Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter

Image Map

Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Aletta 150 jaarSchoolgids 2017-2018BYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1678

Top 3!

Geplaatst op 16-10-2017 - - 173 x gelezenMichiel Broekema finalist geschiedenisleraar van het jaar:

Voor onze docent Michiel Broekema was het meer dan genoeg om bij de eerste vijf te horen. Tot zijn verbazing bleek vanochtend dat hij behoort tot de finalisten, oftewel tot de drie beste geschiedenisleraren van het jaar.

Belangrijk is steeds het verbinden van historische processen en gebeurtenissen met vandaag de dag, oftewel geschiedenis bij de leefwereld van de leerlingen brengen. Met een les over slavernij en een les over feminisme is dat Michiel prima gelukt.

De ongetwijfeld spannende eindspurt vindt plaats in het Rijksmuseum op zaterdag 28 oktober. Dan zullen Michiel...


Uitzwaaien

Geplaatst op 16-10-2017 - - 19 x gelezen


In alle vroegte werden de vierdejaars havo/vwo vanmorgen uitgezwaaid. In het kader van de internationalisering vertrok er een bus naar Beieren en een bus naar Normandië. De leerlingen uit de vierde klas mavo maken deze week een reis naar Kopenhagen en de vierdeklassers vmbo gaan naar Praag.
Doel van deze reizen is de blik te verruimen, de horizon te vergroten door kennis te nemen van land (stad), volk en cultuur. In het kader hiervan moet men voor een aantal vakken opdrachten uitvoeren. Het is niet louter een plezierreis, wel staat gezelligheid hoog in het Aletta-vaandel.

foto: S. Roek


In de pers

Geplaatst op 14-10-2017 - - 103 x gelezenGisteren stond het onderstaande artikel in de digitale krant. Vanmorgen konden we in de papieren versie van het Dagblad van het Noorden een uitgebreider artikel van journalist Louis van Kelckhoven lezen.
Al enkele jaren bestaat de wens om het praktijkonderwijs van onze school dichter bij de hoofdlocatie te brengen. In 2015 is daarom het pand naast de hoofdlocatie aangekocht. Dit pand moet verbouwd worden om het aardbevingsbestendig en geschikt te maken voor duurzaam praktijkonderwijs. De komende maanden wordt onderzocht of verbouw of nieuwbouw de beste oplossing is.

Ineke de Roo, bestuurder/algemeen directeur
  Persbericht digitale krant: Aletta Jacobs College bouwt nieuwe...


We gaan aftellen .....

Geplaatst op 13-10-2017 - - 163 x gelezen


In 2018 bestaat het Aletta 150 jaar. Uiteraard zal dit uitgebreid gevierd gaan worden. Er worden diverse feestelijke activiteiten gepland voor oud-leerlingen en oud-personeel van het Aletta (en al haar rechtsvoorgangers). En ook de huidige leerlingen en personeelsleden worden niet vergeten.

Het thema zal zijn: ‘Terugkijken op toen met de middelen van nu!’ Kijk voor meer info op www.aletta.nl
 
Noteer alvast de volgende data in de agenda:
 12 oktober 2018: Meet and Greet, voor oud-collega’s en huidig personeel
 13 oktober 2018: DE REÜNIE, voor oud-leerlingen en oud-collega's
 
Activiteiten voor...


Herfst

Geplaatst op 13-10-2017 - - 14 x gelezen


Met dank aan/toestemming van fotograaf Bert Daems


Gastles Lidewijde Paris

Geplaatst op 09-10-2017 - - 62 x gelezen


Hoe lees ik voor mijn lijst?
Afgelopen week verzorgde Lidewijde Paris een gastles over het lezen van literatuur voor de leerlingen van havo-5. Lidewijde is een enthousiaste, bevlogen vertelster en lezeres met flink wat ervaring op het gebied van literatuur. Vaak zit er meer in een roman dan je in eerste instantie denkt, maar hoe kom je daar achter? Dat was de centrale vraag in deze gastles.Met behulp van diverse boek- en filmfragmenten liet Lidewijde zien en horen hoe je over een boek een gesprek kunt aangaan. Ook maakte ze duidelijk dat je op heel veel verschillende manieren een boek kunt beoordelen...


Regenboogvlag!

Geplaatst op 09-10-2017 - - 30 x gelezen

COMING OUT DAG 2017 – activiteiten door het hele land
Heb je de regenboogvlag gezien op het voorplein? Ook wij hijsen de vlag voor Coming Out Day! Op of rond woensdag 11 oktober worden in het hele land Coming Out Dag-activiteiten georganiseerd. Zie voor meer info: https://www.coc.nl/comingoutdag2017Woensdagmorgen 11/10 mocht Ida uit vwo-5 bij het gemeentehuis van Menterwolde de regenboogvlag hijsen. Zij heeft ook het initiatief genomen voor de regenboogvlag voor onze school.

