Zorg en Welzijn (Z&W)

Wat kun je ermee?

Wil je later een beroep uitoefenen waarin je klaarstaat en zorgt voor een ander? Dan is het profiel Zorg en Welzijn een goede keuze. Bij Zorg en Welzijn werk je samen met mensen, maar ook voor mensen. Dat kunnen kinderen zijn en ook jongeren, volwassenen, ouderen. Denk ook aan speciale doelgroepen, als bijvoorbeeld mensen met een beperking.

 

Hier zie je wat voor beroepen bij welk domein horen.

 

 • Domein Zorg en Welzijn

Beroepen: verzorgende, verpleegkundige, activiteitenbegeleider, begeleider kindercentra

 

 • Domein Uiterlijke Verzorging

Beroepen: kapper, schoonheidsspecialist

 

 • Domein Servicemedewerker Breed

Beroepen: receptionist, gastheer/gastvrouw, helpende zorg

 

 • Domein Horeca en Bakkerij

Beroepen: bakker, banketbakker, kok

 

 • Domein Veiligheid en sport

Beroepen: beveiliger, handhaver, sportcoach, sportbegeleider

Sport- en bewegingsactiviteiten

 

 

Welke vervolgopleidingen kun je doen na Zorg en Welzijn?

Na het vmbo kun je naar het mbo. Hier kun je verschillende opleidingen volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca en facilitaire dienstverlening, in het toerisme, in de sport of in de richting van handhaving, beveiliging en veiligheid.

Je kunt zowel een BBL als BOL-opleiding (werken en leren of leren met stage) volgen. Op de websites van de mbo-scholen kun je zien welke opleidingen aansluiten bij het profiel Z&W.

 

Welke kwaliteiten/talenten zijn handig bij dit profiel?

In dit profiel ga je graag met mensen om, je hebt geduld, je kan goed luisteren en je hebt voldoende doorzettingsvermogen.

 

 

Profielmodule Zorg en Welzijn

Elk profiel heeft profielmodules. Deze zijn verplicht. Hieronder vind je een overzicht van de profielmodules van Zorg en Welzijn.

 

 • Mens en gezondheid (1601)

Wat is gezonde voeding? Hoe werk je hygiënisch tijdens het koken? Je leert ook hoeveel invloed de media heeft op de leefstijl van mensen en je gaat aan de slag met gezonde maaltijden en je leert wat beweging en genotmiddelen bijdragen aan de gezondheid.

 • Mens en omgeving (1602)

Een verzorgde, veilige en schone leer- en werkomgeving is erg belangrijk. Daarom leer je in deze module over schoonmaak, onderhoudswerkzaamheden en het verzorgen van textiel. En ook over baliewerkzaamheden, inrichten van een ruimte en het voeren van zakelijke gesprekken.

 • Mens en activiteit (1603)

In deze module ga je activiteiten organiseren voor verschillende doelgroepen zoals kinderen of ouderen. Je houdt rekening met hun behoeften en je leert hoe je anderen kunt motiveren en stimuleren om mee te doen.

 • Mens en zorg (1604)

In deze module help je bij de persoonlijke verzorging, je leert in gesprek te gaan en een hulpbehoefte te achterhalen of iemand te stimuleren tot zelfredzaamheid. Ook ondersteun je bij het bewegen, je leert eenvoudige EHBO-technieken toe te passen en te handelen bij lichte verwondingen.

 

Keuzevakken Zorg en Welzijn

Naast de 4 verplichte modules, moeten de leerlingen ook 4 keuzevakken kiezen. Dit zijn de keuzevakken die we bij zw aanbieden:

 1. Welzijn, kind en jongere
 2. Kennismaking met uiterlijke verzorging
 3. Haarverzorging
 4. Huidverzorging
 5. Voorkomen van ongevallen en EHBO
 6. Ondersteuning bij sport- en bewegingsactiviteiten
 7. Bijzondere keuken
 8. Assisteren in de gezondheidszorg
 9. Welzijn, volwassenen en ouderen
 10. Keuzevak Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid

<< vorige