Deelschoolsites dr. Aletta Jacobs College Algemeen dr. Aletta Jacobs College Beveiligde docentensite dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw HV dr. Aletta Jacobs College Bovenbouw VMBO BB/KB dr. Aletta Jacobs College Intranet dr. Aletta Jacobs College Onderbouw h/v dr. Aletta Jacobs College Onderbouw VMBO dr. Aletta Jacobs College Praktijkonderwijs dr. Aletta Jacobs College VMBO T
Naam Wachtwoord - Logingegevens kwijt?

Inloggen


Agenda


Op de deelschoolsite staat de agenda van de betreffende afdeling.


Twitter


Welkom


Welkom op de website van het dr. Aletta Jacobs College.

Openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Maak uw keuze in het menu, of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te krijgen over onze school.

Klik op de button om de gids te openenBYOD

 

Openbare bibliotheek


Zoeken in de AJC catalogus

Op Aletta geopend van 9.30-13.30 uur

Wij zijn aangesloten bij: 

Groep 8


Voor aanstaande brugklassers 


Vensters voor verantwoordingLaatste reacties- In Taarten bakken voor docenten door Yvonne van Anrooij
- In Internationale reisweek - Frankrijk door Klaas Bosma
- In En de winnaar is .... door Jeroen de Jonge
Registered users
totaal: 1646

Verkort lesrooster

Geplaatst op 23-04-2019 - - 12 x gelezen
Deze week draaien we met een verkort lesrooster vanwege rapportbesprekingen. Dit zijn de gewijzigde lestijden:

Expo geopend!

Geplaatst op 18-04-2019 - - 60 x gelezen


Vanmiddag is de expositie ‘Wit Wonder’ geopend. Geïnspireerd door het beroemde Nederlandse ontwerpersduo Viktor en Rolf zijn de leerlingen uit klas v5b onder leiding van kunstdocent Geert Hoetink aan de slag gegaan met een van de meest eenvoudige materialen: papier. Met eindeloos veel geduld en grote creativiteit hebben deze vijfdejaars vwo het papier veranderd in uitzinnige, wonderlijke, maar vooral prachtige creaties. De ontwerpen worden de komende weken in school tentoongesteld en maakt in juni nog een uitstapje naar de Koepelkerk in Sappemeer. [Aandacht in de media: artikel in HS-krant ]

...


MEP Hoogezand groot succes!

Geplaatst op 18-04-2019 - - 82 x gelezen


Op 16, 17 en 18 april vond het eerste Model European Parliament in Hoogezand plaats. Alle vwo-4 leerlingen van het Aletta kropen drie dagen in de huid van echte Europarlementariërs. Op deze manier leerden zij over het besluitvormingsproces op Europees niveau. Initiatiefnemer en organisator is Roshano uit vwo-5 nam vorig jaar deel aan de provinciale- en nationale MEP-conferentie. Hij zegt: „MEP Hoogezand is een goede kans om in de praktijk te brengen wat je leert op school. Je moet bij het behandelen van vraagstukken denken in grensoverschrijdende oplossingen die ook praktisch uitvoerbaar zijn, kennis hebben van het Europese besluitvormingsproces en vooral ook goed kunnen debatteren en lobbyen.” [In de media, o.a. artikel HS-krant: ...


Ze mogen naar het NK!

Geplaatst op 16-04-2019 - - 40 x gelezen


Dit zijn ze dan, de winaars van de regiofinale Olympic Moves in Leek. Door vandaag alle wedstrijden [ 3-1, 3-1, 1-0 ] te winnen mogen deze voetballers door naar de landelijke finale in Papendal. Van harte gefeliciteerd Kasra, Mike, Robin, Julian F, Julian K. Mart en Antonie!


