Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter

Image Map

Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Schoolgids 2016-2017BYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Matthijs Smith
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
Registered users
totaal: 1710

Meneer Broekema genomineerd!

Geplaatst op 27-04-2017 - - 110 x gelezen
VERKIEZING GESCHIEDENISLERAAR VAN HET JAAR

Vijftien toptalenten uit het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar. Een prijs die het Rijksmuseum, in samenwerking met NTR en Nationaal Archief, dit jaar voor de vierde keer uitreikt. De kanshebbers zijn geselecteerd door een vakjury onder leiding van Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis. Onze docent Michiel Broekema - voorgedragen door leerlingen uit mavo-4 - is één van de genomineerden.

De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2017 wordt op 28 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt. De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op, én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. Nummer twee en drie...


Toppers!

Geplaatst op 20-04-2017 - - 20 x gelezenOnze leerlingen Sammy-jo, Nynke en Kübra  - judoka’s van BVHS - zijn een jaar geleden gestart met de opleiding Dojo-assistent van de Judo Bond Nederland. Zij hebben wekelijks de trainers van BVHS geholpen met de lessen en op basis hiervan een portfolio moeten inleveren. Afgelopen week mochten zij vol trots het diploma in ontvangst nemen. Zie ook het artikel in de HS-krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/35634/drie-judokas-bvhs-ontvangen-diploma-dojo-assistent/
 


Wat deden zij op Girlsday 2017?

Geplaatst op 20-04-2017 - - 37 x gelezen

 
Girlsday is een landelijk initiatief om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april, dit jaar op donderdag 13 april jl. Tijdens Girlsday openen tal van bedrijven in Nederland hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten die speciaal voor hen op Girlsday worden georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk.
Het Aletta ging op Girlsday met een groep meisjes uit de tweede klas vmbo naar Helmers Accommodatie en Interieur in Sappemeer. Een bedrijf gespecialiseerd in scheepsbetimmering, hierbij moet je denken aan: het isoleren, wanden afwerken, inrichten van slaapkamers...


Glowing in the dark ....

Geplaatst op 15-04-2017 - - 92 x gelezen


Afgelopen woensdag 12 april organiseerde de leerlingenraad (zie foto) een schoolfeest voor de onderbouw leerlingen. Het thema van dit schoolfeest was neon. Het was een gezellig feest en spectaculair om te zien hoe iedereen zijn best had gedaan om te 'glowen in the dark'.

Leerlingenraad bedankt voor de goede organisatie!


Olympic Moves Hockeytoernooi

Geplaatst op 14-04-2017 - - 51 x gelezen


Ook dit jaar deed het Aletta weer mee met het schoolhockeytoernooi van Olympic Moves. Er was deze keer maar één damesteam ingeschreven, maar zij hebben voortreffelijk gepresteerd. De eerste wedstrijd tegen OSG Sevenwolden (de latere winnaar) werd nog verloren, maar daarna kwamen de dames op stoom met drie overwinningen en 1 gelijkspel en een mooie 2e plek in de poule als resultaat.
Hockeyers bedankt voor jullie inzet, ouders bedankt voor het vervoer en onze complimenten voor de behaalde resultaten!
Volgend jaar doen we weer een poging om de finales van het NK Hockey voor VO-scholen te halen.

Namens de sectie LO
Wouter Visch


Vakantie!

Geplaatst op 13-04-2017 - - 123 x gelezen


Vrolijke paasdagen en een fijne vakantie gewenst!
De 'mei'-vakantie staat gepland van vrijdag 14-04-2017 t/m vrijdag 28-04-2017. De lessen starten weer op maandag 1 mei. Tot dan!
 


Voorronde NK Zaalvoetbal

Geplaatst op 13-04-2017 - - 211 x gelezen


Onlangs namen vier Aletta-teams weer deel aan de voorronden voor het NK Zaalvoetbal in Leek: team jongens onderbouw, team jongens bovenbouw, een schoolteam en een team meisjes bovenbouw. Alle teams hebben een keurige 2e plaats behaald in hun eigen poule. Doordat alleen de nummers 1 uit de poules doorgingen hield het voor het Aletta in Leek op. Voor het eerst sinds jaren helaas geen deelname aan het NK Zaalvoetbal voor VO-scholen. Maar wel een compliment aan de spelers, zij hebben goed gespeeld zoals hieronder te lezen is:

*Team jongens onderbouw: Na 2 goede wedstrijden volgde er helaas een mindere wedstrijd. Na 2 fouten van onze kant en dus een achterstand kwamen we niet meer in ons spel. Hierdoor verloren we de wedstrijd en waren we helaas uitgespeeld....


Leerlingen bedankt!

