Ik wil lasser worden!
Geplaatst op: | Weergaven: 398

Ik wil lasser worden!

Melannie, onze vijfdejaars leerling pro, was deze week veelvuldig in het nieuws. Ze werd bij MSO (Metaal– en Scheepsbouw Opleiding) aan de Duinkerkenstraat in Groningen geïnterviewd door een journalist van het Dagblad van het Noorden. Het artikel is te lezen in de krant van zaterdag 25 mei, in de bijlage Economie/pagina 16+17. Afgelopen dinsdag werd ze tijdens de Open Dag van MSO geïnterviewd door een verslaggever van RTV-Noord (zie foto).

De 17-jarige Melannie leert namelijk lassen bij MSO. Ze wil lasser worden in de scheepsbouw. “Hartstikke leuk om te doen”, zegt ze in de krant. “En je kunt doorgroeien in je vak.”

Op onze school werd ze tijdens de lessen techniek besmet met het ‘metaalvirus’ en is helemaal op haar plek bij MSO in Groningen waar ze dus een opleiding tot lasser volgt. Aan de verslaggever van RTV Noord vertelde ze dat haar oom een voorbeeld voor haar is. Hij is ook lasser en werkt op dit moment voor zijn werkgever aan een klus in Vietnam. Dit lijkt Melanie ook wel wat.

Lassers en metaalbewerkers zijn haast niet aan te slepen op de werven in Noord-Nederland. Ook andere metaalbedrijven zitten te springen om vaklieden. Bij MSO in Groningen doen ze hun best daar iets aan te doen.

MSO is trouwens geen school. Er worden zogeheten BBL-vakopleidingen aangeboden, voor de Beroepsbegeleidende Leerweg. Leerlingen volgen een dag in de week theorieonderwijs op school en gaan de overige dagen naar hun leerbedrijf, waar ze in dienst zijn, of naar het praktijkcentrum aan de Duinkerkenstraat. Wie de opleiding met succes afrondt is verzekerd van een baan.

Judith Worsteling, instructeur BPV coördinator op het Aletta, legt uit: Het traject met MSO is opgestart door het Stagebureau van het Praktijkonderwijs vorig jaar. Het is een extern leerbedrijf waar zogeheten BOL en BBL opleidingen worden gegeven. Het Stagebureau van het Praktijkonderwijs verzorgt het gehele traject, zowel een plek bij een stagebedrijf als het leerbedrijf MSO.

Meerdere leerlingen van de afdeling praktijkonderwijs nemen deel aan deze opleiding metaal- en scheepsbouw. Daarnaast lopen ze  stage bij een scheepswerf met uitstroom naar vast werk en een vervolg BBL opleiding MSO. Melannie loopt op dit moment stage bij SAS-Waterhuizen / LNG Ship Building.

 

 

 

Terug naar Het laatste nieuws
Schrijver in de klas

Schrijver in de klas

Geplaatst op:

Elk jaar komt de bekende schrijfster Maren Stoffels bij ons …