Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?


Twitter


Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Laatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1785

Diplomering mavo

Geplaatst op 06-07-2019 - - 91 x gelezen


Donderdagavond was het feest. Negentig mavo-leerlingen konden hun diploma in ontvangst nemen, vier zullen binnenkort nog volgen. De sfeer zat er - mét alle ouders, opa's, oma's, verdere familie en vrienden - goed in, vooral toen Sanne, Reza, Zoë en Jaimy in hun diplomeringstoespraak de bijzondere en vooral hilarische momenten van de afgelopen jaren de revue lieten passeren. Bijzondere prestaties ook: Felix, Emiel, Jennifer en Jeffry zijn Cum Laude geslaagd en Stijn heeft een foutloos examen wiskunde (dus een 10) gemaakt. We kunnen terugkijken op een  geslaagde avond.

Els Venema, teamleider mavo
 


Vloggen bij RTV Noord

Geplaatst op 16-05-2019 - - 69 x gelezen
Vanuit verschillende scholen in de regio hadden leerlingen zich opgegeven om te gaan vloggen in samenwerking met RTV Noord. Vijf leerlingen uit mavo 2 hadden zich hiervoor opgegeven en gingen gisteren op bezoek bij RTV Noord in de Mediacentrale. De komende tijd krijgen de jongeren ondersteuning van RTV Noord bij het maken van vlogs en filmpjes. De samenwerking komt voort uit de JongerenTop Groningen die graag willen dat de belangen, wensen en ideeeën van jongeren beter in beeld komen.De leerlingen kregen een rondleiding door het gebouw van RTV Noord. Ze namen een kijkje in de televisie- en radiostudio, de redactie en mochten meekijken hoe een item voor de uitzending van zes uur klaar werd gemaakt.

...


Op bezoek bij het Dagblad van het Noorden

Geplaatst op 15-05-2019 - - 55 x gelezen
In de aanloop naar de JongerenTop Groningen van 7 juni schoven leerlingen van de mavo gisteren aan bij een redactievergadering van het Dagblad van het Noorden in Groningen. Jongeren van verschillende scholen uit de regio gingen samen met journalisten brainstormen voor een jongerenkrant. De leerlingen worden gekoppeld aan een journalist en gaan samen een artikel maken. Uit de brainstorm kwamen onderwerpen zoals groene energie, meer plassen om in te kunnen zwemmen en meer aandacht voor cultureel erfgoed. De komende anderhalve week gaan de jongeren samen met de journalisten aan de slag. Ze gaan bijvoorbeeld iemand interviewen. Op zaterdag 25 mei komt deze jongerenkrant als bijlage bij het Dagblad van het Noorden....


Groepsindeling 32e Ardennentocht

Geplaatst op 07-05-2019 - - 153 x gelezen
Bij de teamkamers van de deelscholen kun je vanaf vandaag de groepsindeling voor de 32 Ardennentocht vinden. Groep 1 verwachten we zondag  12 mei met bepakking om 9.00 uur bij de Rietzoom voor de oefentocht. Groep 2 vertrekt om 9.30 uur vanaf de Rietzoom. Groep 3 vertrekt om 10.00 uur. Alle groepen zullen na 15.30 uur weer terug zijn bij de Rietzoom. Heel veel succes!4 mei

Geplaatst op 04-05-2019 - - 160 x gelezen


HERDENKEN

Het Joods Monument bij het station in Hoogezand is geadopteerd door het dr. Aletta Jacobs College en CSG Rehoboth. Leerlingen van beide scholen spelen een rol tijdens de ceremonie op 4 mei. Bij de jaarlijkse dodenherdenking op deze datum leggen zij om 17.45 uur een krans en lezen gedichten voor. Om 18.00 uur wordt er 2 minuten stilte in acht genomen.
Vanavond droegen Roxy en Eva uit mavo-2 een gedicht voor. Dit als onderdeel van de traditie en ook in het kader van het project 'Ik was er eens'. De leerlingen verdiepen zich bij dit project in de tijd van de bezetting en schrijven daarna zelf een verhaal dat zich afspeelt in die tijd. Twee leerlingen van Rehoboth hebben een krans gelegd. [ Zie ook...


