Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?


Twitter


Welkom


Welkom bij de deelschool
Vmbo onderbouw!


Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school. 

Werken onder toezicht (WOT)

Voor wie?
Alle leerlingen VMBO-onderbouw

Waar?
in lokaal 1.03w en 1.03i

Wanneer?
maandag het 7e lesuur,
dinsdag het 7e uur,
woensdag het 7e uur en
vrijdag  het 7e uur


Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

45 minutenrooster


 
Lestijden 45-minuten rooster
1 8:00 - 8:45
2 8:45 - 9:30
3 9:30 - 10:15
pauze 10:15 - 10:45
4 10:45 - 11:30
5 11:30 - 12:15
6 12:15 - 13:00

                                                                 

Laatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1645

Op weg naar 4 en 5 mei ....

Geplaatst op 27-04-2019 - - 26 x gelezen


OOK LEERLINGEN HERDENKEN EN VIEREN!


Onder de noemer “Geef Vrijheid door” doet het Nationaal Comité 4 en 5 mei beroep op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand wordt hier op verschillende manieren aandacht aan besteed.

Docente Ina Krijgsveld was afgelopen week met haar mentorleerlingen uit vmbo-1 op pad in de gemeente, zo bezochten ze onder andere het Joods Monument bij het station in Hoogezand. Het is in 1994 opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en niet terugkeerden.
    ...


Dierentuinbezoek

Geplaatst op 17-04-2019 - - 20 x gelezen

Dinsdag hebben de brugklassen van het VMBO Onderbouw de dierentuin bezocht.Naast een leuk uitje had deze dag ook een doel. De kinderen moesten namelijk onder andere een aantal dieren observeren. Ook kregen leerlingen een kijkje achter de schermen bij de vlinders, de keuken en de olifanten. 

 


Meiden aan de bak!

Geplaatst op 11-04-2019 - - 145 x gelezen


Een delegatie van 10 meisjes uit de onderbouw vmbo bracht vandaag in het kader van Girlsday een bezoek aan de firma Helmers Accommodatie & Interieur in Sappemeer. Ze kregen een rondleiding in dit bedrijf dat o.a. de binnenkant van schepen isoleert en inricht. Het tiental vond de werkplaats met alle machines heel erg interessant, maar het meeste onder de indruk waren de meisjes van de prachtige showroom met de ingerichte kamers, van eenvoudig tot heel luxe.
Roosmarijn, Angela, Naomi, Ceyla, Savannah, Macey, Marlou, Maaike, Senna en Sanne moesten op Girslday echter ook zelf aan de bak bij Helmers. In de voor hun imposante werkplaats maakten ze allemaal hun eigen gereedschapskist. Die werd ‘s middags...


Wij doen ook weer mee!

Geplaatst op 04-04-2019 - - 72 x gelezen


Girlsday laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en ICT van dichtbij beleven!

Donderdag 11 april openen door heel Nederland (bèta)technische- en ICT-bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen er deelnemen aan interessante activiteiten, maken er kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over de werkzaamheden.

Al 6 jaar werken we in dit kader samen met Helmers Interieurbouw, het bedrijf in Sappemeer zal de meisjes van vmbo-1 de komende week ook weer een rondleiding geven. Zie ook: Girlsday Magazine 2019...


Klas 2 bezoekt Groninger Museum

Geplaatst op 19-03-2019 - - 48 x gelezen


De tweede klas van de Vmbo Onderbouw heeft vorige week het Groninger Museum bezocht. 

Hier zagen zij onder andere de meesterwerken van glas van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. De kinderen waren enorm onder de indruk van alle kleuren en vormen. Wat er vooral uitsprong waren de glazen borden die aan de muur in het trappenhuis van het museum hangen.

Verder was er nog de Grommm! tentoonstelling. Dit zijn allerlei kunstwerken uit onder andere het depot van het museum die wat met dieren te maken hebben. Ook hier waren de kinderen erg onder de indruk en moest er veel gelachen worden om de kunstwerken die vaak een serieus thema met een knipoog combineren.

...


Read2me nek-aan-nek race

Geplaatst op 11-03-2019 - - 44 x gelezen


Onze voorlees kanjers Naïma Asker van KM1A en Jessica Gorgun van BK1A uit onze deelschool VMBO Onderbouw hebben woensdag 5 maart een pittige strijd gevoerd in Borg Welgelegen.
Samen met 7 andere kandidaten van andere VO scholen uit de provincie vochten zij om de titel “voorleeskampioen” van de provincie Groningen.
Beide meisjes maakten een goede kans, doordat ze het publiek wisten mee te slepen in hun verhaal. De jury had een zware dobber om een uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Zoals in vele andere wedstrijden ook het geval is, kon er maar één de winnaar zijn. Beide meisjes vielen buiten de prijzen, maar met een boek geschreven en gesigneerd door Harm de Jonge en mooie complimenten van de wethouder, kun je je ook als een winnaar...