 
 


Bastiaan opende eigen expo

Geplaatst op 09-10-2017 - - 10 x gelezen


Met een sprong door de grote fotolijst opende Bastiaan uit mavo-2 afgelopen donderdag zijn eigen expositie (zie foto). Zie ook het persbericht: http://www.hskrant.nl/nieuws/38488/expositie-van-bastiaan-te-bewonderen-op-het-dr-aletta-jacobs-college/

Foto: R. Eggens
 


Beau in de klas

Geplaatst op 09-10-2017 - - 21 x gelezen


SUPER LEUKE GROENLES MET BEAU!
Op 4 oktober - dierendag - nam Duminggus zijn fantastische Benner Sennenhond Beau (7 maanden oud) mee naar de locatie Van Heemskerckstraat voor een les "gedragsobservatie hond" en een les "gezondheidscontrole hond" van mevrouw Wilbrink. Lees er meer over op de deelschoolsite pro.

 


Aletta op de beursvloer

Geplaatst op 05-10-2017 - - 25 x gelezen


Het dr. Aletta Jacobs College is uiteraard ook weer aanwezig op de Lifestylebeurs in de Kalkwijckhal. Vier meiden uit vmbo-4 Zorg&Welzijn geven de bezoekers een gratis nagelverzorging.Een groep leerlingen van het praktijkonderwijs is achter de schermen actief. Zij bieden de organisatie ondersteuning bij de op- en afbouw van de beurs.


Update over de stedenreizen HAVO/VWO 4

Geplaatst op 04-10-2017 - - 100 x gelezen

Over 12 dagen is het zover: Dan vertrekken er om 6 uur 's morgens twee bussen vol leerlingen en docenten richting het buitenland. Volgende week dinsdagmiddag worden de leerlingen tussen 15u en 16.30 op school verwacht om kennis te maken met de rest van hun begeleidingsgroepen en om aan een aantal voorbereidingsopdrachten te werken. Mocht u over deze reizen nog met vragen zitten, bekijkt u dan alstublieft eerst deze pagina met veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? neem dan contact met ons op via het emailadres op die pagina.


Thomas Olde Heuvelt in de klas

Geplaatst op 28-09-2017 - - 198 x gelezen


De jonge schrijver Thomas Olde Heuvelt debuteerde in 2002 met ‘De onvoorziene’, een fantasy boek dat veel positieve reacties kreeg. Met zijn 3e roman ‘Leerling Tovenaar Vader & Zoon’ brak hij werkelijk door en sindsdien is hij een bekende naam in de wereld van de fantasy.                                                                                          ...


Bastiaan exposeert

Geplaatst op 28-09-2017 - - 115 x gelezen


Van 5 oktober 2017 tot 5 januari 2018 zal Bastiaan uit de tweede klas mavo zijn werk in het dienstencentrum van de locatie Laan van de Sport tentoonstellen.
De fototentoonstelling ‘De expositie van Bastiaan’ laat op een prachtige en verrassende manier zien hoe een 13-jarige jongen, Bastiaan, de stad Groningen en zijn vakantie in Scandinavië heeft gefotografeerd. Belangstellenden zijn van harte welkom om de feestelijke opening van de expositie op donderdag 5 oktober a.s., aanvang 15.00 uur in het dienstencentrum, bij te wonen.
 
Het dr. Aletta Jacobs College is een Cultuurschool. Leerlingen uit alle sectoren maken kennis met kunst en cultuur en worden gestimuleerd op dit gebied ook hun talenten te ontdekken en in...


International Student Exchange Duitsland

Geplaatst op 25-09-2017 - - 134 x gelezen


Uitwisseling dr. Aletta Jacobs College en Otto Hahn Gymnasium Geesthacht 
 
In het kader van de jaarlijkse uitwisseling met onze partnerschool het Otto Hahn Gymnasium in Geesthacht verblijft op dit moment een delegatie leerlingen uit vwo-3 in Duitsland. De docenten Willeke Sprenger en Berry Knol begeleiden de groep. Na een prima verlopen treinreis werd de delegatie gastvrij ontvangen op het Hauptbahnhof in Hamburg. Inmiddels is het uitwisselingsprogramma in volle gang, daarover later deze week meer op de deelschoolsite onderbouw havo/vwo. De Nederlandse leerlingen zijn ondergebracht in gastgezinnen. In het voorjaar van 2018 komt er weer een groep leerlingen van het OHG naar...


