Ook wij herdenken
Geplaatst op: | Weergaven: 862

Ook wij herdenken

Een manier om jongeren te betrekken bij de lokale oorlogsgeschiedenis is het onderwijsproject ‘Adopteer een monument’ voor primair en voortgezet onderwijs. Zo is het Joods Monument bij het station geadopteerd door het dr. Aletta Jacobs College. Onze leerlingen spelen een rol tijdens de ceremonie op 4 mei. Bij de jaarlijkse dodenherdenking op deze datum leggen zij om 17.45 uur een krans en lezen gedichten voor. Om 18.00 uur wordt er 2 minuten stilte in acht genomen.

Op donderdag 4 mei 2023 hebben Rosanne, Nathalie en Nina uit mavo-2b een gedicht voorgedragen en namens de leerlingen van het Aletta een krans gelegd. Zie de fotoreportage.

 

Het monument:

Het Joods Monument in Hoogezand is gemaakt door de beeldend kunstenaar Lucas Klein. Met dit gedenkteken herdenkt de gemeente Midden-Groningen de Joodse burgers uit de voormalige gemeenten Hoogezand en Sappemeer die vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument staat tegenover het station Hoogezand-Sappemeer, waarvandaan in de oorlog de Joden werden weggevoerd. Het is gemaakt van Jerusalem stone, een kalksteensoort die in de buurt van Jeruzalem wordt gevonden. Het monument bestaat uit een ronde stenen tafel, waarop een davidster is aangebracht, en een zuil waarop een menora is afgebeeld.

Boven op de zuil is een koperen plaat aangebracht, met een gedicht van Nico Wijnen:
ZIJ ZIJN ZO VER VERLEDEN
WAT NAMEN OP EEN STEEN
TOCH ZIJN ZIJ NOG HEDEN
ZICHTBAAR OM ONS HEEN

Het monument is geplaatst op 9 maart 1994, precies 50 jaar nadat de bezetter de laatste Joodse inwoners uit de gemeenten heeft weggevoerd. Bij de jaarlijkse dodenherdenking wordt een krans op de tafel gelegd.

 

Terug naar Het laatste nieuws

Bekijk ook

Wat doe jij in je vrije tijd?

Wat doe jij in je vrije tijd?

Geplaatst op:

Maandag 2 oktober start de schoolbrede projectweek ‘Wa…

 
Antonio en Roeg Klassiek

Antonio en Roeg Klassiek

Geplaatst op:

Antonio uit havo-5 speelde onlangs op het festival Roeg Klas…

 
Week tegen pesten

Week tegen pesten

Geplaatst op:

Deze week besteden wij in de deelschool vmbo onderbouw extra…