Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter


Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Klik op onderstaande buttonSchoolgids 2017-2018BYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1672

Talentvolle leerlingen gezocht

Geplaatst op 18-05-2018 - - 32 x gelezen


Voor het randprogramma van het komisch theaterspektakel Hotel Zigterman - dat in de periode van 28 juni t/m 7 juli a.s. zal worden opgevoerd in het Adriaan Tripsbos in Sappemeer - worden nog artiesten gezocht.

Zangers, muzikanten, goochelaars, dansers en nog veel meer performers. In mei, juni en juli speelt ‘Hotel Zigterman, in het midden het hart’ in de nieuwe gemeente Midden-Groningen. De tekst is geschreven door de kersverse winnaar van de K. ter Laan prijs: Jan Veldman. De regie is in handen van Albert Secuur. In mei en juni spelen twee prologen in dorpshuizen door de hele gemeente. Eind juni en begin juli speelt het spektakelstuk Hotel Zigterman op locatie in de openlucht...


Athenespelen 2018

Geplaatst op 18-05-2018 - - 95 x gelezen


Vanochtend is het evenement Athenespelen van start gegaan op het Zernike complex in Groningen. Er doen 30 leerlingen van het Aletta aan mee. Deze foto is gemaakt tijdens de opening.


De Athenespelen is een sportchallenge voor scholieren van havo- 4 en vwo-4/5. Twee dagen achter elkaar strijden 32 scholen om de Athenebokaal. Voetbal, klimmen, zwemmen, volleybal, squash, tafeltennis, atletiek, tennis en basketbal. Vanavond is er een geweldig feest in de binnenstad van Groningen, waar sporters per bus naar toe worden gebracht. Scholen die van buiten de stad Groningen komen, logeren in een van de grote sporthallen. 
De Athenespelen...


#ikniet

Geplaatst op 17-05-2018 - - 18 x gelezen


Oud-leerlingen Dorien en Brian organiseren op 10 juni het evenement #ikniet. Het is een Women Empowerment Day die de twee in het kader van hun opleiding op poten zetten. Het sluit aan bij de #metoo-beweging die het afgelopen jaar sky high ging.
Lees er meer over: https://hskrant.nl/2018/05/16/vier-studenten-zetten-ikniet-op-poten
 
foto: Jessica Koning


Voorlichtingsavond CampusShop

Geplaatst op 17-05-2018 - - 19 x gelezen


Op 24 mei is er voor de ouders van nieuwe leerlingen een voorlichtingsavond over het gebruik van een eigen laptop op school. We hebben afspraken gemaakt met CampusShop.nl over de aanschaf van laptops. Het is daardoor voor ouders mogelijk om bij Campusshop.nl tegen aantrekkelijke prijzen een laptop aan te schaffen voor hun zoon of dochter. Heeft u volgend schooljaar een zoon of dochter in de brugklas en heeft u vragen over het aanbod van de CampusShop dan nodigen we u graag uit voor een presentatie van CampusShop in de Spiegelzaal van onze school op donderdag 24 mei om 19.00 uur. Meer informatie.


Op weg naar 150 jaar Aletta ....

Geplaatst op 16-05-2018 - - 22 x gelezen


De HS-krant plaatst om de twee weken onder de noemer 'Op weg naar 150 jaar Aletta' een artikel over onze school. In de vandaag verschenen krant wordt de Ardennentocht uitgelicht. Lees hier het artikel: https://hskrant.nl/2018/05/16/ardennentocht-onvergetelijk---op-weg-naar-150-jaar-aletta


Zwavel

Geplaatst op 16-05-2018 - - 31 x gelezen


Leerlingen vwo-5 scheikunde kregen vandaag een gastles van Jan Hermans, directeur van het bedrijf Sulphurnet. Dit procestechnologisch bedrijf helpt chemische bedrijven die zwavel uitstoten om deze weer om te zetten in grondstoffen. Ze leveren over de hele wereld kennis en expertise om dit te realiseren, zo heeft het bedrijf fabrieken ontworpen midden in de Chileense woestijn en werkt men samen met mijnbouwbedrijven in Australië. Steeds moet je in deze branche de theoretische kennis van de scheikundige processen combineren met praktische oplossingen.

In het bedrijf werken allerlei nationaliteiten samen omdat er in Nederland alleen te weinig mensen zijn die kiezen voor een technische of bèta richting. Het doel van deze les was dan ook de leerlingen...


