Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?


Twitter


Welkom


Welkom bij de deelschool 
bovenbouw h/v!
 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Laatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1785

Diplomering havo

Geplaatst op 05-07-2019 - - 239 x gelezen


Woensdagavond ontvingen de geslaagden van de afdeling havo hun diploma in de feestelijk versierde Spiegelzaal. Zij werden bij binnenkomst ontvangen met een oorverdovend applaus van docenten, ouders en overige familieleden. Daarna waren er lovende woorden van teamleider Frank Dost, was er voor iedereen een persoonlijk praatje van de mentor en werden excellente leerlingen nog eens extra in het zonnetje gezet. En het docentenkoor zong de geslaagden weer op humoristische wijze toe. Na het nemen van de traditionele trapfoto werd er door de aanwezigen nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. ...


Bonn

Geplaatst op 13-06-2019 - - 116 x gelezen


Dinsdag 11 juni reisden de leerlingen uit vwo-5 - met geschiedenis en/of Duits in het vakkenpakket - af naar de Duitse stad Bonn. Ook hun docenten Iris van den Brand, Maarten Bark en Berry Knol waren van de partij (zie foto).

Als voormalige hoofdstad van de BRD en met sporen die teruggaan naar de tijd van de Romeinen wordt deze stad tot op de dag van vandaag gevormd door diens interessante geschiedenis. Deze geschiedenis hebben de leerlingen dan ook mogen ontdekken in het Haus der Geschichte waar ze opdrachten deden voor beide vakken. Daarna kregen ze vrije tijd om de stad op eigen gelegenheid te ervaren. Zo kon onder andere een bezoekje aan de snoepwinkel...


VIP-behandeling

Geplaatst op 20-05-2019 - - 169 x gelezen

Op de dag dat het honderd jaar geleden was dat het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd, 9 mei 2019, was vwo-5 op speciale uitnodiging samen met geschiedenisdocent Iris van den Brand en filosofiedocent Kars Denkema te gast bij de opening van de tentoonstelling  STRIJD! 100 JAAR VROUWENKIESRECHT in het Groninger Museum. Na een hartelijk ontvangst deden de leerlingen mee aan allerlei activiteiten. Zo waren ze bij de voorstelling van Eveline van Rijswijk over vrouwen in de politiek en kregen ze een rondleiding door de tentoonstelling....


Jongerensessie duurzaamheidsvisie op het Aletta

Geplaatst op 20-05-2019 - - 43 x gelezen
Jongeren in Nederland maken zich zorgen over hun toekomst en vinden dat er meer gedaan moet worden om klimaatverandering tegen te gaan. Dit laten ze onder andere weten door massaal te staken van school. De gemeente is het eens met deze jongeren. Ook de gemeente Midden-Groningen moet veel meer inzetten op verduurzaming. Daar zijn ze nu concreet mee bezig door een koers uit te zetten in de duurzaamheidsvisie. Daarmee zetten ze zwart op wit wat de gemeente belangrijk vindt en mee aan de slag moet. Naast inwoners en bedrijven willen ze ook juist jongeren aan het woord laten en ze mee te laten denken in de ontwikkeling van een duurzaam Midden-Groningen. Daarom komen een aantal medewerkers van de gemeente Midden-Groningen op 27 mei een bezoek brengen aan de leerlingen van Vwo 5. Deze bijeenkomst start om 14.00 uur.

...


Examenwerk

Geplaatst op 08-05-2019 - - 149 x gelezen


Ook dit schooljaar tonen de creatieve talenten van het Aletta hun kunsten in galerie de Smederij. Van 9 t/m 25 mei zijn de werkstukken te zien van de havo- en vwo-leerlingen met beeldende vorming in hun examenpakket.

Het was gezellig druk in de galerie tijdens de opening vanmiddag. De bezoekers zagen een zeer gevarieerde tentoonstelling. Een tentoonstelling die wordt gevormd door zowel platte, ruimtelijke als bewegende beelden. Belangstellenden kunnen overigens nog tot 26 mei aan de Vosholen 56 in Sappemeer terecht. De Smederij is open op de donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. De entree is gratis.

De havo-leerlingen moesten dit jaar kiezen voor het thema ‘water’ of ‘middeleeuwen’. De vwo-leerlingen...