Olympic Moves Hockey

Geplaatst op 16-04-2019 - - 26 x gelezen


Afgelopen week zijn 28 dappere meiden van het Aletta naar Assen afgereisd voor de regiofinales hockey Olympic Moves. De AJC-teams streden in 2 poules voor een ticket naar de landelijke finale in Papendal later dit jaar.
Het schoolteam bestaande uit 16 meisjes en het team klas 1+2 bestaande uit 12 meisjes (overigens niet allemaal hockeyers) hebben gestreden voor wat ze waard waren, maar tegen de talentvolle teams van andere scholen waren ze helaas niet opgewassen.Toch vinden we dat ze het super gedaan hebben en zijn trots op hun inzet.

Op naar Olympic Moves 2020, we hopen dat Papendal dan klaar voor ons is!

Sectie lo


Spelen in een film

Geplaatst op 16-04-2019 - - 50 x gelezen
Oud-leerling Melissa Halmingh (vorig jaar havo-5) volgt op dit moment de opleiding AV-specialist (filmopleiding) aan het Noorderpoort. Zij is op zoek naar AJC-leerlingen die een rol willen vervullen in een film, die ze dit schooljaar als eindopdracht moet gaan maken. Een van de scenes gaat ze filmen op het Aletta.

OPROEP:
Vind je acteren leuk en lijkt het je wat om in een film mee te spelen? Dan is dit je kans!
Ik zoek voor de hoofdrollen een meisje tussen de 12 en 14 jaar en een jongen tussen de 13 en 18 jaar. Ook ben ik op zoek naar figuranten (leeftijd maakt niet uit).
Ben je geïnteresseerd of heb je vragen, stuur dan een mail naar melissahalmingh@outlook.com met vermelding van je naam, leeftijd en telefoonnummer. Geef aan of...


Noteer de datum!

Geplaatst op 16-04-2019 - - 12 x gelezen


Op donderdagavond 23 mei organiseren we weer een populair wetenschappelijke lezing op school, waarvoor we een aantal prominente sprekers uitnodigen. Het thema is '100 jaar vrouwenkiesrecht'. Informatie volgt.


Brons op NK

Geplaatst op 15-04-2019 - - 17 x gelezen
Wij feliciteren judoka Sarah uit atheneum-2. Zij behaalde afgelopen weekend de bronzen plak tijdens het NK -15. Lees er meer over in de HS-krant: prima resultaat voor judoka's Midden-Groningen


Ali vertelt haar geschiedenis

Geplaatst op 13-04-2019 - - 28 x gelezen


Twee weken achtereen was mevrouw Ali Blaauw (88 jr) in de geschiedenislessen op het Aletta. In de lessen van docenten Iris van den Brand, Janien Potter en Michiel Broekema vertelde zij aan de leerlingen hoe zij als klein meisje de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en hoe zij het dagelijks leven destijds heeft ervaren.
Haar verhaal vertelde meer dan het geschiedenisboek ooit zou kunnen beschrijven. Haar verhaal liep uiteen van een Joodse klasgenoot die opeens niet meer op school kwam tot het betalen met (voedsel)bonnen bij de winkels. Haar zoon Gerrit begeleidde haar verhaal. De leerlingen uit mavo-2 en vwo-5 kregen tijdens het bezoek uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen aan mevrouw Blaauw.
 


Inleveren inschrijfformulier Ardennentocht

Geplaatst op 13-04-2019 - - 34 x gelezen


Zit jij in de derde klas en durf jij deze uitdaging aan? Geef je dan nog deze week op voor de 32e Ardennentocht. Inschrijfformulieren liggen klaar bij de administratie en daar kun je ze ook weer inleveren. Deze formulieren moeten voor 19 april worden ingeleverd. Zondag 12 mei lopen alle deelnemers van deze tocht dan een oefentocht rond het Zuidlaardermeer.

Op de foto zie je mevrouw Sprenger en meneer Bos die dit weekend met andere docenten de route al aan het verkennen zijn.


