OPEN HUIS
Geplaatst op: | Weergaven: 1689

OPEN HUIS

Dinsdag 14 januari 2020 van 18.30-20.30 uur
Locatie Laan van de Sport 4
Voor leerlingen groep 7+8 en hun ouders


WIJ BRENGEN JE VERDER

Op onze school kun je samen met andere kinderen starten op het niveau dat bij je past. Dit zorgt ervoor dat het vertrouwen in jezelf gaat groeien en dat je meer zin krijgt in leren. Op het Aletta zijn alle opleidingen van het voortgezet onderwijs aanwezig van praktijkonderwijs tot gymnasium. Je kunt altijd – op welk niveau dan ook – je diploma behalen. Je hoeft tussendoor niet over te stappen naar een andere school. Ook niet als je naar een ander niveau overstapt. Zo kun je vanaf het eerste leerjaar wennen aan onze gewoontes, regels en je nieuwe docenten en klasgenoten en maak je in bijna alle leerjaren gebruik van dezelfde soort boeken.

Je mentor is het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders. Je mentor helpt je wegwijs maken in je deelschool en praat met jou en je ouders over wat er zoal goed gaat en wat beter kan. Er worden onder andere gesprekken gevoerd naar aanleiding van rapporten. In deze gesprekken gaat het niet alleen om cijfers, maar ook over hoe het op school verder gaat. Voel jij je veilig, heb je vriendjes, hoe is je gedrag in de les, heb je extra hulp nodig bij het leren? Heb je naast je mentor en je docenten begeleiding nodig, dan hebben we specialisten op school. Bijvoorbeeld op het gebied van dyslexie, faalangst en leren leren. Op deze manier zorgen we nu en in de toekomst voor duurzaam kwalitatief goed voortgezet onderwijs in de gemeente Midden-Groningen.

 

PRAKTIJK EN THEORIE

Het onderwijs staat veelal bekend om het overbrengen van kennis. Ten eerste lijkt dit erg passief. We willen de leerling juist betrekken bij wat en hoe hij leert. Ten tweede gaat het bij leren niet alleen om kennis, maar zeker ook om vaardigheden. Denk hierbij aan plannen, samenwerken, presenteren en reflecteren.

Op onze hele school is de les de ene keer wat meer praktisch en een andere keer wat meer theoretisch. Van vrij veel praktijk binnen het praktijkonderwijs en vmbo basis en kader (met vakken als winkelpraktijk en verzorging) wordt het theoretischer binnen het mavo en komt er nog meer theorie aan te pas binnen het havo en vwo (met vakken als filosofie en Latijn).

 

LEZEN IS LEREN

In onze school vind je een filiaal van de Openbare Bibliotheek. Daar kun je elke dag zomaar naar toe om boeken te lenen, de krant of tijdschriften te lezen. Ook kun je met je bibliotheekpasje terecht bij alle filialen van de bibliotheek in de provincie Groningen. Regelmatig nodigen we op het Aletta in samenwerking met de bibliotheek jeugdboekenschrijvers uit.

 

ONS BREDE ONDERWIJSAANBOD

In de deelschool voor praktijkonderwijs begeleiden en coachen we je naar werk en zelfstandigheid. Als je van het praktijkonderwijs afkomt, hoef je geen vervolgopleiding te doen. Wij gaan er samen voor zorgen dat je op een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij terecht komt. Hiervoor heb je bij ons in de deelschool bijna een eigen leerroute. Met ingang van schooljaar 2020-2021 zit de deelschool praktijkonderwijs in een mooi nieuw gebouw bij de hoofdlocatie aan de Laan van de Sport.

Bij ons kan nagenoeg elke vmbo-leerling onderwijs volgen. Dit kan met een basisarrangement, maar het kan ook zijn dat je net wat meer hulp nodig hebt. Hiervoor zetten we op sommige plaatsen bijvoorbeeld het volgende in: kleinere klassen, extra mentorlessen en ‘Minder handen voor de klas’. Bij dit laatste heb je dan niet voor elk vak een andere docent. 