Uitnodiging

Geplaatst op 25-04-2019 - - 161 x gelezenOok in de gemeente Midden-Groningen, waar de voorvechtster van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs is geboren en getogen, worden in het kader van de herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht allerlei activiteiten georganiseerd. Uiteraard doen wij ook mee.

Met trots draagt de school de naam van Aletta Jacobs. Zij was een pittige tante, een vrouw met visie, lef en het hart op de juiste plek. Ze kwam op voor gelijke rechten en kansen, durfde tegen de stroom in te roeien en had een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Daarmee is ze tot op de dag van vandaag een inspiratiebron.
De school organiseert jaarlijks een populairwetenschappelijke lezing, waarvoor prominente sprekers worden uitgenodigd. Laagdrempelig en toegankelijk voor zowel leerlingen, hun ouders,...


Model European Parliament Hoogezand

Geplaatst op 15-04-2019 - - 142 x gelezen
Morgen is het dan zo ver. Het eerste Model European Parliament Hoogezand! Op 16, 17 en 18 april kruipen alle vwo-4 leerlingen in de huid van echte Europarlementariërs. Op deze manier leren de leerlingen over het besluitvormingsproces op Europees niveau.

Zo houden ze zich op 16 april bezig met de commissievergaderingen. Tijdens deze commissievergaderingen discussiëren de leerlingen met een select groepje andere leerlingen met dezelfde interesses, over vraagstukken die spelen op Europees niveau. Zo wordt er gedebatteerd over de emissierechten, radicalisering in het onderwijs, en heel toepasselijk voor het Aletta, de positie van de vrouw in de EU. De leerlingen komen toe een oplossing voor hun vraagstuk en leggen dit 18 april voor aan het ‘Europees Parlement’, waar alle leerlingen bij elkaar komen om te stemmen over het beleid dat de verschillende commissies...


Ali vertelt haar geschiedenis

Geplaatst op 13-04-2019 - - 100 x gelezen


Twee weken achtereen was mevrouw Ali Blaauw (88 jr) in de geschiedenislessen op het Aletta. In de lessen van docenten Iris van den Brand, Janien Potter en Michiel Broekema vertelde zij aan de leerlingen hoe zij als klein meisje de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en hoe zij het dagelijks leven destijds heeft ervaren.
Haar verhaal vertelde meer dan het geschiedenisboek ooit zou kunnen beschrijven. Haar verhaal liep uiteen van een Joodse klasgenoot die opeens niet meer op school kwam tot het betalen met (voedsel)bonnen bij de winkels. Haar zoon Gerrit begeleidde haar verhaal. De leerlingen uit mavo-2 en vwo-5 kregen tijdens het bezoek uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen aan mevrouw Blaauw.
 


Uitnodiging

Geplaatst op 12-04-2019 - - 177 x gelezen


 
Op donderdagmiddag 18 april wordt de expositie ‘Wit Wonder’ in school geopend.

Geïnspireerd door het beroemde Nederlandse ontwerpersduo Viktor en Rolf is klas v5b onder leiding van kunstdocent Geert Hoetink aan de slag gegaan met een van de meest eenvoudige materialen: papier. Met eindeloos veel geduld en grote creativiteit hebben deze vijfdejaars vwo het papier veranderd in uitzinnige, wonderlijke, maar vooral prachtige creaties. De ontwerpen worden de komende maanden in school tentoongesteld.

Belangstellenden zijn van harte welkom om de opening van de expo ‘Wit Wonder’ donderdag 18 april a.s. om 16.30 uur in de hal van de locatie Laan van de Sport bij te wonen.
...


Burgemeester ontmoet vierdejaars

Geplaatst op 18-03-2019 - - 117 x gelezen


Tweet burgemeester Hoogendoorn Midden-Groningen:
"Mooie ontmoeting met leerlingen van @drajcollege (4e jaars HAVO/VWO), die voor hun vak #aardrijkskunde een praktische onderzoeksopdracht voor @Middengroningen gaan uitvoeren. Win/win: leerlingen krijgen beeld van de gemeente én de gemeente heeft baat bij creatieve ideeën. #leuk "

Opmerking: 
Deze leerlingen gaan in samenwerking met de gebiedsregisseurs van de gemeente Midden-Groningen de komende tijd o.a onderzoek doen naar nieuwe woonconcepten en smartcities. Dit in het kader van GeoFutureSchool.


