Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter

Image Map

Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Schoolgids 2016-2017BYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Matthijs Smith
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
Registered users
totaal: 1714

Zij deden auditie

Geplaatst op 23-03-2017 - - 10 x gelezen


Dit zijn Daan en Esmee uit de tweede klas, zij deden onlangs auditie en mogen samen op donderdagavond 6 april de manifestatie 'Dichter bij de Muziek' in onze school presenteren. We wensen ze veel succes!
 


Zomertijd?

Geplaatst op 23-03-2017 - - 19 x gelezen


Ezelsbruggetje voor het verzetten van de wijzers van de klok als de Zomertijd 2017 in gaat. Moet de klok vooruit of achteruit gezet worden?
 
Zomertijd 2017: In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.
 
In de nacht van zaterdag op zondag 25/26 maart 2017, worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet (begin zomertijd 2017). Zorg dat je niet te laat komt en de klok op tijd verzet. 
 
 


Heb jij je al opgegeven?

Geplaatst op 22-03-2017 - - 96 x gelezen


Veel belangstelling van ouders en derdeklassers gisteravond tijdens de voorlichting over de Ardennentocht. Na 29 tochten door de Ardennen zijn er nu ouders die zelf hebben meegelopen en hun kinderen aanmoedigen ook te gaan.
Begin juni zal namelijk voor de 30e keer de jaarlijkse Ardennentocht worden georganiseerd. Dan hebben de derdeklassers de kans om een bijzondere ervaring rijker te worden. Zes dagen en vijf nachten met rugzak, lopend en kamperend, ver weg van huis. Zelf koken, lopen over smalle weggetjes en door heg en steg, langs en door beekjes, over verlaten spoordijken, door velden, bossen en over heuvels, trekkend van kampplaats – "bij de boer” – naar kampplaats! Afstand ruim 120 km.

Opgaveformulieren...


Geslaagde PWS-presentatieavond!

Geplaatst op 22-03-2017 - - 140 x gelezen


Het was afgelopen maandagavond spannend voor de leerlingen van havo 5 en vwo 6, want ze moesten hun profielwerkstukken presenteren aan hun ouders en medeleerlingen. Sommige leerlingen hadden het zweet in de handen en stonden met gierende zenuwen voor hun ouders en beoordelaars, andere leerlingen waren zelfverzekerd en brachten met een soms gladde babbel hun profielwerkstuk onder de aandacht van het publiek.

Dit jaar was voor het presenteren bekend gemaakt dat interactie met het publiek ook punten op kon leveren en dat was te merken aan de kwaliteit van de presentaties. De komende dagen krijgen de leerlingen hun totale cijfer voor het profielwerkstuk van hun begeleider. Dit cijfer telt mee in het combinatiecijfer voor het Centraal Eindexamen, dus dat wordt spannend…...


We richten een popkoor op! Doe jij mee?

Geplaatst op 19-03-2017 - - 26 x gelezen

Zit je in de onderbouw en hou je van zingen? Dan zijn we op zoek naar jou!
Lees er alles over op de deelschoolsites onderbouw vmbo, mavo, havo/vwo.
 


Wat doet die kangoeroe daar in de klas?

Geplaatst op 19-03-2017 - - 53 x gelezen


Het antwoord lezen we op de site van de deelschool onderbouw havo/vwo.


Moordmysterie opgelost

Geplaatst op 16-03-2017 - - 40 x gelezen


Gymnasiumdag 15 maart 2017: Moordmysterie aan de Romeinse grens.
Het is 138 n.C. en aan de meest afgelegen grens van het Romeinse rijk is een vreemd gezelschap verzameld. Ze zijn hier elk om hun eigen redenen heen gereisd, maar nu worden ze geconfronteerd met een gezamenlijk probleem: ze zijn allemaal verdachte in een moordzaak. Een hoge Romein is vermoord, en voor ze het slachtoffer worden van typisch romeinse straffen moeten ze moordwapen, motief en moordenaar zien te achterhalen.
De leerlingen uit gymnasium 1 t/m 5 brachten het er tijdens de toneelworkshop gelukkig goed vanaf, en de bijrollen van een aantal oud-leerlingen en de glansrol van meneer Kram zullen ze niet snel vergeten.


Dichters, muziek en vrijheid........

