Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?


Twitter


Welkom


Welkom bij de deelschool
Vmbo onderbouw!


Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school. 

Werken onder toezicht (WOT)

Voor wie?
Alle leerlingen VMBO-onderbouw

Waar?
in lokaal 1.03w en 1.03i

Wanneer?
maandag het 7e lesuur,
dinsdag het 7e uur,
woensdag het 7e uur en
vrijdag  het 7e uur


Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

45 minutenrooster


 
Lestijden 45-minuten rooster
1 8:00 - 8:45
2 8:45 - 9:30
3 9:30 - 10:15
pauze 10:15 - 10:45
4 10:45 - 11:30
5 11:30 - 12:15
6 12:15 - 13:00

                                                                 

Laatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1785

B2, Bk2 en K2 verkennen het Nationaal Park de Drentsche Aa

Geplaatst op 03-07-2019 - - 37 x gelezen
Om invulling te geven aan hun maatschappelijke stage voeren de b2, bk2 en k2 klassen een project uit over en in het Nationaal Park de Drentsche Aa. Met als doel het maken van kunst en een presentatie over het natuurgebied. Op woensdag zijn de klassen op school begonnen met het verkennen van het gebied en het leven van een kunstenaar uit dit gebied in beeld te brengen. Op donderdag en vrijdag zijn de leerlingen in Oudemolen en Anloo geweest. Daar hebben ze bij Staatsbosbeheer o.a. de kwaliteit van het water gemeten aan de hand van de flora en fauna, enquêtes afgenomen in het dorp, grasland gemaaid, grondboringen verricht en insecten bestudeerd. In Anloo hebben ze het bezoekerscentrum de Homanshof bezocht. Een rondwandeling door het Kniphorsterbosch...


Goede doelenmarkt

Geplaatst op 03-07-2019 - - 25 x gelezen
Tijdens de PPO-module “de goede doelen markt” organiseerden onze 2e klassers een markt en andere activiteiten voor het goede doel. Het doel wordt middels een democratische stemming gekozen. Groepjes uit de klassen bereiden een presentatie voor om te pleiten voor hun goede doel. Dit jaar was de presentatie van ‘Hartekind’ winnend.


  Om geld te generen voor het goede doel is o.a. catering verzorgd, een sponsorloop gehouden en een markt georganiseerd. Tijdens de markt werden zelf bereide hapjes en drankjes, planten, meubels en decoratiemateriaal verkocht. Er waren spelletjes te doen en er werd een loterij gehouden. De totale opbrengst is rond de 1235,- euro. Hiermee hopen we een bijdrage te hebben geleverd aan onderzoek...


Museumdag Jaar I

Geplaatst op 03-07-2019 - - 16 x gelezen
Afgelopen donderdag of vrijdag ging klas 1 op museumbezoek. Elke klas koos zijn/haar eigen doel. Het doel is door leerlingen voorgedragen.

Zo ging bk1a naar Corpus in Leiden, bk1b naar het Scheepvaartmuseum in Groningen, bk1c naar het filmmuseum Eye in Amsterdam, km1a naar het universiteitsmuseum in Groningen en km1b ging ook naar Leiden om het Corpus te bezoeken. Voor alle leerlingen een hele leerzame en leuke dag.
Verken Je Omgeving

Geplaatst op 03-07-2019 - - 37 x gelezen
De leerlingen VMBO-onderbouw klas 1 hebben 3 dagen deelgenomen aan Verken je omgeving. Op de fiets ontdekten we hoeveel moois en interessants er te zien is in en rond Hoogezand.  


  We leerden het Busmuseum kennen. Vervolgens reden we in een “cabriobus” naar Veendam. Daar kraakten we de code van 2 kluizen door eerst foto’s te zoeken en filmpjes te bekijken in het Veenkoloniaal museum. In de Freaylemaborg gingen we op zoek naar het verleden van de borg. In de tuin van de borg verbaasden we ons over de “follies” , moderne kunstwerken, die prachtig in een tuin als dat van de borg passen. In de buurt...


Uitnodiging eindpresentatie

Geplaatst op 28-06-2019 - - 123 x gelezen


Elk jaar voeren de tweede klassen vmbo aan het eind van het schooljaar een bijzondere maatschappelijke stage uit in de natuur. Ze gaan dan namelijk werken aan een project over het Nationaal Park de Drentsche Aa. Om het gebied te leren kennen gaan de leerlingen eerst twee dagen in het Nationaal Park zelf aan de slag. Ze voeren er verschillende werkzaamheden uit, zoals onderhoud van het heidegebied, meten van de waterkwaliteit en het enquêteren van bezoekers..
Daarnaast wordt er gewerkt aan kunstwerken waarin het bijzondere karakter van het Drentsche Aa-gebied naar voren komt. 
Deze maatschappelijke stage wordt afgesloten met een presentatie en een expositie in de Spiegelzaal van de locatie Laan...


Op weg naar 4 en 5 mei ....

Geplaatst op 27-04-2019 - - 46 x gelezen


OOK LEERLINGEN HERDENKEN EN VIEREN!