[foto: twitteraccount burgemeester Hoogendoorn]


Schrijver op school

Geplaatst op 18-03-2019 - - 105 x gelezen
Op woensdag 20 maart brengt schrijver en performer Hans Sahar (pseudoniem van Farid Boukakar) een bezoek aan het Aletta. Hans Sahar geeft die dag een lezing aan de leerlingen uit havo-5.

Hans behoort tot de tweede generatie Marokkanen in Nederland. Hij werd in 1974 geboren in Al-Hoceima, Marokko. Toen hij twee was verhuisde de familie naar Den Haag, waar hij zijn verdere jeugd doorbracht. Dat was een nogal turbulente jeugd. Hij leerde het criminele circuit kennen en de beruchte Haagse jeugdbendes. Maar ook de wereld van de nieuwste muziek. Dat alles bleek een goudmijn te zijn voor een cult-schrijver zoals hij geworden is.Hans Sahar schreef op zijn negentiende het geruchtmakende boek Hoezo bloedmooi en was daarmee een...


Pi-koekje van eigen deeg!

Geplaatst op 14-03-2019 - - 317 x gelezen


Misschien is het wel een beetje raar om een dag te organiseren rondom een getal, maar op 14 maart gebeurt het toch: het is Internationale Pi-Dag!
Op deze dag wordt het bestaan van het getal Pi gevierd, een wiskundig bijzonder belangrijk cijfer dat onder meer gebruikt kan worden om de omtrek van een cirkel te berekenen. Dit belangrijke wiskundige getal is oneindig en begint met de cijfers 3,14159265358. Internationale Pi-Dag is daarom niet geheel toevallig op 14 maart; deze datum wordt in het Amerikaans als 3-14 opgeschreven.
De Pi-dag is vooral in Amerika een waar feest, waarbij op scholen bijvoorbeeld taart ('pie') wordt uitgedeeld. Op het Aletta wordt er vandaag ook weer bij stil gestaan. De wiskundedocenten Dekker, Roelfszema...


Basketbal All-Star Game: leerlingen tegen personeel

Geplaatst op 13-03-2019 - - 210 x gelezen
All Star Game dr. Aletta Jacobs college

Aanstaande dinsdag (19 maart) begint om 15.15 uur in de Europahal de eerste officiële dr. Aletta Jacobs College All Star game. In deze basketbalwedstrijd nemen medewerkers van het Aletta het op tegen de crème de la crème van onze leerlingpopulatie op basketbalgebied. Het belooft een spannende wedstrijd te worden, dus kom gerust kijken! De line-up van beide teams is als volgt:
  Line-up The 90's dreamteam De Ankle Breakers K. Denkema J. Melis F. Dost K....


Wat een drama!

Geplaatst op 12-03-2019 - - 120 x gelezen


Om de brute moord op Julius Caesar (44 v.Chr.), een zeer belangrijke gebeurtenis in de Romeinse geschiedenis, te herdenken, organiseert onze school ieder jaar in maart een speciale gymnasiumdag. Op deze dag doen de leerlingen van klas 1 t/m 6 mee aan verschillende workshops en activiteiten rondom een bepaald thema.
Dit jaar valt de Gymnasiumdag op woensdag 20 maart en het thema is: Wat een drama! Theater in de Oudheid. In de workshops kunnen de leerlingen bijvoorbeeld hun eigen tragedie schrijven, echte toneelmaskers maken, of een Griekse tragedie in een modern jasje stoppen met behulp van ICT. Aan het eind van de dag is er een pubquiz en de prijsuitreiking van de vertaalwedstrijd, die op 12 februari is gehouden. We sluiten af met een gezamenlijke maaltijd van modern...


Veelbelovend talent

Geplaatst op 10-03-2019 - - 66 x gelezen


Complimenten aan bridger Antwan uit vwo-6!
Verslag uit het Dagblad van het Noorden d.d. 09/03, pagina Denksport.


