Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter


Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Klik op onderstaande buttonSchoolgids 2017-2018BYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1668

Aan het eind van de regenboog .....

Geplaatst op 22-06-2018 - - 14 x gelezen


Gezegde: Aan het eind van de regenboog staat een pot met goud!

Waar komt het verhaaltje over de goudpot vandaan?
De oorsprong hiervan ligt in Ierland. Ierse 'kabouters', de zogenaamde Leprecauns, verstopten volgens de verhalen hun goud op een voor mensen onbereikbare plek. Omdat het einde van een regenboog niet bereikt kan worden (het is een optisch verschijnsel dat met de waarnemer mee beweegt) werd dit symbool voor de onbereikbare plek. De leprecauns zouden daarom daar hun goud verstoppen aan het einde van de regenboog.

[foto: Jeroen van Kessel]


Interview met Henk Blik

Geplaatst op 20-06-2018 - - 13 x gelezen


Vandaag staat er een interview met teamleider Henk Blik in de HS-krant. Lees in het artikel hoe hij en zijn team (eigen) vorm geven aan het praktijkonderwijs van het Aletta: https://hskrant.nl/2018/06/20/henk-blik-geeft-praktijkonderwijs-eigen-vorm

[foto: Marc Jansen/HS-krant]
 


Dag van het park

Geplaatst op 20-06-2018 - - 10 x gelezenDiverse vacatures MAS

Geplaatst op 19-06-2018 - - 36 x gelezen
Er kan worden ingeschreven voor de volgende vacatures:

A.Cateringwerkzaamheden op school:
1.Feestelijke diplomeringsavonden:
Woensdag 4 juli (mavo), Donderdag 5 juli (vmbo-bb+lwt), Maandag 9 juli (vwo), Dinsdag 10 juli (vmbo-kb), Woensdag 11 juli (havo). [De avonden beginnen om 19.30 uur, leerlingen MAS worden om 18.45 uur verwacht.]
2.Certificaat uitreiking:
Donderdagmiddag 12 juli van 16.00-17.00 uur in de Spiegelzaal. [Leerlingen MAS worden om 15.00 uur verwacht].

Heb je interesse, stuur dan een mail naar mw. Klunder/PR-zaken Aletta: jklunder@aletta.nl onder vermelding van je naam, je klas, de datum/data waarop je wilt komen helpen en geef ook je kledingmaat door (voor het...


Extravagant...

Geplaatst op 16-06-2018 - - 132 x gelezen


Vrijdagmiddag 15 juni is de expositie Extravaganza! geopend. Leerlingen uit vwo-5 hebben hun grenzen gezocht in mode-ontwerpen, die te zien zijn in de tentoonstelling Extravaganza! Zij werden door hun ckv-docent Hoetink uitgedaagd om niet te braaf te denken en buiten hun comfortzone te treden. Dat deden de leerlingen naar aanleiding van beroemde ontwerpen uit verschillende periodes van de modegeschiedenis. In duo's zijn ze aan de slag gegaan, met soms verbluffend uitdagende resultaten.

De vijfdeklassers waren ook zelf verantwoordelijk voor het inrichten van de expo, het ontwerp van de poster, de banners en de uitnodiging. En ook over de openingshandeling hadden zij de volledige regie....


Monkey Fun(d) Run

Geplaatst op 15-06-2018 - - 25 x gelezen


Deze week organiseert Sportcentrum de Kalkwijck een manifestatie om geld voor het UMCG Kanker Researchfonds in te zamelen. Onderdeel is de Monkey Fun(d) Run voor scholieren uit de gemeente, zij waren woensdag 13 juni op de sportieve hindernisbaan te vinden.
Drie klassen van het Aletta gingen ook de uitdaging aan. De leerlingen uit bk1a, bk1c en km1a hebben veel lol gehad tijdens de Monkey Fun(d) Run en steunen met hun deelname de strijd tegen kanker! Daarnaast verzamelden ze twee weken lege statiegeldflessen, ook deze opbrengst gaat naar het goede doel.  


