Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter


Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Klik op de button voor info over de reünieKlik op de button om de gids te openenBYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1657

Schrijver in de klas

Geplaatst op 11-01-2019 - - 40 x gelezen


Schrijver Khalid Boudou is komende maandag op het Aletta te vinden. Hij gaat in gesprek met leerlingen uit de tweede klassen vmbo. Boudou is een Nederlands schrijver van Marokkaanse komaf.
Hij is vooral bekend geworden door het boek Het schnitzelparadijs uit 2001, dat in 2005 verfilmd werd. Het boek is bekroond met Het Gouden Ezelsoor.
In november 2005 verscheen zijn tweede boek De president. De filmversie ging in september 2011 in première in de Nederlandse bioscopen.
Zijn derde boek, Pizzamaffia, is verschenen in november 2007. Hij won met deze jeugdroman de debuutprijs van de Jonge Jury. Dit boek werd in 2011 verfilmd.
Overige werken van Boudou: Je bent voor of je bent tegen (2005), Polomalaise...


Nieuw

Geplaatst op 09-01-2019 - - 101 x gelezen


We zijn verheugd te kunnen melden dat er een aantal nieuwe exposities op stapel staan:
Op 15 maart wordt de foto-expositie ‘The Making of Sappe’ geopend. Oud-leerling Mathijs Woudstra fotografeerde de afgelopen twee jaar tijdens de opnamen van de spannende film Sappe de Pachtinner en zal een selectie van zijn foto's tentoonstellen. Deze expo zal worden gecombineerd met de vertoning van de film, die is gemaakt door Paul Bezuijen, in onze theaterzaal.
In het najaar is het de beurt aan Annette LM Schmidt met de expo ‘Musicians at Work’. Zij exposeerde in 2012 ook al eens op het Aletta. De...


Open Huis 15 januari 2019

Geplaatst op 08-01-2019 - - 307 x gelezen


Op dinsdagavond 15 januari 2019 is het gezamenlijk Open Huis van het dr. Aletta Jacobs College en de CSG Rehoboth. We openen van 18.30-21.00 uur de deuren voor leerlingen groep 8. Ook externe instromers in hogere klassen zijn die avond welkom. De leerlingen mogen samen met hun ouders een kijkje komen nemen. Het Open Huis zal plaatsvinden in het gebouw van het Aletta aan de Laan van de Sport 4 in Hoogezand.

Er wordt op deze avond uitleg gegeven over het onderwijs in de verschillende deelscholen, maar er is veel meer te zien en te doen voor de bezoekers. Een greep uit het aanbod: zelf je kunstwerk maken in het kunstencentrum, meezingen of meespelen in het muzieklokaal, acrobatische toeren uithalen bij Aletta Sportief tijdens...


Gratis lessen

Geplaatst op 08-01-2019 - - 13 x gelezen


Het nieuwe seizoen van Kielzog - kunstwerkplaats/muziekschool - gaat van start met een aantal ontdekdagen. Van 12 t/m 18 januari kunnen leerlingen van het Aletta deelnemen aan gratis lessen. Wil je meer weten, haal dan de folder bij de receptie van de school of klik op deze link: info Kielzog Ontdekdagen


870 euro voor Serious Request

Geplaatst op 22-12-2018 - - 195 x gelezen


De Aletta-kerstmarkt, traditiegetrouw georganiseerd op de laatste dag voor de kerstvakantie, heeft dit jaar een mooi bedrag van 870,- euro opgebracht voor het goede doel. Het is inmiddels op de rekening gestort van Serious Request.
De markt werd georganiseerd door tweedejaars van de deelscholen mavo en havo/vwo. Elk jaar wordt er een prijs uitgereikt aan de beste standhouders/standwerkers van de markt. De jury, onder leiding van directeur havo/vwo Wout Zilverberg, heeft afgelopen vrijdagmorgen de kraam van klas m2b uitgeroepen tot mooiste kraam van de kerstmarkt. De leerlingen op de foto waren blij verrast met hun oorkonde die ze uit handen van de juryvoorzitter ontvingen, maar ook met de bijbehorende prijs. De gehele klas wordt namelijk getrakteerd...


Let's party

Geplaatst op 21-12-2018 - - 330 x gelezen


Het jubileumjaar in het kader van het 150-jarig bestaan van de school is deze week feestelijk afgesloten. Op woensdagavond 19 december was er een galafeest voor de bovenbouwleerlingen. Ze kwamen als heuse filmsterren in galakleding over de rode loper de school binnen. Daar, in de uitbundig versierde theaterzaal, werd tot in de late uurtjes gedanst. Door leerlingen én docenten.
Donderdag 20 december stond het feest voor de onderbouwleerlingen op het programma, met als thema ‘Proud to be fout’. Op de dansvloer een bonte verzameling van in felle kleuren en panterprintjes uitgedoste leerlingen. Ook veel jongens en meisjes in foute kersttruien. Erg leuk dat ze zich aan het thema hadden gehouden.
De organisatie van beide schoolfeesten lag in...