Ali vertelt haar geschiedenis

Geplaatst op 13-04-2019 - - 100 x gelezen


Twee weken achtereen was mevrouw Ali Blaauw (88 jr) in de geschiedenislessen op het Aletta. In de lessen van docenten Iris van den Brand, Janien Potter en Michiel Broekema vertelde zij aan de leerlingen hoe zij als klein meisje de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en hoe zij het dagelijks leven destijds heeft ervaren.
Haar verhaal vertelde meer dan het geschiedenisboek ooit zou kunnen beschrijven. Haar verhaal liep uiteen van een Joodse klasgenoot die opeens niet meer op school kwam tot het betalen met (voedsel)bonnen bij de winkels. Haar zoon Gerrit begeleidde haar verhaal. De leerlingen uit mavo-2 en vwo-5 kregen tijdens het bezoek uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen aan mevrouw Blaauw.
 


Inleveren inschrijfformulier Ardennentocht

Geplaatst op 13-04-2019 - - 112 x gelezen


Zit jij in de derde klas en durf jij deze uitdaging aan? Geef je dan nog deze week op voor de 32e Ardennentocht. Inschrijfformulieren liggen klaar bij de administratie en daar kun je ze ook weer inleveren. Deze formulieren moeten voor 19 april worden ingeleverd. Zondag 12 mei lopen alle deelnemers van deze tocht dan een oefentocht rond het Zuidlaardermeer.

Op de foto zie je mevrouw Sprenger en meneer Bos die dit weekend met andere docenten de route al aan het verkennen zijn.


Verslag van de Boysday

Geplaatst op 12-04-2019 - - 50 x gelezen
Terwijl de meiden op bezoek waren bij het Alfa-college en KPN in Groningen voor de Girlsday (zie hier het verslag van de Girlsday) mochten de heren uit mavo-2 bezig met het maken van een eigen boemerang.

Meneer Bos en meneer Adams hielpen de leerlingen om van een stukje hout een werkende boemerang te maken. Het begon met het zagen en schuren van het hout tot de goede vorm.

Daarna mochten de leerlingen de boemerangs versieren met stiften.

...


Verslag van de Girlsday

Geplaatst op 12-04-2019 - - 57 x gelezen
In het kader van de Girlsday gingen afgelopen donderdag (11 april) alle meiden van mavo-2 naar het Alfa-college en op bedrijfsbezoek bij KPN.

Bij het Alfa-college kregen de leerlingen drie workshops. De eerste workshop ging over programmeren. Op de computer moesten ze een Microbit programmeren. Daarop hebben ze hun naam geprogrammeerd die uiteindelijk zichtbaar was op de Microbit.Bij de tweede workshop hebben de leerlingen een concept voor een app op hun telefoon gemaakt. Als laatste gingen ze bezig met design thinking (oftewel: wat voor problemen heb je in het dagelijks leven en hoe kun je dit probleem oplossen). Daarbij hebben de meiden een oplossing gemaakt voor linkshandigen, de linkshandige pen.
...


Wij doen ook weer mee!

Geplaatst op 04-04-2019 - - 103 x gelezen


Girlsday laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en ICT van dichtbij beleven!

Donderdag 11 april openen door heel Nederland (bèta)technische- en ICT-bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen er deelnemen aan interessante activiteiten, maken er kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over de werkzaamheden.

Al 6 jaar werken we in dit kader samen met Helmers Interieurbouw, het bedrijf in Sappemeer zal de meisjes van vmbo-1 de komende week ook weer een rondleiding geven. Zie ook: Girlsday Magazine 2019...