Gastspreker in de klas

Geplaatst op 14-06-2018 - - 89 x gelezen


2018 HET JAAR VAN VERZET

De Tweede Wereldoorlog is een belangrijke periode in de geschiedenis die leerlingen helpt anders naar het heden te kijken. De leerlingen van het praktijkonderwijs kregen een gastles van iemand die over zijn persoonlijke ervaringen in de oorlog kwam vertellen.
Gepensioneerd docent Ton Andringa (1936) kwam vier keer voor een gastles naar het Aletta. Ton Andringa kan boeiend vertellen en de leerlingen hingen aan zijn lippen.Naast gastspreker is hij ook schrijver. In 2012 bracht hij samen met Nico de Both een boek uit met een tocht langs herdenkplaatsen van verzetsmensen,...


Wethouder doet aftrap

Geplaatst op 14-06-2018 - - 23 x gelezen


Wethouder Erik Drenth heeft vanmiddag de door de tweede klassen vmbo georganiseerde Goede Doelen Markt geopend. Dit deed hij door een bal door het spandoek van Kika - kinderen kankervrij - te trappen. De opbrengst van de markt gaat namelijk naar KiKa, het door de leerlingen zelf gekozen goede doel.

We maken zo snel mogelijk bekend hoeveel de markt en de andere acties van de leerlingen hebben opgebracht.


Veel vaandels in top

Geplaatst op 13-06-2018 - - 228 x gelezen


Vandaag kregen de examenleerlingen voortgezet onderwijs in Nederland te horen of ze geslaagd dan wel gezakt zijn. Zo ook onze leerlingen. Om 08.00 uur vanmorgen werd landelijk de normering van de examens bekend gemaakt en daarna kon de uitslag worden vastgesteld. Dat kostte even tijd. Zodra de uitslagvergaderingen per deelschool waren afgesloten, werden alle examenkandidaten van het Aletta gebeld door hun mentor.
In de loop van de middag werden overal in de gemeente Midden-Groningen rood-wit-blauwe vlaggen en roze Aletta-vaandels opgehangen, een teken van ‘Hoera ik ben geslaagd!’ Zie ook het bericht in de HS-krant:  
https://hskrant.nl/2018/06/13/eindexamenuitslag-weer-veel-vaandels-in-top...


Liefde bloeide op in de schoolkantine

Geplaatst op 13-06-2018 - - 23 x gelezen


In de rubriek 'Op weg naar 150 jaar' in de HS-krant deze week een interview met oud-leerlingen Jacques Poppen en Eva Plenter. In het artikel getiteld 'De liefde tussen Jacques en Eva bloeide op in de schoolkantine', kijken zij terug op hun middelbare schooltijd.

Lees hier het artikel: https://hskrant.nl/2018/06/13/liefde-tussen-jacques-en-eva-bloeide-op-in-de-schoolkantine---op-weg-naar-150-jaar-aletta

[Foto: Helen Smit]


Dat is er ook 1 van het Aletta

Geplaatst op 13-06-2018 - - 18 x gelezen


Vandaag staat er in het Dagblad van het Noorden een artikel over het boek 'De Markt', dat op 26 juni a.s. verschijnt. Het is een portret in beeld en woord van de markt in Groningen. Oud-docent Rein Scholte portretteerde voor het boek marktkoopmannen en -vrouwen. Hij was er een jaar zoet mee. Tegelijkertijd opent in galerie Noorderlicht in Groningen de bijbehorende expositie.

Lees het hele artikel op http://www.dvhn.nl/groningen
 


VWO-4 in actie

Geplaatst op 12-06-2018 - - 97 x gelezenHet Aletta  doet dit jaar voor het eerst mee met de landelijke actie Day for Change. Op initiatief van de economiedocenten Werleman en Buijs.
Met de Klasse!Actie van Day for Change leren de leerlingen uit vwo-4 ondernemen met een eigen microkrediet. Met dit ‘startkapitaal’, dat beschikbaar is gesteld door de Rabobank Midden-Groningen, zetten zij eigen bedrijven op waarmee ze echt geld gaan verdienen! De vwo-leerlingen maken zo op een speelse manier kennis met ondernemerschap en leveren een belangrijke bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking.
De vierde klassers kregen ter ondersteuning een gastles...


Ze zijn weer thuis

Geplaatst op 12-06-2018 - - 31 x gelezen


Kapotte schoenen, zere voeten, blaren en moe in de benen!
De drie groepen Ardennengangers en hun begeleidende docenten hebben de tocht van 120 kilometer volbracht en zijn allemaal weer thuis, na zes dagen met rugzak wandelen in de natuur. Een topprestatie!

