan zijn flamboyante moeder, die er een heel eigen leefstijl op nahield.

De onveilige en onzekere situatie waarin Auke opgroeide, zorgde voor een grote angst voor mensen. Die angst zorgde ervoor dat hij ging lezen. ‘Een ideale manier om in te vluchten’, zo omschrijft hij de wereld die hij ontdekte in de boeken en dan het liefst sciencefiction boeken.

Hij begon ooit met het schrijven van verhalen en boeken die waren gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Dat resulteerde in een succesvol schrijverschap dat begon met ‘Jij en ik en alles daartussenin’ in 2006. Zijn doorbraak kwam met ‘Kinderen van het Ruige Land’ in 2012. Z’n laatste roman, ‘De Mitsukoshi Troostbaby Company’ wordt door velen gezien als zijn grootste werk.

Tijdens zijn gastles vertelde Auke over zijn jeugd en over zijn tijd op het Aletta. Hij ging met de leerlingen in gesprek over opgroeien in een onveilige omgeving, over spreekangst, over het overwinnen van angsten en natuurlijk over het scheppen van een eigen wereld. Ook werd er gesproken over het nut van het lezen van fictie en welke waarde dat voor iemand kan hebben.

In de Slochter Vrijstaat is het laatste project van Hulst, waarbij het gebied rondom het huis waarin hij is opgegroeid, een autonome staat is met een eigen vlag, munteenheid, metronetwerk, voetbal- stadion van SVG, etc. Dit project en boek wordt een alternatieve geschiedenis dat Hulst schrijft samen met Jutta Koolhof.

De aanwezige leerlingen kregen van Hulst ook de opdracht om een alternatieve geschiedenis te bedenken en dat idee verder uit te werken.

 

Dat leverde een aantal verrassende verhalen op, soms groot, soms heel klein, die als afsluiting met elkaar werden besproken.

Ina Bieze

 

 

[Meer foto's op de deelschoolsite havo/vwo bovenbouw]

Terug naar Het laatste nieuws

Foto's

Bekijk ook

Op = Op

Op = Op

Geplaatst op:

Alle zomerpakketten zijn uitgedeeld.

 
Zomerpakket voor alle leerlingen

Zomerpakket voor alle leerlingen

Geplaatst op:

Ophalen op do 18 of vr 19 juli!

 
Zes feestelijke diplomeringen

Zes feestelijke diplomeringen

Geplaatst op:

Op woensdagavond 17 juli werd op het Aletta de serie van zes…