Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Internationale reisweek - Frankrijk

Internationale reisweek - FrankrijkBonjour!

'The Longest Day' een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1962 was voor 'Saving Private Ryan' uit 1998 de bekendste film over D-day. Vandaag was ook wat lang en pittig voor de leerlingen. Gelukkig hadden ze goed geslapen in de gastgezinnen in en rondom Caen, en was iedereen klaar om zich in de sporen van 'le Jour-J' en 'les plages de debarquement' te verdiepen.We begonnen met het gigantische Caen Memorial; een museum gewijd aan de geschiedenis van de tweede wereldoorlog en haar gevolgen, met een aparte zaal voor D-day, een schuilkelder, enkele gedenkplaatsen eromheen en een prachtig zonnetje buiten voor degenen die iets eerder klaar waren met de tentoonstelling dan een verder niet bij name genoemde geschiedenisdocent. 's Middags maakten we een busrit langs onder andere Omaha en Gold Beach, de Amerikaanse begraafplaats en de resten van de kunstmatige haven bij Arromanches. Vervolgens genoten we nog van een uurtje vrije tijd in Caen, waarbij sommige leerlingen schitterden in hun presentaties over de stad en haar bezienswaardigheden. Welverdiend, want aan het einde van de busrit was het duidelijk dat niet alle leerlingen de Engelstalige gids niet helemaal meer konden/wilden verstaan. het hoofd liep over, en men verlangde waarschijnlijk alweer een beetje naar het inmiddels vertrouwde Frans en gebrekkige Engels van de gastgezinnen.Morgen staat de stad Rouen op het programma, met haar kathedraal, haar vakwerkhuizen, de herinneringen aan Jeanne d'Arc, de winkelstraat onder de grote klok en (optioneel) het prachtige Musée des Beaux-Arts. Wij hopen dat jullie in Nederland, Amerika en Erfurt ook zulk mooi weer en zo'n interessant programma hebben, en missen jullie stiekem ook wel een klein beetje.


Foto's: voertuigen in het Caen Memorial, leerlingen bij de graven van broers op wie Saving Private Ryan gebaseerd is, presentatie voor de Église st. Pierre in Caen en een geschiedenisdocent op Omaha Beach.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niet omdat het moet,
Maar omdat het Caen..


Flauw, maar zo voelt het soms wel: nog even het laatste beetje tijd gebruiken om wat leuks te zien, te kopen, te doen, te spelen. Gisteren hebben de leerlingen onderweg in de bus naar Rouen een film over Jeanne d'Arc gezien. Vervolgens hebben ze zelf rondleidingen door het centrum georganiseerd om zich aansluitend met hun begeleidingsgroep op het dejeuner te storten.'s Middags hadden de leerlingen een aantal uren vrije tijd op de klok (het Gros Horloge) om voor zichzelf en het thuisfront het nodige in te slaan. Kathedralen, abdijen, vakwerkhuizen en bruggen over de Seine vormden het decor voor van de zon en het ruime winkelaanbod genietende leerlingen. Niet iedereen maakte van de gelegenheid gebruik om het Musee des Beaux-Arts of het PanoramaXXL (denk Mesdag, alleen groter en langer geleden) te bekijken. Maar iedereen stapte uiteindelijk rond vijf uur voldaan weer de bus in.Op de terugweg naar Caen werd vooral muzikaal vertier gezocht, met gitaarspel van meneer Denkema en met veel inleving gezongen teksten als '... in een stad waar niemand ons hoort, niemand ons kent en niemand ons stoort' of 'what do you mean?'.

Eenmaal weer terug in Caen hadden de leerlingen nog wat vrije tijd om een eetgelegenheid naar keuze te zoeken en het kasteel of enkele van de monumentale kerken te bezoeken. Maar gewoon chillen in het park bleek voor de meeste leerlingen goed genoeg. Na een nachtelijke speurtocht richting het verzamelpunt kon iedereen gelukkig zijn/haar gastouder weer in de armen sluiten. Moe maar voldaan zochten de meeste leerlingen daarna snel hun bed op.

Vanmorgen stond Mont-Saint-Michel op het programma, het Wonder van het Westen. Een uniek klooster op een granieten rots voor de kust gebouwd. Met veel meer trappen dan de gemiddelde lesdag in Hoogezand, maar met een uitzicht en een geschiedenis die moeilijk in zo'n kort bezoekje te vangen is.

Na deze uitdaging voor de beenspieren zijn vanmiddag onze armspieren aan de beurt, in een kanotocht van Pont d'Ouilly naar Clecy, door het prachtige landschap van la Suisse Normandie. We zijn benieuwd!

Au Revoir!

Monsieur Bark

 << vorige

dr. Aletta Jacobs College 2019 disclaimer