Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter

Image Map

Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Aletta 150 jaarSchoolgids 2017-2018BYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1686

Voor de 6e keer BOTHS

Geplaatst op 22-02-2018 - - 14 x gelezen
Lees er meer over in de HS-krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/40839/week-van-de-techniek-in-midden-groningen/  


Planning rekenexamens

Geplaatst op 22-02-2018 - - 14 x gelezen
Van dinsdag 6 maart t/m dinsdag 13 maart 2018 worden rekenexamens afgenomen van leerlingen uit de klassen: B3, B4, K3, M3, H3, V3
Het rekenexamen komt als individuele afspraak in de agenda van Magister voor de leerlingen die deelnemen aan dit examen.
Tijdens dit rekenexamen zijn jassen, tassen en mobiele telefoons niet toegestaan.
Zorg dat je op tijd aanwezig bent en neem een pen en/of potlood mee.
 
 


Aletta lied

Geplaatst op 20-02-2018 - - 1302 x gelezenCouplet 2:
Zij streed voor kiesrecht
En voor gelijkheid
Zij was vrijzinnig en democraat
Zij zette door en daardoor ontstond er
een vrouwenbond en een vrouwenraad

Maar vrouwen hoorden aan de borden
En vrouwen hoorden aan de was
Nu konden vrouwen alles worden
dankzij Aletta, (ja ja dankzij Aletta)
met haar dokterstas

Couplet 3:
Doordat kordate gaan een eeuw later
de deuren open voor iedereen
Word jij notaris of commissaris?
Dat kan voor Johan en voor Marleen

Want ook een man hoort bij de borden
En ook een vrouw maait nu het gras...


Yoni gefeliciteerd!

Geplaatst op 19-02-2018 - - 1295 x gelezen


Vanmiddag ontving Yoni uit vwo-5 de Aletta Jacobs Prijs van de gemeente Midden-Groningen uit handen van wethouder Peter Verschuren.
Juryvoorzitter Mineke Bosch complimenteerde alle 9 genomineerden, maar ze vertelde dat de jury er verrassend snel uit was. Ook juryleden Ineke de Roo en Oetra Gopal vonden net als zij dat Yoni met haar referaat getiteld 'Vrouwen strijden voor vrouwen' het meest aan de criteria voor de prijs voldeed. Zeer gewaardeerd werd ook Yoni's presentatie en het gebruik van het citaat 'Buiten gebaande paden treden, je eigen pad kiezen', waarmee ze een mooie verbinding maakte tussen Aletta Jacobs en Lilianne Ploumen. Haar eigen betrokkenheid met dit thema kwam daarna mooi naar voren in de passages over de keuze...


Winnaars Read2Me!

Geplaatst op 17-02-2018 - - 1289 x gelezen


Op donderdag 15 februari is de Read2me! voorleeswedstrijd voor brugklassers gehouden. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben 7 kandidaten uit de deelschool onderbouw vmbo en deelschool mavo gestreden om de titel 'Kampioen voorlezen' van het Aletta.
Wederom bleek hoe talentvol veel Aletta leerlingen zijn. De winnaars zijn geworden Eva uit klas MH1A en Lisa uit klas KM1A. Zij  zullen namens het Aletta deelnemen aan de halve finale in de provincie Groningen. 

We wensen ze veel succes!


Vertaalwedstrijd 2018

Geplaatst op 17-02-2018 - - 1287 x gelezen


Ook dit jaar zullen de gymnasiumleerlingen van klas 1 t/m 6 het tegen elkaar opnemen in het zo goed mogelijk vertalen van een Latijnse of Griekse tekst naar het Nederlands.
Slechts vijf leerlingen uit gymnasium-6 doen hieraan niet mee: deze leerlingen gaan die dag met docent Jasper van Lunteren naar Leek, om daar deel te nemen aan de Noordelijke Vertaalwedstrijd.
Het zal woensdag 21 februari weer een feestelijke gebeurtenis worden: directeur havo/vwo Wout Zilverberg zal de zitting openen en na de geleverde inspanning is er een nazit onder genot van een hapje en drankje.
Per niveau zal er een prijs zijn voor de beste vertaler. Op de gymnasiumdag, 21 maart a.s., worden de winnaars bekend gemaakt.

Willemijn Pompe...