Erkenning voor (oud)leerling(en)

Geplaatst op 13-04-2019 - - 33 x gelezen

Vrijdagavond 12 april vond de eerste sportverkiezing Midden-Groningen plaats

Als sporttalent 2018 is onze Vera Raspe uit vwo-4 gehuldigd. De judoka grossierde vorig jaar in podiumplaatsen in Nederland en daarbuiten. Door de Judobond Nederland is Vera geselecteerd voor het Europees kampioenschap.
Tot sportploeg van 2018 werden oud-leerlingen Jacques Poppen en Eva Poppen-Plenter uit Froombosch verkozen. Team Poppen werd in 2018 opnieuw wereldkampioen paramennen. (Jacques liep in 1995 bij een auto-ongeluk een dwarslaesie op).

Wij feliciteren Vera, Jacques en Eva van harte!

Lees voor meer info het artikel in het Dagblad van het Noorden: Sportverkiezing...


Meiden aan de bak!

Geplaatst op 11-04-2019 - - 92 x gelezen


Een delegatie van 10 meisjes uit de onderbouw vmbo bracht vandaag in het kader van Girlsday een bezoek aan de firma Helmers Accommodatie & Interieur in Sappemeer. Ze kregen een rondleiding in dit bedrijf dat o.a. de binnenkant van schepen isoleert en inricht. Het tiental vond de werkplaats met alle machines heel erg interessant, maar het meeste onder de indruk waren de meisjes van de prachtige showroom met de ingerichte kamers, van eenvoudig tot heel luxe.
Roosmarijn, Angela, Naomi, Ceyla, Savannah, Macey, Marlou, Maaike, Senna en Sanne moesten op Girslday echter ook zelf aan de bak bij Helmers. In de voor hun imposante werkplaats maakten ze allemaal hun eigen gereedschapskist. Die werd ‘s middags...


Schrijvers op school

Geplaatst op 10-04-2019 - - 68 x gelezen
Op donderdag 4 april gaf schrijver en geschiedenisdocent, Bram Baptist, een lezing over het schrijven van een historische roman aan negentig leerlingen mavo-3. Woensdag 10 april is schrijver Cis Meijer op school, zij gaat in gesprek met leerlingen vmbo-kb3.In de maand april doen de leerlingen van mavo-3 in de bibliotheek bronnenonderzoek naar historische verhalen en romans. Bram Baptist vertelde gepassioneerd over zijn roman “de Koningszoon” en besteedde ook aandacht aan zijn nieuwste roman, “de oorlog van Juliette”. Met behulp van filmpjes, persoonlijke foto’s en boekfragmenten vertelde de auteur over zijn inspiratiebronnen, het schrijfproces en de uiteindelijke uitgave en promotie van het boek. De leerlingen lazen al enkele passages...


Jongeren gezocht

Geplaatst op 08-04-2019 - - 79 x gelezen
Grijp je kans om jouw ‘moment of fame’ mee te maken in een grote theaterproductie!

Er staan de komende maanden verschillende leuke theaterprojecten in Oost-Groningen op de agenda, onder andere de voetbalopera 'Veendammer Wind' en het theaterspektakel 'De dochter van Martenshoek'. De regisseurs van beide producties zijn nog op zoek naar enthousiaste jongeren.


Eind september/begin oktober 2019 wordt 'De dochter van Martenshoek', locatietheater over het bewogen leven van de koftjalk Tromp, opgevoerd op 5 locaties rondom de haven van Martenshoek. En waarschijnlijk zelfs in en op het water....


Wegafsluiting

Geplaatst op 08-04-2019 - - 85 x gelezen


Bericht van de gemeente Midden-Groningen:

Vooruitlopend op de sloop en nieuwbouw van het gemeentehuis wordt de openbare ruimte tussen het gemeentehuis en de Gerbrandyhof opnieuw ingericht. Daarvoor wordt de Gorecht-Oost ter hoogte van de Gerbrandyhof tijdelijk afgesloten voor alle verkeer vanaf maandag 15 april. De stremming duurt naar verwachting vier weken.
 
Tijdens deze periode is de weg ter hoogte van de Gerbrandyhof tot aan de aansluiting met de Kerkstraat afgesloten (zie de tekening op de volgende bladzijde). Er wordt gezorgd voor een oversteek voor voetgangers en fietsers, zodat er nog steeds een korte route richting winkelcentrum De Hooge Meeren is. Auto’s en vrachtverkeer worden omgeleid via de Abraham Kuypersingel....


