Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter


Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Klik op de button voor info over de reünieKlik op de button om de gids te openenBYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1655

Hongaarse gasten

Geplaatst op 21-10-2018 - - 7 x gelezen
Afgelopen week zijn negen Hongaarse scholieren van het Árpád Gimnázium Tatabanya bij ons te gast geweest. In verband met een internationale uitwisseling gingen leerlingen van onze school afgelopen cursusjaar al naar Hongarije om daar bij Hongaarse medescholieren te logeren en cultuur te proeven, nu was de thuiswedstrijd.

Op de laatste dag werd er gezamenlijk gekookt (zie foto) in het restaurant op school en werd de uitwisseling afgesloten met een diner, waarvoor de gastouders ook waren uitgenodigd.
Inmiddels zijn Atilla, Blanka, Csaba, Andras, Panna, Fruzsi, Fanni, Laura en Boglarka weer thuis!

Zie ook het bericht en de foto's op de deelschoolsite havo/vwo bovenbouw.


Kennismaken met jongeren in Ghana

Geplaatst op 21-10-2018 - - 13 x gelezen


Hoe is het om het leven van jongeren in Ghana te leren kennen? En hoe is het voor die jongeren om kennis te maken met leeftijdgenoten in Nederland? Fleur, Bastiaan, Amber en Amy uit de derde klas mavo zijn aan de slag gegaan met het maken van een filmpje: een portret over zichzelf waarbij ze (in het Engels) vragen stellen over het leven in Ghana. De Ghanese jongeren beantwoorden de vragen met filmopnames, foto's en muziekfragmenten. Het geheel zal door de derdeklassers van het Aletta worden samengesmeed tot een nieuwe film. Op de foto bekijken de vier mavo-leerlingen, hun docent en een bestuurslid van de Stichting Adjoa een van de gemaakte filmpjes. Adjoa is een stichting die zich onder andere tot doel stelt jongeren in Nederland en Ghana met elkaar in contact...


In the limelight

Geplaatst op 18-10-2018 - - 17 x gelezen


CAMBRIDGE  ADVANCED  CERTIFICATE CANDIDATES  in the limelight.
 
Vandaag vond de huldiging plaats van de 5 kandidaten die afgelopen juli hun Cambridge Advanced diploma hebben gehaald. Hun docent, mw Maathuis, sprak hen toe over de kernkwaliteiten die men nodig heeft om een dergelijke prestatie succesvol te kunnen afsluiten. Met name nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen zijn nodig, naast persoonlijke kwaliteiten. Uiteraard gebeurde dit in het Engels.
Op de foto de geslaagden vlnr: Reinder, Jesper, Mark en Jasmijn. De 5e gediplomeerde ontbreekt op de foto. Zilla ook jij van harte gefeliciteerd!
 


Warme ontmoetingen

Geplaatst op 17-10-2018 - - 116 x gelezen


REGIOKRANT 17/10

Met een temperatuur van gemiddeld 25 graden was het volgens het KNMI in De Bilt de warmste 13 oktober ooit gemeten. De warmte was die dag ook zeker te voelen in het gebouw van het dr. Aletta Jacobs College, waar het 150-jarig bestaan van de school werd gevierd. Warme ontmoetingen in dit geval tussen een kleine 800 reünisten, die vanuit de hele wereld naar het Aletta kwamen om samen een feestje te vieren. De oudste deelnemer had de respectabele leeftijd van 95 jaar. Ook aanwezig was de laatste gymnasiumklas oude stijl van voor de Mammoetwet, die in 1973/1974 examen deed. Alle leerlingen waren er; zelfs twee leerlingen die nu in Nieuw-Zeeland wonen. Hun docente Nederlands van toen Shanta Punwasi (links vooraan) was ook...Tom onze jonge ondernemer

Geplaatst op 17-10-2018 - - 112 x gelezen
 

Onze leerling Tom uit havo 4 doet nu mee met de pitch die het Economic Board Groningen samen met Youtuber Kalvijn heeft georganiseerd.

Jongeren worden gestimuleerd om een goed ondernemersplan te schrijven voor het pitchevent Booming Business. Tom heeft zijn zelf ontworpen website Eeldetrips.nl ingezonden.

Deze website waar hij een half jaar geleden als hobby mee is begonnen geeft de bezoeker de mogelijkheid om snel de goedkoopste vliegreis te vinden vanaf vliegveld Eelde.
Tom ontdekte dat zo’n zoeksite, speciaal voor vluchten vanaf Eelde nog niet bestond. Door tutorials te bekijken en andere websites te onderzoeken, heeft Tom zichzelf aangeleerd hoe je een attractieve...