Aletta's dag

Geplaatst op 09-03-2019 - - 105 x gelezen


Donderdag 7 maart: Aletta’s dag! Op deze bijzondere dag stond de deelschool onderbouw vmbo stil bij een bijzondere vrouw uit het verleden: Aletta Jacobs. Niet toevallig, want 8 maart is het internationale vrouwendag en gedenken we bijzondere vrouwen van toen en nu. Aletta Jacobs was één van die vrouwen. Met trots draagt onze school haar naam. 
 
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen weten wie zij was, wat haar bezig hield en waar ze voor stond. Aletta Jacobs is voor vele mensen een heldin en een voorbeeld door wat ze bereikt heeft. 


 
Tijdens de gezamenlijke...


Leuke terugkoppeling

Geplaatst op 06-03-2019 - - 113 x gelezen


VIB-bezoek tweede klas vmbo

In het kader van de PPO (praktische profiel oriëntatie) zijn de tweedejaars leerlingen vmbo afgelopen week op bedrijvenbezoek geweest. Ze gingen onder begeleiding van docenten langs bij een van de volgende vijf bedrijven in de regio: Harryvan Interieurbouw, AP Nederland, Essity, Holthausen, Royal Bodewes.

Het is altijd leuk om een positieve terugkoppeling van een bedrijf te ontvangen, zoals deze van Harryvan Interieurbouw: We kunnen terugkijken op een geslaagd bedrijfsbezoek vanochtend.
Het was een klas met energieke leerlingen; we hopen dat ze een goed beeld hebben gekregen van ons bedrijf...


BK2A op bedrijvenbezoek

Geplaatst op 05-03-2019 - - 29 x gelezen


Afgelopen donderdag is klas BK2 op bezoek geweest bij Essity.
We werden hier gastvrij ontvangen en kregen een rondleiding in hun prachtige fabriek. 
In deze fabriek is duidelijk geworden dat de technologie de toekomst heeft. We mochten zelfs even kijken hoe de 'zelfbesturende heftrucks' in de gaten gehouden worden. Hier werd ook nog uitgelegd hoe het kan dat de heftrucks niet op elkaar botsen. Erg interessant! 

Al met al was het een zeer geslaagde, leuke ochtend.
Essity, bedankt!


Dat is er 1 van het Aletta

Geplaatst op 04-03-2019 - - 58 x gelezen


In het DvhN een interview met oud vmbo-leerling Wesley Zoutman, die in 2017 in zijn eentje naar Canada vertrok om er een profcontract als ijshockeyer in de wacht te slepen. Een mooi voorbeeld van ambitie: heel hard werken (hij combineert high school met topsport) om je droom proberen waar te maken.

Respect Wesley!
 


Aletta-dag

Geplaatst op 04-03-2019 - - 57 x gelezen


Aletta Henriëtte Jacobs werd op 9 februari 1854 in Sappemeer geboren. Onze school draagt haar naam. Wij vinden het dan ook belangrijk dat onze leerlingen weten wie zij was, wat haar bezig hield en waar ze voor stond. Daarom organiseren we rond haar geboortedag of rond internationale vrouwendag voor onze eerste klassers een Aletta-dag: deze week - op donderdag 7 maart - voor de eersteklassers uit de deelschool vmbo. We...


Schrijver in de klas

Geplaatst op 27-02-2019 - - 84 x gelezen


Op maandag 4 maart komt schrijver Gerard van Gemert naar het Aletta. Hij gaat in gesprek met de leerlingen van de eerste klassen vmbo-bk. Wij verheugen ons op zijn komst.

Hoe het begon
Door zijn dochters is Gerard van Gemert schrijver geworden. Ze geloofden niet dat hij ooit een boek zou kunnen schrijven en daagden hem uit. Omdat hij van sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder houdt, vond hij dat het daarover moest gaan. Het mag duidelijk zijn dat Gerard de weddenschap heeft gewonnen. Inmiddels heeft hij meer dan 35 boeken over sport geschreven voor kinderen van vier tot vijftien jaar, met name over voetbal en hockey.

Veel van de verhalen die hij verzint, beginnen bij iets wat...


Winnaars voorleeswedstrijd

Geplaatst op 08-02-2019 - - 58 x gelezen


Read2me voorleeswedstrijd op het Aletta:

Vrijdag 1 februari vond de “Read2me” voorleeswedstrijd plaats in de deelschool vmbo onderbouw.  Onder het genot van een hapje en een drankje hebben 5 kandidaten uit de eerste klassen van de BK en KM klassen gestreden om de titel 'Kampioen voorlezen' van het Aletta.  
De jury noemde bij alle kandidaten hoe talentvol ze waren. Na zich te hebben beraad, wist de jury uiteindelijk 2 winnaars aan te wijzen, te weten: Jessica uit BK1A en Naima uit KM1A.
Beide meisjes wisten het publiek te boeien door voor te lezen uit hun favoriete boek. Zij zullen namens het Aletta deelnemen aan de halve finale in Borg Welgelegen...


Sportdag Klas 2

Geplaatst op 29-01-2019 - - 44 x gelezen


De leerlingen van de tweede klas hebben afgelopen vrijdag een sportdag gehad. Ze hebben hierbij het spel matbal gespeeld. K2B boekte een afgetekende overwinning op de andere tweede klassen. 
 