Gastspreker deelt ervaringen over WOII

Geplaatst op 04-04-2019 - - 60 x gelezenOp 3 april 2019 heeft klas 2 van de mavo tijdens een geschiedenisuur een bijzondere gastspreker op bezoek gehad. Mevrouw Ali Blaauw, inmiddels 87 jaar) heeft ons samen met haar zoon Gerrit Blaauw meegenomen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Ali heeft zelf de Tweede Wereldoorlog meegemaakt als 9 tot 14-jarig meisje en heeft over haar ervaringen uit haar leven vertelt aan de leerlingen. Ze is opgegroeid in Winschoten en woonde vlakbij het spoor. Als klein meisje heeft ze Joodse mensen gedeporteerd zien worden. Aan de hand van voorwerpen en foto's heeft ze vertelt over deze periode in haar jeugd. Na afloop was er gelegenheid tot het stellen tot vragen en hebben sommige leerlingen nog met Ali gesproken. Ali en Gerrit vonden het een geweldige ervaring om deze verhalen...


Schrijver in de klas

Geplaatst op 01-04-2019 - - 124 x gelezen
Mavo-3 doet in deze periode bronnenonderzoek in de bibliotheek voor een historische roman. In dat kader komt schrijver Bram Baptist donderdag 4 april de derdeklassers vertellen hoe hij een historische roman schrijft.

Bram Baptist uit Meeden is docent geschiedenis en schrijver. Hij werkte 5 jaar aan ‘De Koningszoon’, een volgens eigen zeggen ontzettend spannende roman voor jongeren. Het gaat over twee opgroeiende jongeren in de Middeleeuwen. Het boek behandelt ook thema's als liefde, onzekerheid en de haat-liefdeverhouding met ouders.Omdat hij voor de klas staat, weet hij veel over de leefwereld van jongeren. "Personages en dialogen uit 'De Kongingszoon' zijn soms direct afkomstig...


Mach mit!

Geplaatst op 27-03-2019 - - 229 x gelezen


Elk voorjaar wordt landelijk de ‘Dag van de Duitse taal’ gevierd. Op deze dag zetten scholen en bedrijven in heel Nederland de Duitse taal in het zonnetje. Zo ook de twee vo-scholen Rehoboth en Aletta in Hoogezand.
Op dinsdag 26 maart jl. organiseerde men gezamenlijk een taaldorp in en rond het winkelcentrum De Hooge Meeren. De leerlingen van klas m2a van het dr. Aletta Jacobs College en klas tto-2 van de CSG Rehoboth moesten hier hun spreekvaardigheid Duits in de praktijk brengen.
Twee opdrachten werden uitgevoerd in het winkelcentrum zelf, waar ze allemaal een ijsje moesten bestellen bij Lunchroom Eventjes en ook Herr Schollema, een “Duitse toerist”, moesten interviewen. In...


Scapino naar Hoogezand

Geplaatst op 08-03-2019 - - 147 x gelezen


Op  maandag 11 maart a.s., vanaf 14.00 uur, oefenen de medewerkers van Scapino Ballet uit Rotterdam met onze eersteklassers m/h de voorstelling Cleopatra.
Een afwisselende voorstelling over het turbulente leven van Cleopatra. Met aandacht voor de pracht en praal uit die tijd en de grootse feesten. Maar ook voor de harde strijd om de macht in Rome en Egypte. Centraal in deze dansproductie staan Cleopatra's ontmoeting met Caesar en haar latere huwelijk met Antonius. De oorlog tussen Octavianus en Atonius (de Romeinen en de Egyptenaren) en de uiteindelijke dood van Cleopatra door een slangenbeet.
De brugklassers m/h maken ook zelf de decors en rekwisieten voor deze voorstelling. Maandagavond wordt Cleopatra in de Spiegelzaal opgevoerd...


