Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Kom vanavond naar Kies!

Kom vanavond naar Kies!

Ook in de gemeente Midden-Groningen, waar de voorvechtster van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs is geboren en getogen, worden in het kader van de herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht allerlei activiteiten georganiseerd. Uiteraard doen wij ook mee.


 
Met trots draagt de school de naam van Aletta Jacobs. Zij was een pittige tante, een vrouw met visie, lef en het hart op de juiste plek. Ze kwam op voor gelijke rechten en kansen, durfde tegen de stroom in te roeien en had een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Daarmee is ze tot op de dag van vandaag een inspiratiebron.

De school organiseert jaarlijks een populairwetenschappelijke lezing, waarvoor prominente sprekers worden uitgenodigd. Laagdrempelig en toegankelijk voor zowel leerlingen, hun ouders, het personeel en overige belangstellenden. Op 23 mei - de dag van de Europese verkiezingen - staat er een Aletta Avond Lezing gepland met als titel ‘KIES! 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder ……’

KIES! is een lezing met academische diepgang gekoppeld aan de Hoogezandse praktijk. Als sprekers hebben we namelijk uitgenodigd hoogleraar Mineke Bosch en politica Glimina Chakor.
 Prof. dr. Mineke Bosch, is Nederlands historicus en verbonden als Hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Mineke Bosch is onder meer de biografe van Aletta Jacobs, de eerste officiële vrouwelijke studente en arts in Nederland. Binnenkort verschijnt haar boek ‘Strijd! De vrouwenkiesrechtbeweging in woord en beeld, 1882-1922’.
 
Glimina Chakor – wethouder voor GroenLinks in Groningen – werd in 1976 geboren in Hoogezand-Sappemeer. Ze woonde van haar zesde tot haar twaalfde bij haar oma in Marokko, met vallen en opstaan baande ze zich daarna een weg naar een eigen leven in Nederland. Ze koos uiteindelijk voor een carrière in de politiek. In een interview in het Dagblad van het Noorden zei ze onlangs: “Ik moet als politica harder mijn best doen, want ik ben vrouw en Marokkaans. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. De gemeenteraad van Groningen? Overwegend mannen. Daar kun je boos om worden, maar je kunt ook denken: we hebben als vrouwen stappen te maken.”
 
Belangstellenden, die de lezing ‘KIES!, 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder …..’ bij willen wonen, zijn van harte welkom in de Spiegelzaal. De Aletta Avond Academie start op 23 mei om 19.30 uur, de zaal is om 19.15 uur open. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst, dit door een mail te sturen naar mw. Klunder/PR-zake:  jklunder@aletta.nl of telefonisch 0598-350250.


Groningen viert 100 jaar vrouwenkiesrecht. Groninger organisaties bundelen hun krachten om van 2019 een fantastisch themajaar te maken – met feest, geschiedenis, reflectie, debat en actie. Zie het overzicht van activiteiten op www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl
 
 
 << vorige

dr. Aletta Jacobs College 2019 disclaimer