Junkie 2.0

Geplaatst op 16-02-2018 - - 1290 x gelezen


@Junkie 2.0: theatervoorstelling over het gebruik van sociale media


We staan non-stop in verbinding met de rest van de wereld via onze telefoons. Handig, maar het heeft zo haar keerzijdes. ‘@Junkie 2.0’ is een interactieve theatervoorstelling over cyberpesten, sexting, maakbare identiteit en privacy op internet. Op maandag 19 februari voor de 3e klassen havo/vwo in de Spiegelzaal.

Roos zit niet op Facebook! Dat kan toch niet!? Haar beste vrienden Tim en Thomas  maken een profiel voor haar aan. Ze raakt al snel vertrouwd met posten, tweeten, liken, bloggen en vloggen. Wanneer ze een grapje post waarin Thomas het doelwit is, krijgt ze meer likes als ooit tevoren. Wat begint...


Radioactieve straling

Geplaatst op 15-02-2018 - - 1288 x gelezen


Vandaag kreeg het Aletta bezoek van het Ioniserende Stralen Practicum van de Universiteit Utrecht. Leerlingen natuurkunde van havo-5 en vwo-5 kregen de kans om experimenten te doen met radioactieve straling. Ze hebben halfwaardetijden en halveringsdiktes gemeten, deden materiaalonderzoek en maakten Röntgen-beelden en leerden over veiligheid. Een unieke kans voor onze leerlingen, want wie mag nou twee uur spelen met alfa, bèta en gammastralers?  


Vandaag in de Regiokrant

Geplaatst op 14-02-2018 - - 1296 x gelezen


LESSEN VAN TOEN EN NU (interview met de familie Sissing)

In 2018 bestaat het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand 150 jaar. Dat wordt onder andere gevierd met een reünie op zaterdag 13 oktober voor oud-leerlingen en oud-medewerkers van het Aletta en de rechtsvoorgangers. Het dr. Aletta Jacobs College is ontstaan door een fusie tussen de Aletta Jacobs scholengemeenschap, de SBHS en de school voor praktijkonderwijs. Dus kort gezegd een reünie voor allen die de openbare vo-scholen in Hoogezand-Sappemeer hebben bezocht of er hebben gewerkt. Soms wel drie of vier generaties...


Genomineerden

Geplaatst op 14-02-2018 - - 1288 x gelezen


Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Zie voor meer informatie het eerder geplaatste bericht op deze site.

We zijn verheugd te kunnen melden dat de winnares van de Aletta Jacobsprijs van de RUG op woensdagmiddag 7 maart naar het Aletta komt. Lilianne Ploumen zal dan met de leerlingen uit vwo-5 in gesprek gaan.
  
 


Moordspel op 't Aletta

Geplaatst op 11-02-2018 - - 1289 x gelezen


In het kader van het leesbevorderingsprogramma 'Schrijver in de klas' was Cis Meijer donderdag 15 februari op het Aletta om in gesprek te gaan met de leerlingen uit vmbo-3. De leerlingen hebben het boek Moordspel in de klas gelezen.De jeugdthriller Moordspel is in september 2016 verschenen. Voor haar vierde jeugdthriller voerde Cis Meijer gesprekken met leerlingen tijdens schoolbezoeken en deed ze research in Rotterdam. Thema’s in haar verhalen zijn o.a. vriendschap, vertrouwen, macht en machtsmisbruik.


Schaatsen in Kardinge

Geplaatst op 11-02-2018 - - 1287 x gelezen


Vrijdagmiddag 9 februari organiseerden we een schaatsmiddag voor alle leerlingen uit klas 1+2. Ruim 260 leerlingen schaatsten op de 400m baan van Kardinge en hadden het prima naar hun zin.
 


Voorleeswedstrijd

Geplaatst op 11-02-2018 - - 1287 x gelezen

Op donderdag 15 februari vindt de voorleeswedstrijd plaats in het kader van Read2Me!. Zeven brugklassers uit de deelscholen vmbo en mavo doen mee om de felbegeerde titel van “Read2me Aletta winnaar” in de wacht te slepen. Deze voorleeswedstrijd voor de brugklas is al jaren een groot succes, er doen inmiddels landelijk meer dan 1040 klassen mee van 165 middelbare scholen. [Meer info: www.read2mevoorleeswedstrijd.nl ]
 