Geplaatst op 13-04-2017 - - 127 x gelezen


De Bibliotheek Hoogezand is blij met leerlingen van het Aletta!

Woensdag 12 april vond de sportieve afsluiting plaats van het leesbevorderingsproject 'Scoor een boek!' Tien weken lang gingen leerlingen van groep 5/6 zoveel mogelijk boeken scoren. Ook FC Groningen verleende zijn medewerking aan het project; er zijn fimpjes gemaakt met voetballer Tom Hiariej.
Tijdens de sportieve afsluiting op 12 april kwamen bijna 700 kinderen naar het sportveld voor allerlei spelonderdelen. Hierbij hadden we gelukkig de hulp van medewerkers van het Huis voor de Sport en van 18 AJC leerlingen die meehielpen in die het kader van hun maatschappelijke stage.

Bedankt voor jullie inzet!

Lilian Hulzebos  l Biblionet Groningen...


Onderzoek en Wetenschap

Geplaatst op 13-04-2017 - - 146 x gelezen


Hieronder in beeld een van de groepen leerlingen uit de derde en vierde klassen havo/vwo en vijfde klas vwo die vandaag deelnemen aan het vooronderzoek PISA.
PISA is een groot onderzoek waarin de kwaliteit van onderwijsstelsels internationaal vergeleken worden. Het Aletta neemt dit jaar deel aan het vooronderzoek van het echte PISA-onderzoek dat in 2018 gehouden zal worden.

Het gaat om reken- en taalvaardigheden en om vaardigheden op het gebied van natuurwetenschappen. Dit jaar is er ook aandacht voor budget-wijsheid (omgaan met geld).
Het onderzoek bij ons behelst: twee uren van digitale toetsen en een klein uur een vragenlijst. De leerlingen, allen geboren in 2001 ontvangen van PISA een klein presentje voor de deelname en de leerlingen mogen de...


Battle op de RUG

Geplaatst op 13-04-2017 - - 119 x gelezen


De Bèta Battle (voorheen Jet-Net Quiz): Drie provincies, tien scholen, vier voorronden met in totaal 450 deelnemers en uiteindelijk bereikten 120 scholieren de finale van de bètabattle in de Rijksuniversiteit Groningen. Twaalf leerlingen uit de tweede klas havo/vwo van onze school deden mee aan de Bèta Battle. Meer info en foto's op de deelschoolsite onderbouw havo/vwo.
Zie ook het artikel in de HS-krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/35525/tweedeklassers-battelen-op-universiteit/

Onze Jesse (l) was de beste mannelijke deelnemer tijdens de voorronden. Compliment Jesse!


Bodemonderzoek

Geplaatst op 11-04-2017 - - 122 x gelezen


Dinsdag 11 april 2017 is Nationale Buitenlesdag! Op Buitenlesdag geven veel docenten en leerkrachten in Nederland buiten les. Zo ook tijdens de les NLT - module 'De bodem leeft' -  op het Aletta. Leerlingen uit havo-4 doen grondbodem onderzoek. De resultaten van dit onderzoek worden uiteindelijk ook gedeeld voor internationale onderzoeken. Dit omdat het Aletta GLOBE School is.

Wat is GLOBE?
GLOBE is een netwerk van scholen die samen natuur en milieu in de schoolomgeving onderzoeken. Hiermee helpen ze wetenschappers van o.a. NASA, KNMI, RIVM en Wageningen UR.


Bronnenonderzoek

Geplaatst op 11-04-2017 - - 120 x gelezen


De leerlingen uit mavo-2 deden bronnenonderzoek Tweede Oorlog in het eLAB van de bibliotheek in Hoogezand.


Regels fietsenstalling sporthal

Geplaatst op 10-04-2017 - - 115 x gelezen
Beste leerlingen, 
 
Er wordt weer streng gecontroleerd op het stallen van fietsen bij de sporthallen. De fietsen horen bij de daarvoor bestemde rekken te staan en mogen niet voorbij het eerste bankje. Dit is om te voorkomen dat de vluchtwegen c.q. aan- en afvoerwegen hulpdiensten geblokkeerd worden. Daarnaast willen wij het graag netjes houden.
Er is daarom de volgende maatregel ingesteld: in het geval er toch fietsen aangetroffen worden op plaatsen waar dit volgens de regels niet is toegestaan, dan worden deze vastgemaakt met een ketting. De ketting wordt er aan het eind van de dag - rond 17.00 uur - weer afgehaald.
 

De LO sectie
 


Aanmoedigingsprijs

Geplaatst op 10-04-2017 - - 118 x gelezen


Aanmoedigingsprijs manifestatie Dichter bij de Muziek voor  Emine Dilek. Zij ontving de prijs voor haar gedicht 'Iedereen is gelijk'. 
 