Internationale uitwisseling

Geplaatst op 16-05-2018 - - 25 x gelezen


Deze week hebben we op het Aletta een grote groep Duitse leerlingen uit Geesthacht te gast. De jaarlijkse uitwisseling met het Otto Hahn Gymnasium en de tweede klas leerlingen havo/vwo is volop aan de gang. De docenten Berry Knol en Willeke Sprenger hebben een programma met veel afwisseling samengesteld. Survival in Annen bij Breeland. Bezoek Fraeylemaborg, excursie Groninger museum. In school werken de leerlingen anderhalve dag aan een project. In het volgende schooljaar gaan de Nederlandse leerlingen bij de Duitse leerlingen op bezoek. Daar verheugen zij zich nu al op!


Ilse klimt voor goed doel

Geplaatst op 16-05-2018 - - 12 x gelezen


Oud-leerling Ilse organiseert 18 mei een sponsorloop. Inzet is, zoals bij elke sponsorloop, zoveel mogelijk gesponsorde meters te maken. De opbrengst komt in dit geval ten goede aan Alpe d’HuZes, een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend de legendarische Alpe d’Huez beklimmen. Dit met als doel zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Ilse is donderdag 7 juni namelijk 1 van de duizenden deelnemers aan Alpe d’HuZes.
[ Lees er meer over in de HS-krant: https://hskrant.nl/2018/05/16/ilse-swart-klimt-in-strijd-tegen-kanker ]

We wensen Ilse veel succes!


Aftellen naar ...

Geplaatst op 16-05-2018 - - 18 x gelezen

Over precies 150 dagen vieren we ons 150-jarig jubileum. Meer informatie over de reünie op 13 oktober is te vinden onder de kop 'actueel' of door te klikken op het jubileumlogo links op de site.


Komen jullie ook?

Geplaatst op 11-05-2018 - - 25 x gelezen


Afgelopen woensdag is de eindexamen expositie geopend. We nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen in Galerie de Smederij in Sappemeer.
Zie voor meer info en foto's het bericht in de HS-krant: https://hskrant.nl/2018/05/11/examenleerlingen-aletta-exposeren-in-galerie-de-smederij


We zijn er klaar voor

Geplaatst op 08-05-2018 - - 288 x gelezen


De examenzalen zijn ingericht en zullen morgen in gebruik worden genomen voor de verplichte oefenexamens.
De leerlingen mavo beginnen om 9.00 uur met een oefenexamen Nederlands. De leerlingen havo en vwo doen ’s middags om 13.30 een oefenexamen Engels, Nederlands of wiskunde.
Voor de leerlingen is dit een goede gelegenheid om te ervaren hoe het is om 2 tot 3 uur geconcentreerd aan een examen te werken in de officiële examenzaal. Daarna hebben ze nog een extra lang weekend om de puntjes op de i te zetten. Maandag beginnen dan de échte examens.
Raadpleeg voor actuele informatie de site onder het kopje “Algemeen/examens”. Daar vind je onder ander dagelijks de indeling van de zaal. Wij wensen iedereen veel...


Lessen van toen en nu

Geplaatst op 02-05-2018 - - 145 x gelezen


In het kader van ons 150-jarig bestaan zullen onze docenten op 13 oktober samen met hun oud-collega's lessen gaan geven aan reünisten. Zo bereidt docent Dustin Dijkstra samen met oud-collega Marcel Smits een les aardrijkskunde voor.

Marcel Smits, inmiddels 17 jaar met pensioen, startte zijn loopbaan in 1968 op het toenmalige Dr. Aletta Jacobs Lyceum in Sappemeer. Naast aardrijkskundedocent was hij ook jarenlang coördinator havo op de Dr. Aletta Jacobs Scholengemeenschap aan de Nieuweweg – de rechterhand van conrector Frens Jonker – en zelfs een aantal jaren coördinator voor de klassen 3 en 4 mavo, direct na de fusie van het Aletta met de SBHS.
Smits heeft nog twee jaar samengewerkt met Dustin...


Uitnodiging

Geplaatst op 02-05-2018 - - 142 x gelezenHet dr. Aletta Jacobs College organiseert jaarlijks populairwetenschappelijke lezingen. Gebruikelijk is dat afleveringen van de Aletta Avond Academie worden verzorgd door wetenschappers. In het kader van het jubileumjaar wordt de lezing verzorgd door een onderzoeker uit het Aletta-team.
Dr. Henk Blik is teamleider van de deelschool voor praktijkonderwijs. Hij schreef een proefschrift onder de titel: Interactive instruction for students with intellectual disabilities. In oktober 2017 verdedigde hij met succes deze dissertatie aan de Universiteit van Groningen.
Genoeg reden...