Geplaatst op 15-03-2017 - - 28 x gelezen


Op donderdagavond 6 april zullen Emine Dilek, Zilla, Merel, Yvar, Sander, Julian, Naomi, Zharlene, Kirsten, Sophie, Mirthe, Dejan, Silvie, Herjan, Monica en Marijke hun zelfgeschreven gedichten rond het thema vrijheid voordragen tijdens de manifestatie 'Dichter bij de Muziek'.  Lees er meer over in de HS-krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/35095/we-hebben-gekozen-voor-vrijheid/


The perfect two-minute pitch

Geplaatst op 15-03-2017 - - 91 x gelezen


De afgelopen weken zijn de leerlingen uit havo-4 en vwo-4 van het dr. Aletta Jacobs College bezig geweest met geografisch onderzoek in hun eigen omgeving. Dit in nauwe samenwerking met de gemeente. De leerlingen werden namelijk niet alleen begeleid door hun aardrijkskundedocent op school, maar hadden ook de beschikking over een coach op het gemeentehuis, een ambtenaar met kennis van zaken die hen kon helpen in hun onderzoek. Zo is er onder andere research gedaan naar de woonwensen van jongeren, aanlegsteigers in Kielwindeweer, de locatie van een crematorium en zonneparken.
De uitkomsten van de verschillende onderzoeken werden afgelopen woensdag gepresenteerd in de Vredekerk aan ouders, docenten en medewerkers van de gemeente....


Ik ben de baas!

Geplaatst op 15-03-2017 - - 19 x gelezen


Baas zijn over je eigen data ..

Een aantal leerlingen van de afdeling praktijkonderwijs hield deze week een presentatie in de bibliotheek van Hoogezand over veilig internetten. Dit ter afsluiting van het mediawijsheid-project 'Databaas' waaraan ze de afgelopen weken onder leiding van docenten en een mediacoach van de bieb werkten. Aan de orde kwam o.a. hoe om te gaan met privé-informatie op internet en wat er in de praktijk van terechtkomt. ‘Databaas’ is een onderdeel van een totaalprogramma dat de bibliotheek in samenwerking met het Aletta ontwikkelt op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid.


GroenLinks als winnaar uit de bus op Aletta

Geplaatst op 14-03-2017 - - 399 x gelezen
 stembureau Aletta

Als het aan de leerlingen van onze school ligt mag GroenLinks morgen de verkiezingen winnen. 

Vandaag hebben de leerlingen van alle klassen 4, 5 en 6 hun stem mogen uitbrengen op hun favoriete partij. Aan het begin van de dag werd al snel duidelijk dat de leerlingen van het Aletta een voorkeur hebben voor GroenLinks. Deze partij had vanaf het eerste uur de meeste stemmen en heeft deze positie niet meer uit handen gegeven. In totaal hebben 330 van de 520 stemgerechtigde leerlingen hun stem laten horen.

In de top 4 vinden we ook terug D66 en op een gedeelde derde plek de VVD en de PVV.

Rond 17.00 zal de uitslag zijn van de landelijke scholierenverkiezingen en kunnen we zien of de mening van onze leerlingen...


We hebben gekozen voor vrijheid!

Geplaatst op 13-03-2017 - - 59 x gelezen
   Jaber

Dichter bij de Muziek ....

Voor de vijfde keer wordt er in Hoogezand-Sappemeer de manifestatie ‘Dichter bij de Muziek’ georganiseerd. Het Aletta, Kielzog Kunstencentrum en Rederijkerskamer Tollens gaan weer samenwerken. De avond in april staat in het teken van ‘vrijheid’.

De happening gaat op donderdagavond 6 april plaatsvinden in de grote hal van de locatie Laan van de Sport. Poëzie en live muziek rond het centrale thema ‘vrijheid’ zullen elkaar tijdens deze manifestatie afwisselen.
Leerlingen uit de bovenbouw havo/vwo schreven dit schooljaar in het kader van hun poëziedossier...


Auke Hulst in de les

Geplaatst op 13-03-2017 - - 29 x gelezen

Dinsdag, 14 maart, komt Auke Hulst een gastles geven in V6A. Deze gastles is bedoeld als voorbereiding van de mondelinge toets over het leesdossier.
Auke Hulst komt vertellen over zijn laatste project ‘Als dit zo doorgaat’, een literaire reactie op het populisme van deze tijd.

Voor meer informatie:
 
http://www.amboanthos.nl/nieuws/verhalenbundel-als-zo-doorgaat-verschijnt-binnenkort/
en
http://www.vpro.nl/boeken/speel~RBX_VPRO_7677416~als-dit-zo-doorgaat-een-literair-antwoord-op-populisme~.html...