Verkeersdag

Geplaatst op 29-01-2019 - - 38 x gelezen


Op vrijdag 25 januari hebeen de brugklassen van de VMBO Onderbouw een dag gehad dat volledig in teken stond van het verkeer. 
De kinderen hebben hun fiets gecheckt op veiligheid. Ook zijn de fietsen helemaal technisch doorgekeken door henzelf. Verder kregen de kinderen gastlessen van Traffic. Dit is een organisatie die kinderen bewust wil maken van hun rol in het verkeer. De leerlingen konden in een crashsimulator zitten en kijken hoe ze fietsen als ze aan het appen zijn. Tot slot hebben de kinderen leren "autorijden", waarbij ze merkten hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het donker.
 


Fijne feestdagen gewenst

Geplaatst op 17-12-2018 - - 234 x gelezen


WE RECYCLE
Trots zijn we op het kunstwerk in onze binnentuin. Het rendier en de slee zijn onlangs tijdens de dr. S-Cool Art dag gemaakt van afvalhout door tweedejaars leerlingen van de afdeling vmbo. Vervolgens hebben de leerlingen van de afdeling Groen (pro, lwt, vmbo-bb/kb) het kunstwerk met hun creaties in kerstsfeer gebracht. De lantaarns van afvalhout zijn gemaakt door eerstejaars van de afdeling praktijkonderwijs.
 
Ook een lantaarn maken? Hieronder de benodigde materialen:
Bodem en Dekplaat: 2 stukken afvalhout van 150x150x15
Zijdelen: 4 stukjes houten lat: 200x30x10
Zijdelen en handgreep: aluminium...


Dr Scoolart VMBO Onderbouw

Geplaatst op 13-12-2018 - - 84 x gelezen


Na een middag zagen, schilderen, vouwen, knippen, plakken en drukken hangt onze deelschool vol kleurrijke kunstwerken gemaakt door leerlingen van leerjaar 1 en 2.  Leerlingen van de eerste klas hebben samen met klas en mentor een gezamenlijk kunstwerk gemaakt. In de lokalen hangen nu kleurrijke zelfportretten, maskers en fleurige schilderijen.
Met de hulp van kunstenaars hebben de tweede klassen met hun mentor kunstwerken gemaakt om onze (deel)school nog mooier te maken. Wie de deelschool binnenkomt wordt door een kleurrijk graffiti kunstwerk. Daarnaast staan er beelden van gerecycled speelgoed, hangt er een prachtig kunstwerk van de skyline van Groningen en hangt er een mobiel met gevouwen objecten. In het midden plein van de school staat een...


BK2A bezoekt Royal Bodewes

Geplaatst op 26-11-2018 - - 97 x gelezen


Afgelopen donderdag is klas Bk2a op bedrijven bezoek geweest bij Royal Bodewes. Ze hebben een schip, dat zondag te water gelaten wordt, mogen bekijken van zowel buiten als binnen. Prachtig. Royal Bodewes bedankt voor de rondleiding.
Gezondheidsweek vmbo onderbouw

Geplaatst op 12-11-2018 - - 97 x gelezen


Deze week (12 tot en met 16 november) doet de vmbo onderbouw mee aan de gezondheidsweek. 

Tijdens de gezondheidsweek staan voeding en bewegen centraal.
Leerlingen voeren challenges uit en scoren punten.
Welke klas scoort de meeste punten?

De thema’s zijn:
Vleesvrije maandag: op deze dag ontbijten we zonder vlees.
Hygiënische dinsdag: waar moet je rekening mee houden bij het bereiden van voedsel
Weloverwogen woensdag: wat zijn passende hoeveelheden? (Wist je dat we meer dan 100 kilo per persoon eten weggooien per jaar?)
Suikervrije donderdag: lukt het ons om een dag zonder toegevoegde suikers te ontbijten?
Restjes...


Informatie Bedrijvenbezoek Klas 2

Geplaatst op 12-11-2018 - - 76 x gelezen
Dinsdag gaan onze tweede klassen een kijkje nemen bij een aantal ondernemingen in de buurt. Dit doen zij om een idee te krijgen hoe het bedrijfsleven werkt en om zich te oriënteren op beroepsmogelijkheden. 

In onderstaande brief is alle benodigde informatie uitgelegd. De brief is afgelopen donderdag (8 november) naar ouders en verzorgers gestuurd. Mocht u deze brief gemist hebben, dan kunt u hem hier nalezen.


  Beste ouder, verzorger,
 
Onze school vindt het belangrijk dat leerlingen zich oriënteren op hun beroepsmogelijkheden en kennis maken met het bedrijfsleven. In dit kader vindt volgende week dinsdag 13 november 2018 van 10.30 uur tot ongeveer 12.30 uur het eerste bedrijfsbezoek plaats.
 
We bezoeken de volgende bedrijven:...


dr. Aletta Jacobs College 2019 disclaimer