Algemene informatie


Praktijkonderwijs op het dr. Aletta Jacobs College
Je wordt in het Praktijkonderwijs opgeleid voor een beroep. Meestal kun je na de opleiding ergens aan het werk als assistent. Bijvoorbeeld in de schoonmaak, de verzorging, een winkel of magazijn. Ook is het mogelijk in de horeca te gaan werken, in het groen of in de bouw. Dat is afhankelijk van jouw voorkeur en van jouw mogelijkheden. Hiervoor kun je allerlei certificaten halen. Deze certificaten zijn erg nuttig als je ergens aan het werk wilt. Je kunt bijvoorbeeld een heftruckrijbewijs halen. Handig voor het werk in een groot magazijn. Wil je werken bij een agrarisch bedrijf (boerenbedrijf) of in de groenvoorziening dan is een tractor-rijbewijs heel praktisch. Een schoonmaak-certificaat wordt in heel veel bedrijven gevraagd. Ook is het mogelijk een VCA-diploma te halen. Je leert hoe je in een bedrijf zo veilig mogelijk kunt werken. Veel werkgevers vragen hun werknemers dit certificaat te halen. Naast het opleiden tot een beroep kun je als je aan de eisen voldoet meedoen aan een leerwerktraject. Dan haal je een vmbo-bb lwt diploma. De meeste leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs in Hoogezand gaan naar de eerste klas van het dr Aletta Jacobscollege, naar de brugklas Vmbo, Havo of Vwo.   Vind jij het leren uit boeken moeilijker dan het praktisch leren? Wil je liever lekker praktisch bezig zijn, lekker doen? 

Wat vind jij leuk? Techniek (hout of metaal), Zorg&Welzijn (koken of verzorging), Groen (tuinieren of landbouw) of Dienstverlening (winkel of horeca)? Dan is Praktijkonderwijs iets voor jou! 

Ook de Praktijkschool hoort bij het ‘Aletta’.

Wat leer je bij ons?
Het dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs vindt het belangrijk dat jij leert om later voor jezelf te zorgen. Dat betekent: Zelf je geld verdienen; weten wat je moet doen als je op jezelf woont en dat je gezond en plezierig kunt leven. Eerst kijken we waar je al goed in bent. Dan gaan we proberen je daarin nog beter te laten worden. Vooral de praktijkvakken zoals koken, informatica, winkelpraktijk, verzorging, schoonmaak, tuinieren, hout- en metaalbewerking en lassen zijn belangrijk. Je merkt dan vast dat je daarbij ook taal, rekenen, lezen of schrijven nodig hebt. En dat vind jij misschien best wel lastig. Dan helpen we jou erbij. Ook krijg je vakken als Engels, sociale vaardigheid, informatica, tekenen, handvaardigheid en gymnastiek of zwemmen. 

Sociale vaardigheden
Je leert samen in een klas van ongeveer 14 leerlingen. Je werkt zelfstandig maar ook samen met je klasgenoten. Misschien is wel het allerbelangrijkste dat je bij ons ook leert hoe je moet omgaan met andere mensen, zodat anderen jou een prettig mens gaan vinden. Dat is vooral fijn als je later op zoek gaat naar een baan. Want naar school gaan doe je natuurlijk niet zomaar. Je wilt er iets mee bereiken.

Streng
Omdat we weten dat jij veel moet leren om later een baan te krijgen, zijn we best streng. Dat zijn ze later ook in een bedrijf. Dus spijbelen kan echt niet! Als je niet aanwezig bent bellen we meteen je ouders. En een grote mond? Welke baas wil jou dan later hebben? Je kunt al die dingen maar beter op school leren. Dan ben je goed voorbereid. Want vanaf je 15e jaar ben je eigenlijk een “werknemer - in - opleiding”. 

Meer zorg
Met vragen en problemen kun je altijd bij de klassenmentor terecht. Het maakt niet uit of dat nu over school, thuis of daarbuiten gaat. Als het nodig is, overlegt de mentor met het Intern Zorgteam. Daarin zitten de orthopedagoog/psycholoog, de maatschappelijk werkster, de schoolarts, de zorgadviseur en de teamleider. 

Stage
Aan het eind van klas 2, als je veertien of vijftien jaar oud bent, gaan we onderzoeken of je al zoveel hebt geleerd dat je stage kunt gaan lopen. Bijvoorbeeld in een winkel, bij een hovenier, of een bedrijf. Als jij op tijd kan komen, een opdracht goed kan uitvoeren en dergelijke, dan ga je echt stage lopen en leer je daar hoe je moet doen om echt te ‘werken’. Dat is vaak veel lastiger dan je denkt. 

Geen examen
Het verschil met het Vmbo is dat je geen examen doet. Je krijgt wel een diploma. Ook blijf je niet zitten. We hebben vijf leerjaren en je kunt hier tot je 18e jaar blijven. En we zijn pas tevreden als je de school kunt verlaten met een baan op zak. Soms moet je daarvoor iets extra’s leren. Dan zorgen we dat jij een cursus kunt volgen die voor jou nodig is om die baan te krijgen.

Wie mag naar het Praktijkonderwijs?
Ieder mens is anders. Dus jij ook. Voordat je bij ons op school kunt komen, moeten we je eerst beter leren kennen. Dat doen we in overleg met de meester of juf en je ouders. Je wordt ook getest. Dan is er de toelatingscommissie (RVC) die bekijkt of jij naar het Praktijkonderwijs mag. Samen met je basisschool wordt gekeken of dat een goed idee is. We zijn natuurlijk erg blij als je bij ons komt. En jij bent vast blij als je op een school komt waar ze begrijpen dat jij je best doet, maar dat het lang niet altijd meteen lukt. Dan helpen we jou. Daar kun je op rekenen. Want samen zijn we sterk! 

Meer informatie
Ouders en leerkrachten, wilt u meer weten over het Praktijkonderwijs? Maak een afspraak en kijk rustig rond. Beelden zeggen meestal veel meer dan woorden! Pak de telefoon en bel: 0598- 361 461.