Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter


Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Klik op de button voor info over de reünieKlik op de button om de gids te openenBYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1656

Russisch voor beginners

Geplaatst op 10-12-2018 - - 9 x gelezen


Een cursus 'Russisch voor beginners' is op maandag 3 december van start gegaan. De cursus wordt op dit moment in de deelschool onderbouw havo/vwo als extra aangeboden aan leerlingen die daarin geïnteresseerd zijn. Meer info: cursus Russisch op het Aletta  


Voorlichting groep 8

Geplaatst op 10-12-2018 - - 36 x gelezen


Deze week start de tweede informatiecampagne voortgezet onderwijs in Hoogezand. Niet alleen leerlingen uit groep 8 basisonderwijs worden uitgenodigd voor de 3 voorlichtingsavonden, ook hun ouders zijn van harte welkom.

In verband met het samengaan van het Aletta en Rehoboth is besloten alle activiteiten in het kader van de voorlichting dit schooljaar gezamenlijk te doen. Tenzij anders aangegeven vinden al deze voorlichtingsactiviteiten plaats op het dr. Aletta Jacobs College, Laan van de Sport 4 in Hoogezand

Er wordt voorlichting gegeven aan ouders over de afdelingen vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium. De basisschoolleerlingen uit groep 8 nemen deel aan kennismakingslesjes. Tijdens deze lesjes...


Stemmen voor de Medezeggenschapsraad

Geplaatst op 07-12-2018 - - 11 x gelezen
Vanaf vandaag, vrijdag 7 december 2018, is het mogelijk voor alle ouders en/of verzorgers om te stemmen op de ouders die zich kandidaat hebben gesteld voor de oudergeleding van de Medezeggenschapsraad (MR) van het dr. Aletta Jacobs College.

Alle ouders en/of verzorgers hebben een mail ontvangen met de link naar het stemformulier samen met een unieke code waarmee gestemd kan worden. Het is mogelijk om te stemmen tot en met maandag 10 december 23.59 uur.

In totaal hebben acht ouders zich kandidaat gesteld. Er zijn drie vacatures voor de oudergeleding van de MR. De drie kandidaten met de meeste stemmen mogen plaatsnemen in de oudergeleding van de MR.
Voor vragen en/of opmerkingen zijn over het stemmen kunt u mailen naar mr@aletta.nl.
 


De troubadour

Geplaatst op 07-12-2018 - - 7 x gelezen


Liedjesschrijver, troubadour Jan Henk de Groot komt dinsdag 11 december - in het kader van schrijver in de klas -  een gastles geven aan leerlingen uit mavo-2. Hij gaat deze leerlingen wat vertellen over het belang van taal/streektaal als het gaat om identiteit.

Henk Jan is een geweldige entertainer, zanger en verhalenverteller die zijn publiek meeneemt op reis door zijn leven en op meerdere niveaus weet te raken. Hij  heeft de gave om de kleine en grote dingen in het leven in een liedje te verpakken. Ook boekte hij successen met De Troebadoers (met Alex Vissering en Edwin Jongedijk).


Zwartepieten test

Geplaatst op 05-12-2018 - - 285 x gelezen


Wiskundedocent Gerard Dekker leest elke les op 5 december het onderstaande gedicht voor. De leerlingen moeten daarna een opdracht maken.

Ook dit jaar weer, draag ik graag iets bij aan de Zwarte-Pietensfeer,
Ik zal mij voorstellen, zo hoort het toch,
en wellicht weet je het van voorgaande jaren nog:
mijn naam is: Gerare don di Dokkere,
en ik ben er om jullie iets te leren.

Jullie...


Bezetting van het Aletta

Geplaatst op 05-12-2018 - - 15 x gelezen


Bij de viering van het 150-jarig bestaan van het dr. Aletta Jacobs College op 13 oktober werden, zoals te doen gebruikelijk op een reünie, veel herinneringen opgehaald. In lang niet alle gevallen is het nodig deze te bewaren voor het nageslacht. Die van Jitze Duk en Peter de Kan zijn dat wél. Zij bezetten medio 1975 de voormalige Rijks Hogere Burgerschool in Sappemeer. Een examenstunt met serieuze bedoelingen. Journalist Marc Jansen interviewde de twee oud-leerlingen. Lees het artikel in de HS-krant: Bezetting school door leerlingen [foto: Peter de Kan]


Jouw Energie van Morgen

Geplaatst op 03-12-2018 - - 17 x gelezen
Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging!

Vandaag staat de Jouw-Energie-van-Morgen-Truck van de Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen op de parkeerplaats van onze school. In deze hypermoderne truck wordt aan onze tweede klassers havo/vwo de werking van zonne-energie uitgelegd en gaan zij uiteindelijk zelf een zonnecel in elkaar zetten en uittesten.    