Gouden Eeuw

Geplaatst op 19-12-2018 - - 41 x gelezen
 

Maandag 18 december hebben de geschiedenisleerlingen uit vwo-6 een bezoek gebracht aan het Rembrandthuis en het Rijksmuseum in Amsterdam. In de lessen hebben zij uiteraard al veel gehoord over de Gouden Eeuw, maar zo’n onderwerp gaat pas echt wat betekenen als je het van dichtbij ziet. De enthousiaste gidsen hebben de geschiedenis tot leven gebracht en zijn er ook heel goed in geslaagd om een koppeling te maken met het eindexamen. De tijd vloog voorbij, maar desondanks bleef er nog genoeg tijd over voor de leerlingen om zich onder te dompelen in de hedendaagse cultuur.  


Vier medailles voor Sem

Geplaatst op 19-12-2018 - - 38 x gelezen


Sem Bodewes uit A3b heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan de Internationale Sprintcup in Berlijn. Hier deden schaatsers uit verschillende Europese landen aan mee. Hij kijkt terug op een erg succesvol toernooi, want hij werd zowel op de 500m als 1000m derde. Ook in het eindklassement behaalde hij de 3e plaats. Het toernooi werd afgesloten met een team estafette waarbij ook nog eens een 3e plek werd behaald. Dat leverde hem dus 4 bronzen medailles op.

Van harte gefeliciteerd Sem!


Careerday

Geplaatst op 18-12-2018 - - 34 x gelezen


Klas m3a bezocht de Career Day Noord in Zwolle, georganiseerd door Jet-Net & TechNet in samenwerking met Hogeschool Windesheim en Deltion College. Tijdens het evenement hebben de AJC'ers de grote variatie aan technische beroepen en bedrijven mogen ervaren. De Career Day is de ideale plek om leerlingen te enthousiasmeren over wat technologie is, waar technologie is, wie er werken in de technologie en wat ze er zelf mee kunnen. Meer info op de deelschoolsite mavo.


Fijne feestdagen gewenst

Geplaatst op 17-12-2018 - - 91 x gelezen


WE RECYCLE
Trots zijn we op het kunstwerk in onze binnentuin. Het rendier en de slee zijn onlangs tijdens de dr. S-Cool Art dag gemaakt van afvalhout door tweedejaars leerlingen van de afdeling vmbo. Vervolgens hebben de leerlingen van de afdeling Groen (pro, lwt, vmbo-bb/kb) het kunstwerk met hun creaties in kerstsfeer gebracht. De lantaarns van afvalhout zijn gemaakt door eerstejaars van de afdeling praktijkonderwijs.
 
Ook een lantaarn maken? Hieronder de benodigde materialen:
Bodem en Dekplaat: 2 stukken afvalhout van 150x150x15
Zijdelen: 4 stukjes houten lat: 200x30x10
Zijdelen en handgreep: aluminium...


Al een kaartje gekocht voor de schoolfeesten?

Geplaatst op 17-12-2018 - - 451 x gelezen


Nog even en dan wordt de roze loper weer uitgelegd. Kom je ook naar het (gala)feest?

Beste Outfit Award
Woensdag en donderdag a.s. zijn de schoolfeesten. De komende dagen dus nog de laatste kans om je kaartje te halen in de voorverkoop!
Kom naar het galafeest van de bovenbouw in je mooiste pak/jurk! Voor het onderbouw feest 'Proud to be fout' pak je de gekste kleding uit de kast. Op beide avonden wordt de 'Beste Outfit Award' uitgereikt, de winnaars gaan naar huis met de eeuwige roem.

De leerlingenraad/leerlingenfeestcommissie.

...


Leerlingen helpen inzamelen

Geplaatst op 17-12-2018 - - 51 x gelezenAfgelopen donderdag 13 en vrijdag 14 december is er bij veel winkels in de gemeente actie gevoerd om producten in te zamelen voor de voedselbank. Een aantal van 51 leerlingen van de CSG Rehoboth en 62 van het dr. Aletta Jacobs College heeft samen met vrijwilligers van de Voedselbank bij de winkels in Martenshoek, Hoogezand en Sappemeer flyers uitgedeeld en het winkelend publiek gevraagd producten te kopen voor de Voedselbank Midden-Groningen. Dit deden de leerlingen in het kader van hun maatschappelijke stage.      
Dat heeft een resultaat opgebracht van naar schatting 280 dozen met een totale waarde van 15.000 euro! Daardoor krijgen vrijdag a.s. 400 gezinnen in Midden-Groningen...