Aletta goes Europe! (+ groepsfoto's)

Geplaatst op 16-10-2018 - - 22 x gelezen


In het kader van de internationalisering zijn deze week veel AJC´ers op reis binnen Europa:
Een combinatie van stedenreizen en uitwisseling voor de deelschool bovenbouw havo/vwo deze week. Leerlingen uit havo-4 en vwo-4 vertrokken gistermorgen om zes uur per bus naar Duitsland en Frankrijk. Bij ons te gast in de deelschool havo/vwo bovenbouw zijn deze week leerlingen van de zusterschool uit Tatabanya Hongarije, zij verblijven in gastgezinnen.
Leerlingen uit de vierde klassen vmbo zijn vanmorgen met de bus vertrokken richting Praag. Morgen vertrekken de examenleerlingen mavo naar Kopenhagen.

Wij wensen de leerlingen en hun begeleidende docenten heel veel plezier!

...


Schrijver op school

Geplaatst op 16-10-2018 - - 7 x gelezen


Schrijver Emiel de Wild kwam 15/10 naar het Aletta om te vertellen over zijn boeken ”Wie ben ik” en “Broergeheim”. De leerlingen uit de klassen  km1a, km1b en bk2a hadden één van zijn boeken gelezen en vragen voorbereid.
Voor het boek "Broergeheim" kreeg de schrijver de Jonge Jury debuutprijs (2015) en een Zilveren Griffel (2014). Emiel de Wild schrijft naast boeken ook toneelteksten en af en toe scenario’s. Ook geeft hij theaterlessen en schrijfcursussen aan jongeren. Meer info op www.emieldewild.nl
  


Wat zat er in dit pak?

Geplaatst op 16-10-2018 - - 58 x gelezen


Afgelopen zaterdag ontvingen we een kunstwerk van de oud-leerlingen, die in eigen beheer in 2009 een 'alternatieve reünie' organiseerden. Dit als afscheid van het schoolgebouw aan de Nieuweweg, dat werd afgebroken.
Het schenken van een kunstwerk door reünisten is een langjarige traditie: tijdens de viering van het 80-jarig bestaan van de school ontvingen we een schilderij dat was gemaakt door oud-leerling Nico Bulder. En oud-leerling Peter Hartwig maakte in opdracht van de reünisten een tweeluik ter ere van het 125-jarig bestaan van het Aletta.
Het schilderij dat afgelopen zaterdag werd aangeboden - en onthuld door algemeen directeur Ineke de Roo - werd gemaakt door de beeldend kunstenaars Anne en Ati van Twillert, ook...


Het was geweldig!

Geplaatst op 14-10-2018 - - 49 x gelezen


Iedereen - reünisten, medewerkers, leerlingen - die heeft meegeholpen om dit feest tot een groot succes te maken, heel hartelijk bedankt. Woensdag a.s. verschijnt er een foto-overzicht in de HS-krant.


Over de rand van de vulkaan kijken

Geplaatst op 11-10-2018 - - 44 x gelezen


Het was een heel bijzondere ervaring bij het vak aardrijkskunde: de docenten Dijkstra en Bos gebruikten deze week Virtual Reality brillen in de les. Met deze brillen kun je 360 graden rondkijken op diverse plekken, niet alleen op aarde maar ook in het heelal. De leerlingen op de foto keken bijvoorbeeld uit het raampje van het ruimtestation ISS en durfden over de rand van een vulkaan heen te kijken, diep de krater in.

Lees er meer over op de deelschoolsite onderbouw havo/vwo.
 


Aletta's escape

Geplaatst op 11-10-2018 - - 152 x gelezen


Gisteravond en vanmorgen is Aletta's Escape Room - programma onderdeel van de reünie '150 jaar Aletta' - getest. Op de foto proberen leerlingen uit vwo-5 de code te kraken.
In de escaperoom zijn verschillende aspecten van Aletta Henriette Jacobs actieve en betekenisvolle leven gebruikt in een verzameling op te lossen raadsels. De oplossingen leiden naar een eindcode, die een escape uit de kamer van dokter Aletta Jacobs oplevert. Vanzelfsprekend valt er zaterdag een prijs te winnen voor het winnende team.
De escaperoom zal echter niet alleen op 13 oktober worden gebruikt, maar ook daarna om leerlingen kennis te laten maken met de naamgeefster van de school en de betekenis die zij heeft gehad voor het verbeteren van de positie van...


