
Ode aan de leraar
Tijd voor een feestje!
Ruim 400 docenten/onderwijzers van scholen in Midden-Groningen werden gisteravond in het Kielzog getrakteerd op een feestje. Acteur Marcel Hensema, opgegroeid in Hoogezand, had in verband met de afsluiting van het scholenprogramma Midden-Groningen een theaterstuk gemaakt onder de naam: 'Ode aan de leraar'. Een wervelende show, waarin de belangrijke rol van de leerkrachten werd benadrukt. Want zij kunnen immers het verschil maken! Maar ook een show waarin leerlingen centraal stonden.
De voorstelling bestond uit filmpjes van (oud)-leerlingen, muziek en veel interactie met de zaal. Alles had te maken met school en onderwijs en hoe belangrijk het is om een veilige schoolomgeving te hebben. Er werd veel gelachen in de zaal, maar er waren ook tranen van ontroering tijdens de beelden van het programma-onderdeel "Praatjesmakers". Hiervoor waren vooraf leerlingen (en leerkrachten) van verschillende scholen geïnterviewd door Marcel Hensema.
Bij ons op school interviewde hij vier leerlingen van het praktijkonderwijs. Hun reacties op zijn vragen waren puur en eerlijk. Zo vertelden ze dat het niet altijd makkelijk is - ondanks dat je 'gouden handjes’ hebt - je in deze maatschappij staande te houden. En hoe belangrijk het is dat docenten je een houvast geven. Een van de docenten van het praktijkonderwijs - Beike Bonder - werd daarna totaal onverwacht door Marcel Hensema in de bloemetjes gezet (zie foto).
Ook kwam een interview met twee oud-leerlingen van het Aletta in beeld: aan politicus Johan Remkes (op dit moment voorzitter van Nationaal Programma Groningen) werden tijdens een wandeling door het oude Aletta (de RHBS in Sappemeer, nu rijksmonument) vragen gesteld. Marcel Hensema ging ook in gesprek met performancekunstenaar Berndnaut Smilde - bekend van zijn exposities in o.a. Dubai, Londen en Brussel.
Bedenker van de avond is Erik Drenth, die als wethouder zich de afgelopen jaren bemoeid heeft met het scholenprogramma dat bijna is afgerond. Hij vond het tijd voor een feestje.
Reportage RTV Noord met een reactie van een aantal AJC-docenten
Scholenprogramma Midden-Groningen
De gemeente Midden-Groningen heeft 100 miljoen euro te besteden voor het scholenprogramma, dat er voor moet zorgen dat alle leerlingen in Midden-Groningen in een veilig en toekomstbestendig gebouw onderwijs kunnen krijgen. Het geld is afkomstig van het Nationaal Coördinator Groningen en de NAM. In totaal worden er elf nieuwe scholen gebouwd. Zeven andere scholen zijn versterkt.
Terug naar Het laatste nieuws
Word jij onze nieuwe collega?
Geplaatst op:Wij zoeken collega’s met hart voor onderwijs en oog vo…
Aanmelden nieuwe leerlingen
Geplaatst op:Brugklas Voor het nieuwe schooljaar (2025/2026) is het moge…