Hongaren te gast

Geplaatst op 09-04-2017 - - 116 x gelezen


Een week lang waren 14 leerlingen en 2 docenten van onze zusterschool uit Hongarije, het Árpád Gimnázium, op bezoek. Afgelopen zaterdag zijn ze terug naar Tatabanya gevlogen. In september brengt een delegatie van onze school een tegenbezoek.
Zie voor meer info het bericht in de HS-krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/35453/hongaren-te-gast-op-aletta/


Human from Nowhere vertelt ...

Geplaatst op 07-04-2017 - - 118 x gelezenOp dit moment wordt Noury Rachid door leerlingen uit vwo-4 geïnterviewd in de les filosofie. Noury – één van de ‘Humans from Nowhere’ – is samen met zijn familie Syrië ontvlucht en heeft inmiddels een verblijfsstatus gekregen. Hij leert Nederlands aan het Alfa College en maakt deel uit van het tweede team van DONAR.
In de lessen van docent filosofie Kars Denkema wordt op dit moment het thema ‘ethiek’ behandeld. De vwo-4 leerlingen krijgen zogenaamd de opdracht een brief naar de Tweede Kamer te sturen met daarin een verzoek (een soort pleitnota) om een vluchteling een verblijfsstatus te verlenen.
 
De expositie ‘Humans from Nowhere’, verhalen van vluchtelingen in woord en...


Werk in uitvoering

Geplaatst op 07-04-2017 - - 117 x gelezen


Gisteravond vond voor de vijfde keer de manifestatie 'Dichter bij de Muziek' plaats. Een mooie mix van muziek en poëzie door mensen van alle leeftijden uit verschillende culturen.
Voor de poëzie waren 16 leerlingen uit de vierde klassen havo/vwo verantwoordelijk, zij droegen hun zelfgeschreven gedichten rond het thema vrijheid voor. Daarnaast reciteerden vier rederijkers uit de provincie Groningen gedichten rond hetzelfde thema.
Daarnaast prachtige muziek van het Capriccio Clarinet Orchestra en de Syrische muzikanten Jaber en Salma Fayad.

Presentatoren: Daan en Esmee. Dichters: Emine Dilek, Zilla, Merel, Yvar, Sander, Julian, Naomi, Zharlene, Kirsten,Sophie, Dejan, Silvie, Herjan, Monica, Marijke en Mirten we zijn trots...


Magister App is vernieuwd

Geplaatst op 06-04-2017 - - 118 x gelezen
De verstoring bij het inlezen van het rooster in de app van Magister is opgelost. Zowel voor Android als voor iOS (Apple) zijn nieuwe versies van de Magister-app beschikbaar gesteld. Voor Android is er een nieuwe versie op te halen in de Google Play store en in de Apple-store is ook een nieuwe versie te downloaden.
Na het installeren van de nieuwe versie van de Magister-app, zal de agenda van Magister weer het juiste lesrooster weergeven.
 


Geef je voor de meivakantie op voor de Ardennentocht!

Geplaatst op 04-04-2017 - - 134 x gelezen

Begin juni zal voor de 30e keer de jaarlijkse Ardennentocht worden georganiseerd. Dan hebben de derdeklassers de kans om een bijzondere ervaring rijker te worden. Zes dagen en vijf nachten met rugzak, lopend en kamperend, ver weg van huis. Zelf koken, lopen over smalle weggetjes en door heg en steg, langs en door beekjes, over verlaten spoordijken, door velden, bossen en over heuvels, trekkend van kampplaats – "bij de boer” – naar kampplaats! Afstand ruim 120 km.

Opgaveformulieren kunnen worden ingeleverd bij de administratie. Graag voor de meivakantie inleveren. Op 7 mei lopen we dan de voorbereidingstocht rond het Zuidlaardermeer.

Zie ook: http://www.hskrant.nl/nieuws/35339/afzien-in-de-ardennen/...


Ben jij handig?

Geplaatst op 04-04-2017 - - 116 x gelezen
GEZOCHT: DECOR HULP

Voor de voorstelling 'Peter Pan' zijn wij op zoek naar enthousiaste leerlingen die willen helpen met het decor. Er wordt van de mensen van het decorteam verwacht dat ze de komende weken een paar middagen helpen met het bouwen van het decor. Daarnaast helpt het team op de dag van de voorstelling met opbouwen, verbouwen en afbouwen. De uren kunnen worden weggeschreven in MAS.
Lijkt het je leuk om behind the scenes mee te helpen, stuur dan een mailtje naar mevrouw Boer: dboer@aletta.nl    


dr. Aletta Jacobs College 2017 disclaimer