Leerlingen herdenken

Geplaatst op 02-05-2018 - - 90 x gelezen

  
Gezamenlijk herdenken we dan alle Nederlandse burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies, waar ook ter wereld. Van 20.00-20.02 uur wordt op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving 2 minuten volkomen stilte in acht genomen. Ook elders wordt iedereen verzocht deze plechtige stilte in acht te nemen.
Op verschillende plaatsen in de gemeente Midden-Groningen worden de gevallenen op 4 mei om 20.00 uur herdacht. Eerder die dag zal er om 18.00 uur volgens traditie al een herdenking plaatsvinden bij het Joods Monument tegenover het NS-station Hoogezand. Dit monument is geadopteerd door de twee vo-scholen in Hoogezand. Leerlingen van het...


Dat is er (ook) 1 van het Aletta

Geplaatst op 27-04-2018 - - 385 x gelezen

 
Regelmatig is er onder deze noemer aandacht voor AJC-leerlingen op onze site, maar ook voor oud-leerlingen. Zoals nu voor entrepreneur en hairstylist Riklis Karto uit Hoogezand. We hopen dat ook zijn verhaal onze leerlingen zal inspireren.
 
ALTIJD DANKBAAR, MAAR NOOIT TEVREDEN. WAAROM ZOU JE VOOR ’TEVREDEN’ GAAN ALS PERFECTIE OOK MOGELIJK IS!
 
Op de website van Riklis Karto Hair is de bovenstaande slogan te lezen. Een uitspraak waaruit de enorme ambitie van de jonge ondernemer blijkt. Tijdens het interview dat we met Riklis hadden, vertelde hij inderdaad dat hij grote dromen heeft. Zo wil hij tot de beste salons van Europa gaan behoren...


Rick in het Historisch Archief

Geplaatst op 27-04-2018 - - 27 x gelezen


Afgelopen maandag ging Rick uit de derde klas mavo zich in het kader van LOB oriënteren in het Historisch Archief van Midden-Groningen. Vanuit zijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog heeft hij bronnenonderzoek gedaan naar de Luchtbeschermingsdienst (LBD). Zie ook: https://historischarchief.midden-groningen.nl/ontdekken/nieuws/132-beroepenorientatie-in-het-historisch-archief    


Geef het door

Geplaatst op 25-04-2018 - - 39 x gelezen


Hebben je broers en zussen, ouders, opa en oma, ooms en tantes op het Aletta (of SBHS, (M)ULO, (R)HBS etc.) gezeten of hebben ze er gewerkt? Informeer ze dan over onze rëunie.


LSD [meer info op de deelschoolsites]

Geplaatst op 24-04-2018 - - 96 x gelezen

 


LAATSTE SCHOOLDAG (LSD)
Vandaag organiseerden wij als school het feestelijk afscheid van onze examenleerlingen. Daar is per deelschool invulling aan gegeven. Deze foto is genomen op de afdeling havo/vwo. Kijk voor meer info en foto's op de deelschoolsites mavo, bovenbouw vmbo en bovenbouw havo/vwo.


Groepsindeling Ardennentocht

Geplaatst op 21-04-2018 - - 215 x gelezen

De groepsindeling voor de 31e Ardennentocht is bekend en te vinden op de Ardennentochtpagina. Zondag 22 april verwachten we alle deelnemers bij de Rietzoom aan het Zuidlaardermeer voor de oefentocht. Groep 1 vertrekt dan om 9.00 uur, groep 2 vertrekt om 9.30 uur en groep 3 om 10.00 uur. Alle groepen zullen rond vier uur weer terug zijn bij het paviljoen. Pak je tas in zoals je dat ook voor de echte Ardennentocht zou doen. De paklijst kun je ook downloaden op de Ardennentochtpagina. Tijdens de tocht zelf mag de tent, je gasfles en bijbehorende pitjes in de bus dus die hoef je tijdens de oefentocht ook niet mee te nemen. Neem wel een lunchpakketje...


Goodbye party Hongarije

Geplaatst op 20-04-2018 - - 90 x gelezen


Zojuist is het laatste deel van het reisverslag van de delegatie AJC'ers die afgelopen week in Hongarije verbleef op de site gezet. Deze foto is gisteravond gemaakt tijdens de goodbye party.
Het door leerlingen geschreven reisverslag is onder de kop 'International Student Exchange' te vinden op de deelschoolsite bovenbouw havo/vwo.
Lees ook het aritikel in de HS-krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/41779/internationale-uitwisseling-dr-aletta-jacobs-college-met-arpad-gimnazium/


dr. Aletta Jacobs College 2018 disclaimer