Eindejaarsfeest onderbouw (klas 1+2)

Geplaatst op 28-11-2018 - - 204 x gelezen


Eindejaarsfeest onderbouw Proud To Be Fout! op donderdag 20 december:

Het feest voor leerlingen klas 1+2 begint om 19:30 uur en is afgelopen om 22:30 uur. De deuren sluiten om 20:00 uur, dus zorg er voor dat je op tijd bent en neem je Aletta-pas mee. Bij het onderbouwfeest zijn introducees niet toegestaan. De kaartjes kun je in elke eerste pauze vanaf 3 december t/m de dag van het feest kopen. De kaartjes kosten €4,50 in de voorverkoop en €5.00 euro aan de deur. 

Thema Proud To Be Fout!: trek allemaal je foute kersttrui, bananenpak of roze badslippers uit de kast en kom feesten!

NB: 
*Leerlingen...


Kerstgala bovenbouw

Geplaatst op 28-11-2018 - - 204 x gelezenKerstgala bovenbouw (klas 3 t/m 6) woensdag 19 december 2019:

Het begint om 20:30 uur -  de deuren sluiten om 21.00 uur - en het feest is afgelopen om 24:00 uur. Introducees zijn toegestaan, leerlingen mogen maximaal één introducee per persoon meenemen. De AJC-pas is verplicht en introducees moeten zich kunnen identificeren. De kaartjes kun je in elke eerste bovenbouwpauze vanaf 3 december t/m de dag van het feest kopen. De kaartjes kosten in de voorverkoop €4,50. Aan de deur kosten de kaartjes €5,00.

We verwachten jullie in galakleding op de rode loper!

Let op:
Net als voorgaande jaren is het kerstgala alcoholvrij! Er wordt bij binnenkomst gecontroleerd op...


Uit de oude doos

Geplaatst op 26-11-2018 - - 38 x gelezen


De bovenstaande foto is in de jaren 50 van de vorige eeuw gemaakt in het natuurkunde-/scheikundelokaal van het Aletta Jacobslyceum aan de Noorderstraat.
Een deel van de apparatuur is bewaard gebleven en te zien in de vitrines op de tweede verdieping (ter hoogte van 276i) van ons gebouw aan de Laan van de Sport.In de beeldbank van het Historisch Archief Midden-Groningen zijn veel oude (klassen)foto's gearchiveerd.
 


Hoor de wind waait

Geplaatst op 19-11-2018 - - 126 x gelezen


Hoewel nog geen Sinterklaas, toch gaan de leerlingen Zorg & Welzijn deze week de ouderen in onze gemeente al met een heerlijke maaltijd verrassen. Zij koken een menu dat de titel 'Hoor de wind waait ....' draagt. Woensdag a.s. komen 21 gasten, allen leden van POSO, lunchen in het restaurant van de afdeling Zorg & Welzijn. Een jaarlijkse traditie.
De voorbereidingen voor de lunch worden die dag gedaan door vierdejaars leerlingen die het keuzevak Facilitaire dienst volgen. De uitvoering door leerlingen van klas k3d. De AJC-leerlingen bereiden en serveren de maaltijd, en fungeren als gastheer- en vrouw.

...


Wiskundige uitdaging

Geplaatst op 18-11-2018 - - 29 x gelezen


Wat heeft deze slang te maken met wiskunde-B en wat heeft vaccinatie te maken met wiskunde-A? En wat hebben leerlingen uit vwo-5 en vwo-6 hier eigenlijk mee te maken? Lees het op de deelschoolsite bovenbouw havo/vwo.


Nog een keer zilver

Geplaatst op 16-11-2018 - - 140 x gelezen


 
We hebben de zilveren Schoolkantine Schaal 2018 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laten we zien dat onze schoolkantine nog steeds gezond is ingericht. Want ook vorig jaar ontvingen we al een zilveren Schoolkantine Schaal.

Er is ook dit jaar in samenwerking met Linda (l) en Anita (r), de medewerkers van Van Lier Catering, weer hard gewerkt om de kantine gezonder te maken cq gezond te houden. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in de gezonde schoolkantine. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit.
De school heeft in samenwerking met Van Lier Catering de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines....


De film is klaar

Geplaatst op 16-11-2018 - - 199 x gelezen


FILMPREMIÈRE

Het is bijna zover! Op donderdag 29 november a.s., aanvang 20:00 uur, is de première van de film 'Sappe de Pachtinner' in bioscoop VUE Hoogezand. Een aantal van onze leerlingen heeft geacteerd in deze film en zelfs een van onze geschiedenisdocenten had een kleine rol.
Als je bij de première aanwezig wilt zijn, kun je via mail kaarten bestellen: e-mail sappefilm@gmail.com. (In de mail je naam, klas en telefoonnummer vermelden en het aantal kaarten dat je wilt bestellen).
De film duurt 145 minuten en de entreekosten voor de première bedragen...