Onder de noemer “Geef Vrijheid door” doet het Nationaal Comité 4 en 5 mei beroep op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand wordt hier op verschillende manieren aandacht aan besteed.

Docente Ina Krijgsveld was afgelopen week met haar mentorleerlingen uit vmbo-1 op pad in de gemeente, zo bezochten ze onder andere het Joods Monument bij het station in Hoogezand. Het is in 1994 opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en niet terugkeerden.
    ...


Dierentuinbezoek

Geplaatst op 17-04-2019 - - 36 x gelezen

Dinsdag hebben de brugklassen van het VMBO Onderbouw de dierentuin bezocht.Naast een leuk uitje had deze dag ook een doel. De kinderen moesten namelijk onder andere een aantal dieren observeren. Ook kregen leerlingen een kijkje achter de schermen bij de vlinders, de keuken en de olifanten. 

 


Meiden aan de bak!

Geplaatst op 11-04-2019 - - 189 x gelezen


Een delegatie van 10 meisjes uit de onderbouw vmbo bracht vandaag in het kader van Girlsday een bezoek aan de firma Helmers Accommodatie & Interieur in Sappemeer. Ze kregen een rondleiding in dit bedrijf dat o.a. de binnenkant van schepen isoleert en inricht. Het tiental vond de werkplaats met alle machines heel erg interessant, maar het meeste onder de indruk waren de meisjes van de prachtige showroom met de ingerichte kamers, van eenvoudig tot heel luxe.
Roosmarijn, Angela, Naomi, Ceyla, Savannah, Macey, Marlou, Maaike, Senna en Sanne moesten op Girslday echter ook zelf aan de bak bij Helmers. In de voor hun imposante werkplaats maakten ze allemaal hun eigen gereedschapskist. Die werd ‘s middags...


Wij doen ook weer mee!

Geplaatst op 04-04-2019 - - 103 x gelezen


Girlsday laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en ICT van dichtbij beleven!

Donderdag 11 april openen door heel Nederland (bèta)technische- en ICT-bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen er deelnemen aan interessante activiteiten, maken er kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over de werkzaamheden.

Al 6 jaar werken we in dit kader samen met Helmers Interieurbouw, het bedrijf in Sappemeer zal de meisjes van vmbo-1 de komende week ook weer een rondleiding geven. Zie ook: Girlsday Magazine 2019...


Klas 2 bezoekt Groninger Museum

Geplaatst op 19-03-2019 - - 63 x gelezen


De tweede klas van de Vmbo Onderbouw heeft vorige week het Groninger Museum bezocht. 

Hier zagen zij onder andere de meesterwerken van glas van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. De kinderen waren enorm onder de indruk van alle kleuren en vormen. Wat er vooral uitsprong waren de glazen borden die aan de muur in het trappenhuis van het museum hangen.

Verder was er nog de Grommm! tentoonstelling. Dit zijn allerlei kunstwerken uit onder andere het depot van het museum die wat met dieren te maken hebben. Ook hier waren de kinderen erg onder de indruk en moest er veel gelachen worden om de kunstwerken die vaak een serieus thema met een knipoog combineren.

...


Read2me nek-aan-nek race

Geplaatst op 11-03-2019 - - 56 x gelezen


Onze voorlees kanjers Naïma Asker van KM1A en Jessica Gorgun van BK1A uit onze deelschool VMBO Onderbouw hebben woensdag 5 maart een pittige strijd gevoerd in Borg Welgelegen.
Samen met 7 andere kandidaten van andere VO scholen uit de provincie vochten zij om de titel “voorleeskampioen” van de provincie Groningen.
Beide meisjes maakten een goede kans, doordat ze het publiek wisten mee te slepen in hun verhaal. De jury had een zware dobber om een uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Zoals in vele andere wedstrijden ook het geval is, kon er maar één de winnaar zijn. Beide meisjes vielen buiten de prijzen, maar met een boek geschreven en gesigneerd door Harm de Jonge en mooie complimenten van de wethouder, kun je je ook als een winnaar...


Aletta's dag

Geplaatst op 09-03-2019 - - 133 x gelezen


Donderdag 7 maart: Aletta’s dag! Op deze bijzondere dag stond de deelschool onderbouw vmbo stil bij een bijzondere vrouw uit het verleden: Aletta Jacobs. Niet toevallig, want 8 maart is het internationale vrouwendag en gedenken we bijzondere vrouwen van toen en nu. Aletta Jacobs was één van die vrouwen. Met trots draagt onze school haar naam. 
 
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen weten wie zij was, wat haar bezig hield en waar ze voor stond. Aletta Jacobs is voor vele mensen een heldin en een voorbeeld door wat ze bereikt heeft. 


 
Tijdens de gezamenlijke...


Leuke terugkoppeling

Geplaatst op 06-03-2019 - - 153 x gelezen


VIB-bezoek tweede klas vmbo

In het kader van de PPO (praktische profiel oriëntatie) zijn de tweedejaars leerlingen vmbo afgelopen week op bedrijvenbezoek geweest. Ze gingen onder begeleiding van docenten langs bij een van de volgende vijf bedrijven in de regio: Harryvan Interieurbouw, AP Nederland, Essity, Holthausen, Royal Bodewes.