Regenboogvlag

Geplaatst op 11-10-2018 - - 20 x gelezen

Vandaag is het Coming Out Dag en daarom hebben we de regenboogvlaggen gehesen op het plein.
Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Iedereen moet zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De Regenboogvlag symboliseert dit voor LHBTI’s. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap kracht bij te zetten.

Coming Out Dag is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2018 en #comingoutdag2018.
   


25 jaar later

Geplaatst op 10-10-2018 - - 15 x gelezen


Vandaag het laatste deel van de serie 'Op weg naar 150 jaar Aletta' in de HS-krant, aan het woord onze bestuurder/algemeen directeur Ineke de Roo. Aan haar zijn dezelfde vragen gesteld als 25 jaar geleden aan rector Fred Köhne. Lees hier het interview: Rectors Köhne en De Roo over de reünie
 


Snelle jongens

Geplaatst op 06-10-2018 - - 30 x gelezen


Teamcaptain Adams heeft gisteren Maris (l) en Tom (r) in het zonnetje gezet. Mede dankzij deze twee leerlingen en voor de rest personeelsleden van de school wist het Aletta de eerste en tweede plaats te behalen tijdens de groepsrun van de 7km van Martenshoek. Zie het eerder geplaatste bericht op deze site. Tom legde het parcours af in 29 minuten en 54 seconden. Maris deed er 33 minuten en 57 seconden over.
We ontvingen ook de wisselbeker en die zullen we uiteraard volgend jaar gaan verdedigen. Maar dan hopen we meer leerlingen te kunnen toevoegen aan de Aletta-teams. Uiteraard zal er dan ook weer een groep BSM-leerlingen aan de start verschijnen.


Groen moet je doen ....

Geplaatst op 06-10-2018 - - 34 x gelezen


De etalage van het 'Groenlokaal' op de begane grond van de locatie LvdS is door leerlingen weer prachtig ingericht in herfstkleuren. Ga er eens een kijkje nemen.
De komende week gaan de leerlingen aan de slag met bloemwerk voor de reünie 150 jaar Aletta.


Minister president ontmoet klas m4b

Geplaatst op 05-10-2018 - - 104 x gelezen


Deze vierdeklassers bezochten vandaag het Binnenhof en ontmoetten minister president Mark Rutte. Voor hen was het een leuke dag, voor de premier wat minder nu vandaag bekend werd dat het kabinet de afschaffing van de dividendbelasting gaat heroverwegen.


Ruim de 500 voorbij

Geplaatst op 05-10-2018 - - 61 x gelezen


Gisteren werd oud-leerling Chris Koeneman geïnterviewd door een journalist van het DvhN. (Lees het artikel hierboven.) Koeneman is de 500e aanmelder voor de reünie en ontving een verrassingspakket. Inmiddels zijn we dat aantal al weer voorbij, want er komen nu dagelijks 25 aanmeldingen binnen. Klik voor meer info over de festiviteiten 150 jaar Aletta - en over de manier van aanmelden voor de reünie - op de button links op deze site,


Rugtas gearriveerd - dagelijks reisverslag

Geplaatst op 03-10-2018 - - 420 x gelezen


De dr.-rugtas is gearriveerd in Griekenland en natuurlijk de AJC-leerlingen en begeleidende docenten ook. Vanaf nu dagelijks een reisverslag geschreven door de leerlingen.

Dag 1:
Gisternacht vertrokken wij iets na tweeën met gymnasiasten uit vwo-3  t/m -6 richting Schiphol. Daarbij konden de Nintendo's met Mario Kart uiteraard niet ontbreken. Na een rit van ruim twee uur checkten wij in en vlogen naar Griekenland. Daar werden wij vriendelijk ontvangen door onze reisbegeleider Manuel en vertrokken richting Athene. Na in te checken in het hotel bezochten wij de plek waar ooit de Atheense democratie is begonnen, met een...


Tour d' Aletta

Geplaatst op 03-10-2018 - - 32 x gelezen


Onder de noemer ‘Tour d’Aletta’ kunnen reünisten zaterdagmiddag 13 oktober in een historische bus een tour maken langs alle plaatsen in Hoogezand en Sappemeer waar schoolgebouwen staan of hebben gestaan. Tim (l) uit havo-5 heeft, in samenwerking met leden van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer, de route samengesteld. Een gids zal de reünisten onderweg het een en ander vertellen. Een van de buschauffeurs is oud-leerling Menno (r) van de afdeling praktijkonderwijs. Klik hier voor meer info: Tour d'Aletta tijdens reünie
 


dr. Aletta Jacobs College 2018 disclaimer