Terugkomdag

Geplaatst op 11-02-2019 - - 66 x gelezen


Vrijdag 8 februari jl. kwamen oud-leerlingen van de mavo terug naar school om de leerlingen van klas 3 te vertellen over hun opleiding.Zo werd een presentatie gegeven over de veva-marine, verpleegkunde, specifieke doelgroepen en middelbare hotelschool


Bedankje van organisatie 3FM Serious Request

Geplaatst op 23-01-2019 - - 150 x gelezen


Aan de organisatoren van de Aletta-kerstmarkt

Hoi actievoerder,

3FM Serious Request: Lifeline 2018 is alweer een maand geleden. We kunnen het natuurlijk niet afronden zonder diegene te bedanken dankzij wie het een écht succes was: jij, de actievoerder, de held. Of je nou koekjes hebt gebakken, een kerstmarkt hebt georganiseerd of een marathon hebt gelopen, met jouw inzet zijn we gekomen tot dit prachtige resultaat. Bedankt!

We blikken graag nog een keer met je terug op deze eerste...


Opbrengst Kerstmarkt 870 Euro

Geplaatst op 22-12-2018 - - 130 x gelezen
 

De opbrengst van de traditionele Aletta-Kerstmarkt van vandaag, georganiseerd door de tweede klassers mavo, havo en vwo is 870,- euro geworden.
Hierboven Jort de gelukkige winnaar van de Serious Request beker, samen met spreekstalmeester dhr. Eggens en kerstman dhr. Knol.
De jury heeft de kraam van klas m2b van mentor dhr. Bos uitgeroepen tot mooiste kraam van de kerstmarkt. De klas kreeg uit handen van sectordirecteur dhr. Zilverberg de bijbehorende oorkonde.
We bedanken alle leerlingen, ouders, grootouders en bekenden voor hun bijdrage aan de kerstmarkt.

Hieronder de link naar de Aletta-bijdrage op de Serious Request Actie 2018 van NPO 3FM:
https://kominactie.npo3fm.nl/actie/aletta-in-actie...


Careerday

Geplaatst op 18-12-2018 - - 80 x gelezen
Op 13 december heeft klas m3a voor het vak LOB (loopbaanoriëntatiebegeleiding) de Jet-Net en TechNet Career Day Noord in Zwolle bezocht. De Career Day was niet alleen een leuk dagje uit voor de leerlingen. Het was in de eerste plaats als een leerzame ervaring, bedoeld om hen te inspireren voor een studie en loopbaan in de bètatechniek.

De leerlingen werden in groepen verdeeld en bezochten 5 bedrijven. De bedrijven waren o.a.: Scania, Marine, Landmacht, Luchtmacht, Infravak, Robbert Pack, de Vries Makkum, Van Wijnen, Bouwend Nederland en de NAM/Shell.

Na het bezoek moesten de leerlingen bij het vak LOB een verwerkingsopdracht maken. Daarbij werden de volgende vragen gesteld:
• Welke workshops heb je gevolgd? Wat vond je het leukst/ minst leuk, hoe verliep dat? Wat heb je ontdekt over jezelf?
• Heb je met iemand gesproken?...


(Song)writer in de klas

Geplaatst op 12-12-2018 - - 188 x gelezen


Zouden er nu ook allemaal hits uit deze mavo-2 klas rollen? De leerlingen van het Aletta hebben in ieder geval een leuke les gehad van Jan Henk de Groot! Lees het artikel in de HS-krant: 'Schrijver in de klas' met singer/songwriter Jan Henk de Groot


Schrijver in de klas

Geplaatst op 13-11-2018 - - 87 x gelezen


Schrijfster Tanja de Jonge is deze week twee dagen op het Aletta te vinden. Zij gaat in gesprek met leerlingen uit de brugklassen. Op de foto luisteren leerlingen uit klas mh1b aandachtig naar de schrijfster die voorleest uit eigen werk.
Tanja schrijft vanaf 2009 spannende en fantasierijke jeugdboeken. Die zijn niet alleen heerlijk om te lezen, ze spreken ook tot de verbeelding. Dat is erg belangrijk, want wie zijn fantasie leert gebruiken, ontwikkelt zijn creativiteit. De leerlingen hebben ter voorbereiding een van haar boeken gelezen.


dr. Aletta Jacobs College 2019 disclaimer