Wie helpt Luuk zijn droom te verwezenlijken?

Geplaatst op 10-03-2017 - - 29 x gelezen


Vandaag in de HS-krant een artikel over AJC-leerling Luuk die de kans krijgt om zes dagen op een tallship te werken en te leven. Een lang gekoesterde droom die uit gaat komen na SAIL 2017. Hij heeft echter nog wel wat hulp nodig om de jongensdroom te kunnen bekostigen. Lees er alles over: http://www.hskrant.nl/nieuws/34932/de-mooie-droom-van-luuk-wolters/

Inmiddels heeft Luuk ook zijn verhaal mogen doen voor radio Noord. Hoe leuk is dat!


Gebogen over de Olympiade

Geplaatst op 08-03-2017 - - 69 x gelezen


Vandaag buigen Lothar, Roy, Lars, Huub, Marlinda en Lars zich over de voorronde van de Nationale Aardrijkskunde Olympiade. Door het beantwoorden van  25 vragen over vier onderwerpen, van fysische geografie tot sociale geografie, laten zij zien welke aardrijkskundige vaardigheden zij beheersen en hoe groot hun aardrijkskundige kennis is. Hopelijk halen ze voldoende punten om mee te kunnen doen aan de Nationale Olympiade op 7,8 en 9 juni in Utrecht. De internationale finale zal dit jaar worden gehouden in Belgrado, Servië.


Gymnasiumdag

Geplaatst op 08-03-2017 - - 29 x gelezenPoster gemaakt door Yury Kucherenko uit G2


Expo geopend

Geplaatst op 05-03-2017 - - 45 x gelezen


Vrijdagmiddag 3 maart is de expositie 'Humans from Nowhere' onder grote belangstelling geopend in het dienstencentrum van de Locatie Laan van de Sport. De opening werd verricht door Petra Stienen, winnaar Aletta Jacobs Prijs 2016, publicist, arabist en senator.

Zie voor meer info de eerder geplaatste berichten over 'Humans from Nowhere' op deze site. De expo is tot 3 juni te bezichtigen.


Masterclass

Geplaatst op 05-03-2017 - - 26 x gelezen


Vrijdagmiddag 3 maart masterclass ‘Politiek voor beginners’ onder leiding van Petra Stienen, Eerste Kamerlid namens D66. Met leerlingen en docenten is er gesproken over wat politiek kan doen aan armoede, tweedeling, verbetering klimaat en meer vrouwen in topfuncties. [ Ook Antje Diertens en Wieke Paulusma/D66 Groningen waren aanwezig ]

Zie ook: http://www.hskrant.nl/nieuws/34824/masterclass-politiek-voor-beginners/


Een virtuele rondwandeling

Geplaatst op 03-03-2017 - - 174 x gelezen
Leerlingen uit klas A3B werken in het kader van hun praktische opdracht voor het vak aardrijkskunde aan een virtuele rondwandeling door de school. Op de foto installeert Bas de 360 graden camera op het statief. Tom laat Karima de app zien waarmee de 360 foto gemaakt kan worden. Met een 360 graden camera brengen ze de school in beeld. Deze beelden worden vervolgens met een programma aan elkaar gezet en daarna voegen de leerlingen informatie aan de foto toe. Zo onstaat er een virtuele wandeling door de school die je met een VR-bril kunt beleven. Zo kunnen toekomstige brugklassers thuis alvast een kijkje nemen in het schoolgebouw. Volgend schooljaar bestaat onze school 150 jaar. De rondwandeling zal daarom ook een plek gaan krijgen...


Filmopnamen in school

Geplaatst op 20-02-2017 - - 218 x gelezen

De regisseur geeft aanwijzingen!

SPANNENDE KINDERFILM MET ACTEURS VAN HET ALETTA
Vandaag - in de voorjaarsvakantie - een drukte van belang in school: er vinden namelijk opnamen plaats voor de spannende kinderfilm ‘Sappe de Pachtinner’ van regisseur Paul Bezuijen. Met in de hoofdrollen o.a. twee leerlingen van het Aletta. Ook een groot aantal AJC'ers als figurant vandaag tijdens een geschiedenisles van meneer Bark.

Zie voor meer info:
Site Paul Bezuijen: http://paulbezuijen.com/index.php/sappe-de-pachtinner-pre-productie/
Artikel HS-krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/30900/film-sappe-steeds-concreter/...


dr. Aletta Jacobs College 2017 disclaimer