Internationale uitwisseling

Geplaatst op 09-02-2019 - - 81 x gelezenUITWISSELING HONGARIJE - NEDERLAND 2019
*voor leerlingen havo-4, vwo-4 en vwo-5
*in april een week naar Hongarije
*in september/oktober een week naar NederlandGeef je nú op voor de uitwisseling met onze zusterschool in Tatabanya door een bericht te sturen (o.v.v. naam en klas) naar mw. Vosmaer (svosmaer@aletta.nl). Ook als je nog twijfels hebt. Na inventarisatie en vastlegging van de reisdata volgt een definitieve aanmelding, waarvoor de ouders/verzorgers van de leerlingen moeten tekenen.
 


Internationale conferentie

Geplaatst op 04-02-2019 - - 196 x gelezen


Ook dit jaar is weer een kleine delegatie vwo-5 leerlingen onder leiding van docenten Willeke Sprenger en Berry Knol afgereisd naar Kloster Banz in Duitsland om het internationaal bezette Europa Seminar bij te wonen. Een buitengewoon leerzame ervaring voor onze excellente leerlingen. Lezingen bijwonen, het Europa parlement naspelen. Daarnaast bezoek aan het Parteitaggelände in Nürnberg. Dit samen met Duitse, Franse en Poolse scholieren. Een buitenkans voor Daan, Rutger, Myrthe en Benjamin!


Vertaalwedstrijd

Geplaatst op 04-02-2019 - - 94 x gelezen
Het is een echte traditie: de jaarlijkse vertaalwedstrijd voor alle gymnasiumleerlingen van klas 1 t/m 6. Zij gaan zich op dinsdag 12 februari buigen over een Griekse of Latijnse tekst en zullen porberen die zo mooi mogelijk te vertalen naar het Nederlands. Voor een aantal leerlingen uit de bovenbouw is deze vertaalwedstrijd een goede voorbereiding op de Noordelijke Vertaalwedstrijd in Leek de volgende dag, waar zij het op zullen nemen tegen leerlingen van andere scholen. We wensen iedereen alvast veel succes!

Per niveau zal er een prijs zijn voor de beste vertaler. De winnaars zullen bekend worden gemaakt op de Gymnasiumdag, die op woensdag 20 maart a.s.zal plaatsvinden.


MEP

Geplaatst op 24-01-2019 - - 142 x gelezen


Woensdag 23 januari hebben Aiden, Jesse, Niek, Thijs en Jort uit vwo-4 tijdens de commissievergaderingen van het MEP ervaren hoe het is om een deel uit te maken van het Europees Parlement. Ze hebben deze woensdag nagedacht over vraagstukken die spelen op Europees niveau. Denk hierbij aan het vluchtelingenbeleid, de toepassingen van e-health en natuurlijk de rechten van de vrouw, wat overigens heel mooi past bij onze school. Het is dan ook niet voor niets dat de commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid werd voorgezeten door  AJC'er Roshano uit vwo-5. Het dr. Aletta Jacobs College had de eer om de delegatie Frankrijk te vertegenwoordigen.
 
Het MEP avontuur...


TopTutors

Geplaatst op 22-01-2019 - - 155 x gelezen
Sinds februari 2015 heeft het Aletta een bijlesafdeling van TopTutors. De afdeling is opgezet door oud-leerling Floor Mijland. Na 1,5 jaar zich volledig te hebben ingezet, heeft Floor het stokje overgedragen aan Marleen en vanaf september 2018 werd het stokje weer overgedragen aan mij, Sarah Khalil.

Hoi! Mijn naam is Sarah Khalil en ik heb 4 jaar op het dr. Aletta Jacobs College gezeten. Daar heb ik mijn vmbo- en havo-diploma behaald. Daarnaast heb ik ook 2 vwo-certificaten. Ik ben momenteel een 19-jarige student en volg de opleiding Social Work. Als oud-leerling van het Aletta weet ik uit eigen ervaring dat schoolwerk best pittig kan zijn. Soms is een beetje hulp erg welkom. Of het nu structureel of eenmalig is. Dit is waar TopTutors kan helpen! Momenteel ben ik bezig met het opzetten van de afdeling. Het doel is om leerlingen te helpen...


dr. Aletta Jacobs College 2019 disclaimer