Lilianne Ploumen wint Aletta Jacobs Prijs

Geplaatst op 25-09-2017 - - 57 x gelezen


Lilianne Ploumen, demissionair minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, krijgt de Aletta Jacobs Prijs 2018. De prijs van de Rijks Universiteit Groningen wordt op 8 maart aan haar uitgereikt. Ploumen krijgt de prijs vanwege haar betrokkenheid en inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een vrouw met een academische opleiding die een voortrekkersrol vervult op emancipatiegebied en een voorbeeldfunctie vervult voor andere vrouwen. Aletta Jacobs was de eerste vrouw die aan een Nederlandse universiteit afstudeerde. Ze promoveerde op 8 maart 1879. Volgens juryvoorzitter Janka Stoker loopt emancipatie als een rode draad door het leven van Lilianne Ploumen. ,,Ze vervult al...


Heb je een idee?

Geplaatst op 22-09-2017 - - 130 x gelezen
Ideeënbus 150 jaar Aletta Jacobs College

Op zaterdag 13 oktober 2018 - de officiële jubileumdag voor reüinisten - organiseren we verschillende activiteiten in verband met het 150 jarige bestaan van onze school in 2018. Hierbij valt te denken aan meet-and-greets met oud-klasgenoten, het volgen van workshops of lessen van oud-docenten, het deelnemen aan een masterclass gegeven door oud-leerlingen, het deelnemen aan sportclinics, het bezoeken van kunstexposities en dans- en muziekvoorstellingen, enzovoorts. Wil jij deze dag iets bijdragen of heb je een goed idee voor deze dag. Laat het ons dan weten via de ideeënbus [klik daarvoor op de button links op deze site].

Let op:
Voor leerlingen van het Aletta starten de activiteiten in...


International Student Exchange Hongarije

Geplaatst op 22-09-2017 - - 43 x gelezen


Deze week verblijft een delegatie leerlingen en docenten van het Aletta in Hongarije. 
Zie voor het verslag en foto's de deelschoolsite bovenbouw havo/vwo. En lees het bericht in de HS-krant:
http://www.hskrant.nl/nieuws/38176/internationale-studenten-uitwisseling/
 


International Student Exchange Zweden

Geplaatst op 19-09-2017 - - 233 x gelezen


Leerlingen op bezoek in Zweden
Wat staat je te wachten, als je na een busrit, een vlucht en vier uur met de trein op een station in Zweden aankomt?  Michelle, Mandy, Marja, Zeyneb, Benjamin en Tim uit de bovenbouw havo-vwo wisten het ook niet. Toch is dat precies wat ze afgelopen zondag deden. Met de koffers op het perron stelden zij zich voor aan totaal onbekende gastouders en gingen met hen mee. Elk naar een ander adres.
Via een internationaal scholennetwerk werd het dr. Aletta Jacobs College gevraagd op werkbezoek te komen. Een nieuw land voor ons programma Internationalisering is natuurlijk welkom, dus werd een select groepje afgevaardigd naar Stagneliusskolan in Kalmar....


Uitnodiging voor leraren en leerlingen

Geplaatst op 18-09-2017 - - 46 x gelezen


KOMEN JULLIE OOK 28 SEPTEMBER?
Hoe ziet de nabije toekomst in onze regio er uit? Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven daar op inspelen? De Biblionet Groningen, Bibliotheek Hoogezand en Parkmanagement Midden Groningen (PMMiG) gaan onder de titel Inspireer Mij Nu samen inspiratie-avonden voor jong en oud organiseren waarbij deskundigen hun expertise delen en vragen van ondernemers en het onderwijs beantwoorden.
Inspireer Mij Nu wil bedrijven, onderwijs, experts en nieuwkomers op het gebied van technologische trends in de regio bij elkaar te brengen. Het doel is om kennis uit te wisselen, op de hoogte te blijven en om te leren van de nieuwste ontwikkeling. De bijeenkomsten worden elke twee maanden gehouden in het eLAB...


Driek van Wissenpad

Geplaatst op 18-09-2017 - - 34 x gelezen


In de schrijversbuurt van Winschoten heeft sinds vorige week ook oud-dichter des vaderlands Driek van Wissen een plek. Van Wissen was docent Nederlands op het Aletta. Een pad is naar hem vernoemd. Vondel, Bredero, Hooft en anderen hebben er al jaren hun straat of laan, Simon van Wattum heeft er zijn pad. Driek van Wissen ontbrak nog, maar in de Schrijversbuurt van Winschoten is ook hij nu vereeuwigd.


dr. Aletta Jacobs College 2017 disclaimer