Drie internationale zwemmedailles voor Roos

Geplaatst op 14-12-2018 - - 83 x gelezen


Het zijn prima prestaties die Roos uit h2a heeft neergezet bij de internationale zwemwedstrijden in Emden, Duitsland.

In de categorie Jeugd 1 is zij eerste geworden op de 800 meter vrije slag, tweede op de 50 meter vrije slag en tweede op de 50 meter vlinderslag.

Roos heeft deze podiumplaatsen bereikt door elke dag hard te trainen. In de avond en ook heel vroeg in de ochtend van vijf tot zes uur ligt zij al in het zwembad van Delfzijl om daar te trainen met haar zwemclub Azurro.

Wij feliciteren Roos van harte met haar welverdiende medailles.

...


Kom naar de kerstmarkt

Geplaatst op 13-12-2018 - - 135 x gelezen

De tweedeklassers van vwo, havo en mavo organiseren op vrijdag 21 december van 9.00-11.00 uur een kerstmarkt in de voorhal van de locatie Laan van de Sport 4. Ze verkopen zelfgemaakte spulletjes, kerstartikelen, allerlei lekkers en hebben acties bedacht om geld in te zamelen. De opbrengst van de kerstmarkt komt ten goede van 3FM Serious Request in samenwerking met het Rode Kruis. De leerlingen hopen op een grote belangstelling. Wij nodigen docenten, leerlingen, ouders, opa's en oma's, buren en andere belangstellenden dan ook van harte uit om de kerstmarkt te komen bezoeken. ...


(Song)writer in de klas

Geplaatst op 12-12-2018 - - 40 x gelezen


Zouden er nu ook allemaal hits uit deze mavo-2 klas rollen? De leerlingen van het Aletta hebben in ieder geval een leuke les gehad van Jan Henk de Groot! Lees het artikel in de HS-krant: 'Schrijver in de klas' met singer/songwriter Jan Henk de Groot


Oud-leerlingen dragen voor uit eigen werk

Geplaatst op 11-12-2018 - - 64 x gelezen


Een aantal van onze oud-leerlingen draagt voor uit eigen werk in de bieb. Kom je ook?


Russisch voor beginners

Geplaatst op 10-12-2018 - - 48 x gelezen


Een cursus 'Russisch voor beginners' is op maandag 3 december van start gegaan. De cursus wordt op dit moment in de deelschool onderbouw havo/vwo als extra aangeboden aan leerlingen die daarin geïnteresseerd zijn. Meer info: cursus Russisch op het Aletta  


Zwartepieten test

Geplaatst op 05-12-2018 - - 358 x gelezen


Wiskundedocent Gerard Dekker leest elke les op 5 december het onderstaande gedicht voor. De leerlingen moeten daarna een opdracht maken.

Ook dit jaar weer, draag ik graag iets bij aan de Zwarte-Pietensfeer,
Ik zal mij voorstellen, zo hoort het toch,
en wellicht weet je het van voorgaande jaren nog:
mijn naam is: Gerare don di Dokkere,
en ik ben er om jullie iets te leren.

Jullie...


Bezetting van het Aletta

Geplaatst op 05-12-2018 - - 36 x gelezen


Bij de viering van het 150-jarig bestaan van het dr. Aletta Jacobs College op 13 oktober werden, zoals te doen gebruikelijk op een reünie, veel herinneringen opgehaald. In lang niet alle gevallen is het nodig deze te bewaren voor het nageslacht. Die van Jitze Duk en Peter de Kan zijn dat wél. Zij bezetten medio 1975 de voormalige Rijks Hogere Burgerschool in Sappemeer. Een examenstunt met serieuze bedoelingen. Journalist Marc Jansen interviewde de twee oud-leerlingen. Lees het artikel in de HS-krant: Bezetting school door leerlingen [foto: Peter de Kan]


Jouw Energie van Morgen

Geplaatst op 03-12-2018 - - 42 x gelezen
Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging!

Vandaag staat de Jouw-Energie-van-Morgen-Truck van de Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen op de parkeerplaats van onze school. In deze hypermoderne truck wordt aan onze tweede klassers havo/vwo de werking van zonne-energie uitgelegd en gaan zij uiteindelijk zelf een zonnecel in elkaar zetten en uittesten.    


dr. Aletta Jacobs College 2019 disclaimer