 Deze landelijke wedstrijd wordt georganiseerd in vier rondes:
  1.  Op school niveau (januari/februari)
  2.  Op lokaal niveau c.q. regionaal niveau (februari)
  3.  Op provinciaal niveau (maart/april)
  4.  Op landelijk niveau (mei)
 


Winter Olympiade

Geplaatst op 09-02-2018 - - 1290 x gelezen


In totaal namen de afgelopen dagen ruim 1200 leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 basisonderwijs deel aan de Winter Olympiade in de sporthallen van het Aletta en op de ijsbaan voor het gemeentehuis. De sporten die werden nagebootst zijn o.a. curling, snowboarden, schansspringen, biatlon, ijshockey en schaatsen.
Onze leerlingen uit havo-4 en havo-5 met BSM in het pakket hebben de organisatie ondersteund. Zij verdienen hiervoor een groot compliment.
De ijsbaan is overigens dit weekend ook nog open voor het winkelend publiek....


Bril maakt wereldreis

Geplaatst op 09-02-2018 - - 1289 x gelezen


In het kader van ons 150-jarig jubileum schreven we de fotowedstrijd ‘dr. jubileumbril’ uit. De opdracht was: maak een foto met de dr. jubileumbril. In de foto moet een duidelijke verwijzing naar Aletta Jacobs zijn of naar haar gedachtengoed. De winnende foto is deze week gemaakt tijdens het Europaseminar in Duitsland. Deelnemers aan deze conferentie zijn leerlingen en docenten van onze school en van onze zusterscholen uit Duitsland, Zweden en Rusland. Op de foto draagt de voorzitter van de ‘Europese commissie’ - Oliver Bendt uit Duitsland - de jubileumbril. Wereldreis voor het vrouwenkiesrecht:
Ook...


Stijlvolle jubileumgala's

Geplaatst op 07-02-2018 - - 1305 x gelezen


Je entree maken over de roze loper in de spotlights. Daarna in je prachtige galakleding gefotografeerd worden. Wauw! Een goede binnenkomer bij het jubileumgala op het dr. Aletta Jacobs College. Lees er meer over in de HS-krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/40640/stijlvol-jubileumgala-aletta/

Een bijzonder entree was er ook voor Jelka en Shannon uit vmbo-4, zij werden in een oldtimer brandweerauto naar het gala vervoerd.
...


Uitnodiging

Geplaatst op 07-02-2018 - - 1290 x gelezenNamens de gemeente nodigen we u uit om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Aletta Jacobs Prijs Midden-Groningen 2018. Deze happening zal plaatsvinden op maandagmiddag 19 februari a.s. - van 14.15-16.30 uur - in de Spiegelzaal van de locatie Laan van de Sport. Er is een koppeling tussen de Aletta Jacobsprijs...


Dat is er 1 van het Aletta ....

Geplaatst op 07-02-2018 - - 1290 x gelezen


'Dat is er één van het Aletta' en dat maar liefst vier keer! Vier oud-leerlingen van de mavo komen vrijdag - de geboortedag van Aletta - een middag terug om de vierdeklassers te vertellen over hun opleiding. Luuk deelt zijn ervaringen met VEVA maritiem, Myrthe doet een presentatie over verpleegkunde, Suzan informeert ons over de opleiding onderwijsassistent en Joris gaat voor toerisme.
 


Europaseminar im Kloster Banz

Geplaatst op 02-02-2018 - - 1288 x gelezenBereits zum 17. mal "Europa – quo vadis?".
Komende zondag vertrekken Noah en Meret uit vwo-5 en Mara uit vwo-6 naar Kloster Banz in Bad Staffelstein (in de buurt van Bamberg). Zij nemen deel aan het Europaseminar dat voor de zeventiende keer wordt georganiseerd door onze partnerschool het Otto Hahn Gymnasium uit Duitsland. De docenten Berry Knol en Willeke Sprenger nemen ook deel aan het seminar. Daarnaast zijn er ook leerlingen en docenten van onze zusterscholen uit Zweden en Rusland aanwezig.

Het Otto Hahn Gymnasium...


Sportdag leerjaar 1

Geplaatst op 26-01-2018 - - 1299 x gelezen

 
Dit zijn de 3 winnende teams van de sportdag voor leerjaar 1. De eerstejaars van alle deelscholen deden hier afgelopen donderdag aan mee.
 


dr. Aletta Jacobs College 2018 disclaimer