In de deelschool mavo zitten leerlingen van klas 1 tot en met klas 4. Je blijft dus tot het examen in dezelfde deelschool. Dit zorgt ervoor dat je docenten je kennen en weten wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je sluit af met een diploma vmbo-theoretische leerweg. Wist je dat je daarmee naar zowel de havo als het mbo kunt? En dat je daarna kunt doorstuderen op het hbo?
De deelschool mavo is nu tijdelijk gehuisvest in het gebouw van de voormalige Rehoboth. Naar verwachting zit de mavo volgend schooljaar weer in het hoofdgebouw aan de Laan van de Sport.

De havo bereidt je in 5 jaar tijd voor op het hbo. Naast veel theorie leer je door praktische toepassingen ook hoe deze theorie in de maatschappij wordt ingezet. Als je na 5 jaar havo nog niet uitgeleerd bent op het Aletta, dan kun je ervoor kiezen om bij ons naar het atheneum te gaan.Op het vwo gaat het niet alleen om het onthouden en begrijpen van kennis, maar juist ook om kennis te integreren en toe te passen.
Het vwo geeft je toegang tot het wetenschappelijk onderwijs. In combinatie met Cambridge Engels zou dat zelfs op een universiteit in het buitenland kunnen zijn.

Op het gymnasium, waar Latijn en Grieks wordt gegeven, vindt jaarlijks de gymnasiumdag plaats voor alle leerlingen. Een dag waarop de klassieke oudheid wordt verbonden met de hedendaagse wereld. Op deze dag volgen we samen workshops, eten we gezamenlijk en sluiten we af met een debat. Ook op andere momenten gaan we buiten de school op zoek naar de oudheid, bijvoorbeeld tijdens onze excursies naar Xanten, Nijmegen en Amsterdam.

 

JE EIGEN DEELSCHOOL

In ons gebouw werken we met deelscholen, met bijvoorbeeld een eigen opgang, kluisjesruimte en vaste lokalen. In je deelschool heb je les van je eigen docenten. Het is jouw plek waar je bijna iedereen kent en iedereen jou ook. Dat voelt allemaal heel vertrouwd en veilig. Wist je dat onze leerlingen in het tevredenheidsonderzoek gemiddeld een 8,9 geven als antwoord op de vraag: hoe veilig voel jij je op het Aletta?

 

DIT BIEDEN WE HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

Samen zorgen we ervoor dat je er komt, dat geldt natuurlijk ook voor onze hoogbegaafde leerlingen. Samen met de begeleiders kijken we hoe we je het best kunnen ondersteunen. De ondersteuning kan bestaan uit verdieping (dieper op een vak of onderdeel van een vak ingaan), verbreding (een vak volgen dat nog niet op je rooster staat, of een vaardigheid ontwikkelen) of iets geheel anders. We kijken samen naar wat jij nodig hebt en naar onze mogelijkheden.

 

CULTUUR IS MEER DAN KUNST

Op het Aletta vinden we kunst en cultuur belangrijk. Daarom ga je in de les en tijdens de diverse dr. s-Cool art activiteiten aan de slag met schilderen, fotograferen, dansen, toneelspelen en nog veel meer.

Het is belangrijk om nieuwe dingen te ontdekken. In de onderbouw ga je bijvoorbeeld samen met je klas naar het Groninger Museum. Je leert daar van alles over de kunstwerken die je daar ziet en over het gebouw. Deze activiteiten maken je wereld een stukje groter en wie weet geeft het je ideeën voor je eigen creaties op school. Het project ‘Verken je Omgeving’ laat je ervaren dat cultuur ook bij jou in de buurt te vinden is.

Lees ook de info in de: VO-gids

 

Aanmelden voor onze brugklassen is mogelijk tot 15 maart 2020.

 

 

 

 

 

 

Terug naar Het laatste nieuws
LSD

LSD

Geplaatst op:

Vrijdag 26 april is de laatste schooldag van de examenkandid…

 
Word jij onze nieuwe collega?

Word jij onze nieuwe collega?

Geplaatst op:

Vacatures bij het dr. Aletta Jacobs College: Openheid, Ontwi…