Foto's zijn te vinden op de facebookpagina Ardennentocht

 


Talenten gezocht

Geplaatst op 12-06-2018 - - 27 x gelezen


Het Kielzog zoekt spelers, dansers, zangers en muzikanten die willen meehelpen om een succes te maken van de familiemusical 1001 Nacht, markante verhalen uit Midden-Groningen. Deze wordt begin januari 2019 opgevoerd.
Lijkt dit je leuk? Check dan de stie voor meer informatie en geef je op voor de audities op 8 juli!
Klik hier: https://www.kielzog.nl/1001nacht

[Foto: facebookpagina Kielzog]


Kennismaking nieuwe brugklassers

Geplaatst op 11-06-2018 - - 184 x gelezen
Woensdagmiddag 20 juni ontvangen we de nieuwe brugklassers in ons gebouw aan de Laan van de Sport.
Ze maken volgens onderstaand tijdschema dan kennis met de toekomstige klasgenoten en de mentor. De kennismaking duurt ongeveer 1½ uur. De leerlingen en ouders ontvangen hierover een brief

Deelschool vmbo onderbouw                   Deelschool mavo
Teamleider mw. J.M. Emming                     Teamleider mw. E. Venema
Dakpan BK: 13.15 uur                                  ...


Dat is er ook 1 van het Aletta

Geplaatst op 10-06-2018 - - 57 x gelezen
 

JE MAG BEST EENS TOEGEVEN DAT JE IETS ENG VINDT….

Afgelopen zaterdag stond er een interview met oud-leerling Roelof Oldenburger (1964) in het Dagblad van het Noorden, dit n.a.v. zijn onlangs verschenen boek ‘Moed Revolutie’. Donderdag 14 juni a.s. presenteert Roelof zijn boek in het Groninger Forum.
Hij is medeoprichter en eigenaar van Movum in Groningen, een bureau gespecialiseerd in leiderschapontwikkeling, loopbaanontwikkeling en werving & selectie. Zijn boek 'Moed Revolutie' beschouwt hij als een bijdrage aan zijn persoonlijke professionele missie: mensen laten zien dat ze veel meer kunnen dan ze zelf denken.
De presentatie begint donderdag om 20.00 uur en...


Ook voor leerlingen AJC

Geplaatst op 04-06-2018 - - 71 x gelezenArdennentocht

Geplaatst op 04-06-2018 - - 299 x gelezen


Het is nog leeg in het weiland in Sippenaeken (zie foto) waar vanavond de eerste groep Ardennengangers het tentenkamp zal opzetten. Er doen dit jaar 61 leerlingen aan mee aan de traditionele Ardennentocht. De eerste groep is vanmorgen vertrokken. Dinsdag 5 juni start groep 2 vanaf station Hoogezand en de laatste groep op woensdag 6 juni a.s.
De Ardennentocht is 6 dagen en 5 nachten met rugzak, lopend en kamperend, ver weg van huis. Zelf koken, lopen over smalle weggetjes en door heg en steg, langs en door beekjes, over verlaten spoordijken, door velden, bossen en over heuvels, trekkend van kampplaats – ‘bij de boer’ –...


Selfie in het Rijksmuseum

Geplaatst op 01-06-2018 - - 47 x gelezen


Dinsdag 29 mei bezochten de bovenbouwleerlingen van het praktijkonderwijs het Rijksmuseum in Amsterdam.
Daar kregen ze een rondleiding onder leiding van gidsen langs de highlights van het museum. Een selfie met als achtergrond De Nachtwacht (zie foto), het wereldberoemde schilderij van Rembrandt, was het hoogtepunt van de rondleiding.
 
 


Alles wat je wilt weten over 13 oktober

Geplaatst op 30-05-2018 - - 46 x gelezen


De reünie op zaterdag 13 oktober wordt een feest voor en door leerlingen. Lees er alles over in het interview met Hans Brouwer en Teun van Roy in de HS-krant. Daarin ook informatie over de posteractie en het verrassingspakket voor de 500ste aanmelder.

Rubriek 'Op weg naar 150 jaar Aletta' in de HS-krant van 30 mei: https://hskrant.nl/2018/05/30/een-feest-voor-en-door-leerlingen---op-weg-naar-150-jaar-aletta


dr. Aletta Jacobs College 2018 disclaimer