Het is altijd leuk om een positieve terugkoppeling van een bedrijf te ontvangen, zoals deze van Harryvan Interieurbouw: We kunnen terugkijken op een geslaagd bedrijfsbezoek vanochtend.
Het was een klas met energieke leerlingen; we hopen dat ze een goed beeld hebben gekregen van ons bedrijf...


BK2A op bedrijvenbezoek

Geplaatst op 05-03-2019 - - 46 x gelezen


Afgelopen donderdag is klas BK2 op bezoek geweest bij Essity.
We werden hier gastvrij ontvangen en kregen een rondleiding in hun prachtige fabriek. 
In deze fabriek is duidelijk geworden dat de technologie de toekomst heeft. We mochten zelfs even kijken hoe de 'zelfbesturende heftrucks' in de gaten gehouden worden. Hier werd ook nog uitgelegd hoe het kan dat de heftrucks niet op elkaar botsen. Erg interessant! 

Al met al was het een zeer geslaagde, leuke ochtend.
Essity, bedankt!


Dat is er 1 van het Aletta

Geplaatst op 04-03-2019 - - 76 x gelezen


In het DvhN een interview met oud vmbo-leerling Wesley Zoutman, die in 2017 in zijn eentje naar Canada vertrok om er een profcontract als ijshockeyer in de wacht te slepen. Een mooi voorbeeld van ambitie: heel hard werken (hij combineert high school met topsport) om je droom proberen waar te maken.

Respect Wesley!
 


Aletta-dag

Geplaatst op 04-03-2019 - - 89 x gelezen


Aletta Henriëtte Jacobs werd op 9 februari 1854 in Sappemeer geboren. Onze school draagt haar naam. Wij vinden het dan ook belangrijk dat onze leerlingen weten wie zij was, wat haar bezig hield en waar ze voor stond. Daarom organiseren we rond haar geboortedag of rond internationale vrouwendag voor onze eerste klassers een Aletta-dag: deze week - op donderdag 7 maart - voor de eersteklassers uit de deelschool vmbo. We...


Schrijver in de klas

Geplaatst op 27-02-2019 - - 116 x gelezen


Op maandag 4 maart komt schrijver Gerard van Gemert naar het Aletta. Hij gaat in gesprek met de leerlingen van de eerste klassen vmbo-bk. Wij verheugen ons op zijn komst.

Hoe het begon
Door zijn dochters is Gerard van Gemert schrijver geworden. Ze geloofden niet dat hij ooit een boek zou kunnen schrijven en daagden hem uit. Omdat hij van sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder houdt, vond hij dat het daarover moest gaan. Het mag duidelijk zijn dat Gerard de weddenschap heeft gewonnen. Inmiddels heeft hij meer dan 35 boeken over sport geschreven voor kinderen van vier tot vijftien jaar, met name over voetbal en hockey.

Veel van de verhalen die hij verzint, beginnen bij iets wat...


Winnaars voorleeswedstrijd

Geplaatst op 08-02-2019 - - 80 x gelezen


Read2me voorleeswedstrijd op het Aletta:

Vrijdag 1 februari vond de “Read2me” voorleeswedstrijd plaats in de deelschool vmbo onderbouw.  Onder het genot van een hapje en een drankje hebben 5 kandidaten uit de eerste klassen van de BK en KM klassen gestreden om de titel 'Kampioen voorlezen' van het Aletta.  
De jury noemde bij alle kandidaten hoe talentvol ze waren. Na zich te hebben beraad, wist de jury uiteindelijk 2 winnaars aan te wijzen, te weten: Jessica uit BK1A en Naima uit KM1A.
Beide meisjes wisten het publiek te boeien door voor te lezen uit hun favoriete boek. Zij zullen namens het Aletta deelnemen aan de halve finale in Borg Welgelegen...


Sportdag Klas 2

Geplaatst op 29-01-2019 - - 62 x gelezen


De leerlingen van de tweede klas hebben afgelopen vrijdag een sportdag gehad. Ze hebben hierbij het spel matbal gespeeld. K2B boekte een afgetekende overwinning op de andere tweede klassen. 
 


Verkeersdag

Geplaatst op 29-01-2019 - - 52 x gelezen


Op vrijdag 25 januari hebeen de brugklassen van de VMBO Onderbouw een dag gehad dat volledig in teken stond van het verkeer. 
De kinderen hebben hun fiets gecheckt op veiligheid. Ook zijn de fietsen helemaal technisch doorgekeken door henzelf. Verder kregen de kinderen gastlessen van Traffic. Dit is een organisatie die kinderen bewust wil maken van hun rol in het verkeer. De leerlingen konden in een crashsimulator zitten en kijken hoe ze fietsen als ze aan het appen zijn. Tot slot hebben de kinderen leren "autorijden", waarbij ze merkten hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het donker.
 


dr. Aletta Jacobs College 2019 disclaimer