Leerlingen leggen krans op 4 mei
Geplaatst op: | Weergaven: 306

Leerlingen leggen krans op 4 mei

Herdenking bij Joods Monument

Een manier om jongeren te betrekken bij de lokale oorlogsgeschiedenis is het onderwijsproject ‘Adopteer een monument’ voor primair en voortgezet onderwijs. Zo is het Joods Monument bij station Hoogezand-Sappemeer geadopteerd door het dr. Aletta Jacobs College. Onze leerlingen spelen een rol tijdens de ceremonie op 4 mei. Bij de jaarlijkse dodenherdenking op deze datum leggen zij om 17.45 uur een krans en lezen een gedicht voor. Om 18.00 uur wordt er 2 minuten stilte in acht genomen.

Dit jaar was het de eer aan vier mavo-leerlingen: Emma, Zoë en Sam uit mavo-2 lazen een gedicht voor. Sam legde samen met klasgenoot Leon een krans bij het monument. Zie ook het bericht op de deelschoolsite mavo.

 

Het monument:

Het Joods Monument in Hoogezand is gemaakt door de beeldend kunstenaar Lucas Klein. Met dit gedenkteken herdenkt de gemeente Midden-Groningen de Joodse burgers uit de voormalige gemeenten Hoogezand en Sappemeer die vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument staat tegenover het station Hoogezand-Sappemeer, waarvandaan in de oorlog de Joden werden weggevoerd. Het is gemaakt van Jerusalem stone, een kalksteensoort die in de buurt van Jeruzalem wordt gevonden. Het monument bestaat uit een ronde stenen tafel, waarop een davidster is aangebracht, en een zuil waarop een menora is afgebeeld.

Boven op de zuil is een koperen plaat aangebracht, met een gedicht van Nico Wijnen:
ZIJ ZIJN ZO VER VERLEDEN
WAT NAMEN OP EEN STEEN
TOCH ZIJN ZIJ NOG HEDEN
ZICHTBAAR OM ONS HEEN

Het monument is geplaatst op 9 maart 1994, precies 50 jaar nadat de bezetter de laatste Joodse inwoners uit de gemeenten heeft weggevoerd. Bij de jaarlijkse dodenherdenking wordt een krans op de tafel gelegd.

 

Lees ook Plekken van Herinnering in de gemeente Midden-Groningen.

Terug naar Het laatste nieuws

Bekijk ook

Nieuwe pixel

Nieuwe pixel

Geplaatst op:

De prijswinnaars van de Aletta Jacobs Prijs van de gemeente …

 
Amar speelt in de klas

Amar speelt in de klas

Geplaatst op:

theater voor vmbo-3

 
Leerlingen gezocht!

Leerlingen gezocht!

Geplaatst op:

Hulp tijdens diplomeringen