English theatre today

Geplaatst op 15-11-2018 - - 158 x gelezen


ENGLISH  THEATRE  COMPANY  AT ALETTA

Our annual play for all upper class pupils was done by ETC today. This time it was Emily, Bradley and Leo who performed for us. They had a play, called “What If”, on making difficult choices carreer-wise, showing very different types of characters for the 4th formers. Extras were done by Hugo, Jort and Mark, who were ever so animating and convincing. Real naturals!

For the 5th and 6th formers the play “Checkmate” was performed: it was a murder plan that proved rather complicated as everyone had their own agendas, but acted as if they would work together with other people. All of the characters were intent on getting the...


Informatie voor leerlingen groep 8

Geplaatst op 12-11-2018 - - 155 x gelezen
In verband met het samengaan van het Aletta en Rehoboth is besloten alle activiteiten in het kader van de voorlichting dit schooljaar gezamenlijk te doen. Tenzij anders aangegeven vinden al deze voorlichtingsactiviteiten plaats op het dr. Aletta Jacobs College.

A. Voorlichtingsavonden voor ouders en kennismakingslesjes voor leerlingen:
Tijdens deze avonden op onze hoofdlocatie (Laan vd Sport 4) beginnen we met een korte presentatie voor ouders over de opbouw van onze school. Vervolgens gaan de ouders gericht met onze collega’s mee naar de onderbouwafdeling. Tijdens de voorlichting aan de ouders zijn de leerlingen van harte welkom om kennis te maken met onze school door middel van kennismakingslesjes. Tijdens deze lesjes maken de leerlingen kennis met (een deel van) onze docenten, onze deelschool...


Schrijvers op school

Geplaatst op 12-11-2018 - - 56 x gelezen
Het is de komende twee week een komen en gaan van schrijvers op school. Dinsdag 13 en woensdag 14 november komt Tanja de Jonge naar het Aletta om in gesprek te gaan met de brugklasleerlingen van de onderbouw mavo en havo/vwo.Tanja schrijft vanaf 2009 spannende en fantasierijke jeugdboeken. Die zijn niet alleen heerlijk om te lezen, ze spreken ook tot de verbeelding. Dat is erg belangrijk, want wie zijn fantasie leert gebruiken, ontwikkelt zijn creativiteit. De leerlingen hebben ter voorbereiding een van haar boeken gelezen, waaronder haar nieuwste boek Syntopia.

Maandag 19 november komt schrijfster Maren Stoffels naar het Aletta en op dinsdag 20 november ontvangen we tekstschrijver en zanger Jan Henk de Groot, maar daarover later...


Gezondheidsweek van start

Geplaatst op 12-11-2018 - - 64 x gelezen


In de deelschool onderbouw vmbo is vandaag de 'Gezondheidsweek' van start gegaan. Uit onderzoek van de GGD is gebleken dat leerlingen slecht ontbijten en te weinig bewegen. Daarom ligt de nadruk van de themaweek van 12 t/m 16 november op de onderwerpen voeding en bewegen. Leerlingen gaan vijf dagen lang verschillende uitdagingen aan en scoren daarmee punten. De klas die de meeste punten heeft behaald tijdens de challenges wint een prijs. Kijk voor meer info op de deelschoolsite onderbouw vmbo.


Steeds meer meisjes kiezen techniek

Geplaatst op 09-11-2018 - - 37 x gelezen


Het Aletta, Winkler Prins in Veendam, Dollard College in Winschoten en Ubbo Emmius in Stadskanaal zijn 10 jaar geleden een offensief gestart met als doel meer leerlingen te interesseren voor een technisch profiel. Dit onder de noemer Toptechniek in Bedrijf Zuid-Oost Groningen. De 4 scholen proberen ook meisjes te interesseren voor een technisch profiel.

Lees er meer over in het persbericht: meisjes en techniek


Curry zonder Hurry

Geplaatst op 08-11-2018 - - 32 x gelezen


Vanmiddag kookte een groep 50+ mannen onder leiding van docent Peter Tolman en met hulp van leerlingen Anton en Chanella (klas 4a/praktijkonderwijs) een heerlijke curry. De deelschool praktijkonderwijs organiseert in samenwerking met POSO-HS de komende maanden nog een tweetal kookworkshops en wel op 24 januari en 4 april 2019, aanvang 16.00 uur in de keuken van de locatie Van Heemskerckstraat.
 


dr. Aletta Jacobs College 2018 disclaimer