Certificaten Russisch uitgereikt

Geplaatst op 08-04-2019 - - 136 x gelezen


Afgelopen week werden er voor het eerst certificaten Russische taal uitgereikt op het Aletta. Dit schooljaar werd deze cursus van 15 lessen als extra aangeboden in de deelschool onderbouw havo/vwo. Zeventien leerlingen hebben het afgelopen half jaar de cursus Russische taal & cultuur gevolgd. Naast de lessen hebben de leerlingen een workshop Russisch koken gedaan, waarin ze traditionele Russische gerechten bereidden.

Bij het afsluiten van een reeks lessen hoort een toets. Docente Alexandra Lebedinskaia van het Aletta en haar collega Jeanette Bron van het Praedinius - waar de Russische les ook facultatief gegeven wordt - hebben samen een informele speelse manier om de taal te testen bedacht en uitgewerkt. Lees er alles over in het persbericht: Certificaten...


Geef je op!

Geplaatst op 04-04-2019 - - 33 x gelezen


De talentenjacht zal eind mei plaatsvinden, de exacte datum wordt nog doorgegeven. De audities vinden plaats op woensdagavond 24 april.

NB: personeelsleden van het Aletta mogen ook meedoen.


 


Kitsch of Kunst?!

Geplaatst op 28-03-2019 - - 120 x gelezen


dr. S-cool Art dagen h/v  -  drie dagen kunst

Het onderwerp voor de brugklassers havo/vwo was dit jaar 3D sculptures:
Ze hebben op school opdrachten gemaakt over beelden door de eeuwen heen. Ook moesten ze zelf een fietsroute door Hoogezand samenstellen langs beelden in de openbare ruimte. Onderdeel van het progamma was een bezoek aan het Groninger Museum, waar de tentoonstelling van de Amerikaanse glaskunstenaar Chihuly werd bezocht (zie foto). Ook Grrrom! werd er bekeken, de tentoonstelling met een staartje.

...


Impact versterking Aletta mogelijk minder ingrijpend

Geplaatst op 28-03-2019 - - 254 x gelezen
Persbericht 28 maart 2019:

Het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand maakt onderdeel uit van het Scholenprogramma van de gemeente Midden-Groningen. In het kader van dat programma worden scholen onder regie van Nationaal Coördinator Groningen aardbevingsbestendig gemaakt. De impact van de versterkingsmaatregelen bij het Aletta lijkt minder ingrijpend dan eerder werd gedacht. Dat maakt dat na overleg door betrokken partijen is besloten om een alternatieve aanpak te onderzoeken.

De plannen rondom de versterking van het Aletta zijn de afgelopen maanden steeds concreter geworden. Het gaat bij die plannen met name om maatregelen die de bewegingen van het gebouw bij een beving kunnen opvangen. Op basis van de oorspronkelijke plannen bleek het noodzakelijk om het gebouw leeg te maken en het onderwijs elders te laten plaatsvinden. Binnen dit plan was het de bedoeling...


Mach mit!

Geplaatst op 27-03-2019 - - 145 x gelezen


Elk voorjaar wordt landelijk de ‘Dag van de Duitse taal’ gevierd. Op deze dag zetten scholen en bedrijven in heel Nederland de Duitse taal in het zonnetje. Zo ook de twee vo-scholen Rehoboth en Aletta in Hoogezand.
Op dinsdag 26 maart jl. organiseerde men gezamenlijk een taaldorp in en rond het winkelcentrum De Hooge Meeren. De leerlingen van klas m2a van het dr. Aletta Jacobs College en klas tto-2 van de CSG Rehoboth moesten hier hun spreekvaardigheid Duits in de praktijk brengen.
Twee opdrachten werden uitgevoerd in het winkelcentrum zelf, waar ze allemaal een ijsje moesten bestellen bij Lunchroom Eventjes en ook Herr Schollema, een “Duitse toerist”, moesten interviewen. In...


dr. Aletta Jacobs College 2019 disclaimer