Innovatiefestival anders!
Geplaatst op: | Weergaven: 829

Innovatiefestival anders!


Bijna alles gaat anders, zo ook het Innovatiefestival!

Onder de overkoepelende naam Innovatiefestival Midden-Groningen zouden leerlingen van groep 8 ook dit cursusjaar weer op meerdere momenten en op verschillende manieren geïnformeerd worden over de mogelijkheden binnen de wereld van techniek en over moderne vaardigheden. De meeste basisscholen in Midden-Groningen hadden zich voor een of meerdere onderdelen hiervan opgegeven.

 

Verschuiven

In verband met de door het ministerie opgelegde veiligheidseisen rondom Covid-19 loopt het anders dan verwacht en hebben we uiteindelijk moeten besluiten om het festival te verschuiven naar cursusjaar 2021-2022, het tijdpad is dan als volgt:

*Innovatieweek – praktijkworkshops op het Aletta                           11-10 t/m 15-10

*Innovatiewedstrijd – voorbereiding op eigen school                       25-10 t/m 03-12

*Inleveren pitches Innovatiewedstrijd                                               03-12

*Afsluiting Innovatiewedstrijd + prijsuitreiking in Kielzog                  11-12

*Innovatiefestival –  o.a. in Bibliotheek en Kielzog                           11-12

 

In de tussentijd

De organisatie zit in de tussentijd niet stil. Zo zijn er voor dit cursusjaar op een aantal vlakken pilots uitgezet:

a. Innovatieworkshop ’Maak Contact!’
Het dr. Aletta Jacobs College heeft met drie basisscholen uit Hoogezand afspraken gemaakt over een workshop op maat. In kleine groepjes komen de leerlingen groep 8 o.l.v. hun leerkracht de komende periode naar de afdeling PIE (Produceren Installeren Energie) voor een rondleiding en een praktische opdracht. De leerlingen gaan er zelfstandig een lampje maken, dat moet branden.

b. Innovatiewedstrijd ‘Challenge the Future’

De innovatiewedstrijd is een serious game, waarbij de leerlingen van groep 8 een challenge voor een bedrijf uit de regio gaan oplossen. Ze worden op deze manier op een speelse manier uitgedaagd om de vaardigheden van de 21ste eeuw aan te leren.

Door verschillende levels van de serious game uit te spelen, leren de leerlingen o.a. hoe ze goed kunnen brainstormen, een collage kunnen maken, een pitch kunnen houden en hoe ze een prototype testen. De levels bevatten verschillende informatieve en grappige filmpjes. Zo worden de leerlingen spelenderwijs meegenomen in het ontwikkelproces van innovatieve producten.

Twee scholen voortgezet onderwijs en een basisschool uit Midden-Groningen gaan de komende weken de app van ‘Challenge the Future’ testen.

c. Innovatiefestival (voor het hele gezin):

De organisatie is druk doende het programma samen te stellen, zo kan er alvast worden gemeld dat de Lego League en de Dronehub GAE (Groningen Airport Eelde) naar Hoogezand komen. En dat er ook weer kosmotroniks kunnen worden gebouwd.

 

Volgend cursusjaar

Van uitstel komt dus zeker geen afstel. Bovendien geeft dit coronajaar ons de mogelijkheid om eventuele verbeterpunten in de verschillende onderdelen op te sporen.

 

Het innovatiefestival is een samenwerking tussen de gemeente, de basisscholen en scholen voortgezet onderwijs in Midden-Groningen, Biblionet Groningen en het regionale bedrijfsleven.

 

Lees op de deelschoolsite bovenbouw vmbo over de assistentie van onze vmbo-leerlingen bij de workshop 'Maak contact'.  [Artikel 'Helpende Handen']

 

Terug naar Het laatste nieuws
Word jij onze nieuwe collega?

Word jij onze nieuwe collega?

Geplaatst op:

Wij zoeken collega’s met hart voor onderwijs en oog vo…

 
Aanmelden nieuwe leerlingen

Aanmelden nieuwe leerlingen

Geplaatst op:

Brugklas Voor het nieuwe schooljaar (2025/2026) is het moge…